jazda na rowerze po wypiciu piwa 0.11 promila w wyd.pow

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

jazda na rowerze po wypiciu piwa 0.11 promila w wyd.pow

Postprzez paweloswiecim » piątek 25 maja 2012, 16:57

Witam w dniu 14.05.2012 jechałem do pracy na nocna zmianęna godzinę 23 . wcześniej po 21 wypiłem jedno piwo . jadąc do pracy zatrzymała mnie policja bo przez pasy przejechałem [pwiedziałem ze sie spiesze do pracy bo była 22-50 a kawałem miałem . i oczywiście policjanci powiedzieli mi zebym dmuchnął i wydmuchałem w alkomat 0.11 po 15 minutach 0.10 po nastepnych 15 minutach 0.09 . myslalem ze nic nie dmuchne . dodam ze był praktycznie zerowy ruch na drodze na ktorej mnie złapali . dziś byłem na policji na przesłuchaniu i odpowiadajac na pytania policjanta , to ze pracuje tak zarobki powiedzielem ze srednio zarabiam najnizsza krajowa n a umowie zlecenie . i nie mam osob na utrzymaniu ani prawa jazdy tylko jestem w trakcie robienia prawka . przyznałem się do winy , policjant mi powiedzial ze minimalna kara jaka moge dostac to 500 złotych i pół roku zakazu prowadzenia pojazdów wydaje mi sie to troche duzo . i ze wniosek trafi do sadu i mam czekac na wezwanie . co robić w takiej sytuacji jak przekonac sad zebym dostał jak najnizsza kare grzywny bądź umorzenie sprawy dodam ze nie bylem nigdy karany itp . a policjant mi powiedzial ze i tak watpi ze mi umoza lub zmiejsza kare . ale było widac ze jakis taki co dawno przepisow sie uczył , a roweru tak czy siak potrzebuje na dojazd do pracy . jezeli 500 zł to kara za takie cos i pol roku to lepiej jezdzic samochodem bez prawa jazdy , to taka moja sygestia na koniec :) prosze o odpowiedz pozdrawiam .
paweloswiecim

Re: jazda na rowerze po wypiciu piwa 0.11 promila w wyd

Postprzez lith » piątek 25 maja 2012, 17:19

coś mi mówi, że nie było to 0.11 promila
(psst, bo tyle jest dopuszczalne)
lith

Postprzez dylek » piątek 25 maja 2012, 17:56

lith - 0,11 wydmuchane to ponad 0,2 promila ....czyli już pod wpływem :D
w PL przelicznik wynosi 2,1... wiec 0,11x2,1= promile...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez paweloswiecim » piątek 25 maja 2012, 19:54

prosze o pomoc co robic co mi za to grozi . mial ktos taki przypadek prosze o odpowiedz . a nie o o dpowiedzi ktore sa zawarte w 1 -szym poscie
paweloswiecim

Postprzez ajatollah » sobota 26 maja 2012, 22:04

paweloswiecim napisał(a): co mi za to grozi

Kod: Zaznacz cały
Przy zawartości w 1 litrze wydychanego powietrza od 0,1 do 0,25 mg alkoholu (we krwi od 0,2 do 0,5 promila) mówi się o stanie po użyciu alkoholu.

Zgodnie, z art. 87 § 1 kodeksu wykroczeń „Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 zł”. Zgodnie z art. 87 § 2 kodeksu wykroczeń „Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1 (np. rower – przyp. red.) podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny”. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów.

http://www.motofakty.pl/artykul/co-grozi-nietrzezwym-kierowcom.html

Grzywna: Zgodnie, z art. 87 § 1 kodeksu wykroczeń "Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 złotych." Zgodnie z art. 87 § 2 kodeksu wykroczeń "Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1 podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny." W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów. Na poczet grzywny policja zabezpiecza (zatrzymuje na wyznaczonym parkingu) pojazd, należący do nietrzeźwego kierowcy.

Areszt: Kara aresztu trwa najkrócej 5, najdłużej 30 dni; wymierza się ją w dniach (art. 19 kw.). Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5.000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej (art. 24 kw.). Zgodnie z art. 20 k.w. kara ograniczenia wolności trwa 1 miesiąc. W czasie odbywania kary ograniczenia wolności ukarany: 1) nie może bez zgody sądu zmieniać miejsca stałego pobytu, 2) jest obowiązany do wykonywania pracy wskazanej przez sąd, 3) ma obowiązek udzielania wyjaśnień dotyczących przebiegu odbywania kary. Odpowiedzialności za wykroczenie podlegać będzie tylko osoba, która jej popełniła, a nie osoba, która np. użyczyła samochód.

http://www.krbrd.gov.pl/kampanie/piles_nie_prowadz/przepisy.htm
ajatollah

Postprzez daghda » niedziela 27 maja 2012, 10:13

Ale rower nie jest pojazdem mechanicznym... a ustawa tego nie precyzuje :P
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez SpearHead » niedziela 27 maja 2012, 10:41

paweloswiecim napisał(a):prosze o pomoc co robic co mi za to grozi . mial ktos taki przypadek prosze o odpowiedz . a nie o o dpowiedzi ktore sa zawarte w 1 -szym poscie

po pierwsze trzeba było miskom nie mówić że piłeś piwo tylko że zażyłeś jakiś lek np. syrop na gardło są na bazie zawartości 1% alkoholu( nie wszystkie) lub ze masz chore dziąsła i płukałeś jamę ustną specjalnym preparatem z apteki(tez ma 1% alkoholu) a po drugie to po 15 minutach jak doszło do drugiej próby dmuchania w alkomat mogłeś od nich zażądać czystej wody do przepłukania jamy ustnej powinni ja mieć a jak by nie mieli to trzeba było odmówić i mogli cie w tedy cmoknąć
SpearHead

Powrót do Luźna gadka