B1 w Niemczech

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

B1 w Niemczech

Postprzez marcin94 » wtorek 05 czerwca 2012, 19:22

Witam, mam pytanko dotyczące prawa jazdy w kategorii B1 w Niemczech. Orientuje się ktoś jak tam jest? Jak mam w Polsce B1 to podobno z osobą, która ma B mogę spokojnie jeździć.
marcin94

Re: B1 w Niemczech

Postprzez mk61 » wtorek 05 czerwca 2012, 20:01

marcin94 napisał(a): Jak mam w Polsce B1 to podobno z osobą, która ma B mogę spokojnie jeździć.

Masz Prawo Jazdy i nie wiesz, do czego Cię ono uprawnia?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez marcin94 » wtorek 05 czerwca 2012, 20:09

Może źle sformułowałem pytanie. Chodziło mi o Niemcy głównie bo słyszałem że tam można jeździć z osobą z boku, która ma B :lol: A u nas to wiem że jest inaczej i tylko do 550kg.
marcin94

Postprzez mk61 » wtorek 05 czerwca 2012, 22:10

Art. 93. 1.Prawo jazdy, z wyjątkiem prawa jazdy kategorii T, uprawnia do kierowania określonym w nim pojazdem w ruchu międzynarodowym, chyba że władze danego państwa wymagają, aby kierowca posiadał międzynarodowe prawo jazdy.

Czyli jakiekolwiek byłyby unormowania dotyczące B1 w Niemczech, stosujesz się do polskich przepisów, więc 550kg.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez marcin94 » środa 06 czerwca 2012, 16:15

A ktoś z was jest może tak doinformowany lub zna niemiecki, żeby powiedzieć mi ile wynosi mandat z brak kategorii w Niemczech? 8)
marcin94

Postprzez ks-rider » czwartek 07 czerwca 2012, 10:49

Przedewszystkim w Niemczech nie ma kat B1 !

Jest kat. S ktora uprawnia Cie do prowadzenia pojazdow silnikowycho pojemnosci do 50 ccm z silnikiem OTTO i predkosci max. 45 km/h, lb napedem elektrycznym, do DMC 350 kg + baterie predkosc jak wyzej.

Silnki diesel'a predkosc jak wyzej i do mocy 4kW.

Kto powiedzial Ci, ze dostaniesz za jazde bez PJ w Niemczech mandat ?

Robia Ci sprawe sondowa i masz wyrok - jaki, o tym decyduje sedzia, kara peniezna bedzie niemala do 5 000,- €

B1 lest kategoria tylko i wylacznie polska ktora upowaznia Cie do prowadzenia pojazdow tej klasy tylko wylacznie w PL i nie upowaznia Cie do prowadzenia pojazdow z kims kto siedzi obok Ciebie, tzw BF17 - zdajesz egzamin na pojezdze kat B a nie B1 czy S.

Podaruj wiec sobie, bo mozesz nypytac biedy i sobie i komus kto udostepnil Ci pojazd.

:wink:
ks-rider

Postprzez mk61 » czwartek 07 czerwca 2012, 11:44

ks-rider napisał(a):B1 lest kategoria tylko i wylacznie polska ktora upowaznia Cie do prowadzenia pojazdow tej klasy tylko wylacznie w PL

Gdzie to jest napisane? To, że kategoria jest tylko w Polsce nie oznacza, że tylko w Polsce można się na niej poruszać. Przepis podałem powyżej.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez ks-rider » czwartek 07 czerwca 2012, 22:51

mk61 napisał(a):
ks-rider napisał(a):B1 lest kategoria tylko i wylacznie polska ktora upowaznia Cie do prowadzenia pojazdow tej klasy tylko wylacznie w PL

Gdzie to jest napisane? To, że kategoria jest tylko w Polsce nie oznacza, że tylko w Polsce można się na niej poruszać. Przepis podałem powyżej.

Przepis przepisem ale polskie przepisy inny kraj po ktorym sie poruszasz honorowac ich nie musi, zwlaszcza jezeli chodzi o wiek ponizej lat 18. Sa kraje gdzie PJ kat A1 mozna zrobic majac lat 16 a sa kraje w ktorych dopiero od 18. W niektorych krajach jest wiec inaczej i ze wzgledu na wiek a co wazniejsze moc prawa karnego i odpowiedzialnosci osoby niepelnoletniej - czytaj nie rezydenta / obywatela jest to niedozwolone, bo takiej osoby w/g narodowego karaju nie mozna pociagnac do odpowiedzialnosci.

Po prostu jezeli pojedzie swoim pojazdem to mogloby moze przejsc. Zapytanie jest o regularny pojazd kat B wiec nie przejdzie. Niemcy w wieku lat 17 ktorzy moga jezdzic w towarzystwie osoby upowaznionej tez nie maja prawa wyjazdu / prowadzenia poza granicami Niemiec.

Twoj podany przepis niczego w Niemczech nie zmieni !

ks-rider

Postprzez marcin94 » piątek 08 czerwca 2012, 21:25

A co z tym przepisem co kolega wyżej podał:

Kod: Zaznacz cały
Art. 93. 1.Prawo jazdy, z wyjątkiem prawa jazdy kategorii T, uprawnia do kierowania określonym w nim pojazdem w ruchu międzynarodowym, chyba że władze danego państwa wymagają, aby kierowca posiadał międzynarodowe prawo jazdy.

Znalazłem jeszcze takie coś:

Kiedy jeszcze obowiązywały stare, książeczkowe prawa jazdy zdarzało się, że polscy turyści podróżujący za granią musieli płacić kary. Ich dokumenty nie był bowiem uznawane przez niektórych policjantów. Obecnie nowe polskie prawa jazdy są ważne w każdym kraju UE.

O tym, że dokumenty uprawniające do kierowania pojazdem wydane w jednym z państw członkowskich wspólnoty, są uznawane na terenie całej UE mówi dyrektywa Rady Unii Europejskiej w sprawie praw jazdy z 29 lipca 1991 roku. Warunek jest tylko jeden. Format i wygląd prawa jazdy muszą być oparte na wspólnotowym wzorcu. Podobne zasady obowiązują również w ramach umowy zawartej ze Szwajcarią, a także członkami Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA).

Tylko poprostu niemcy moga nie wiedzieć co to B1...

Czy kategorie podane w moim prawie jazdy są ważne w pozostałych krajach europejskich?

NIEKTÓRE TAK — Opcjonalne podkategorie A1, B1, C1, C1+E, D1 i D1+E są uznawane w całej Europie.

Chyba, że ewentualnie można by jakoś wtyrać im że to prawko uprawnia do jazdy z osobą obok :D
marcin94

Postprzez mk61 » piątek 08 czerwca 2012, 22:58

ks-rider napisał(a):Przepis przepisem ale polskie przepisy inny kraj po ktorym sie poruszasz honorowac ich nie musi

Żadne ale i żadne nie musi. Przepis to przepis.
ks-rider napisał(a):Zapytanie jest o regularny pojazd kat B wiec nie przejdzie.

I ja wcale nie sugerowałem, że miałoby przejść. Ale jeśli w Polsce jest 550kg + przepis uprawniający do ruchu międzynarodowego, to się trzymamy naszych zasad, na jakich uzyskaliśmy uprawnienia, bez względu na to, jakie przepisy są w innych krajach. Tym bardziej, będąc związanym z tym krajem Unią Europejską i setkami porozumień, umów, układów, konwencji.
ks-rider napisał(a):Twoj podany przepis niczego w Niemczech nie zmieni !

Nic nie musi zmieniać.
marcin94 napisał(a):Chyba, że ewentualnie można by jakoś wtyrać im że to prawko uprawnia do jazdy z osobą obok

Spróbować możesz. Gorzej, jak się skapną, albo jak dojdzie do wypadku.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez ks-rider » sobota 09 czerwca 2012, 08:39

marcin94 napisał(a):1. Tylko poprostu niemcy moga nie wiedzieć co to B1...
2. Opcjonalne podkategorie A1, B1, C1, C1+E, D1 i D1+E są uznawane w całej Europie.

3. Chyba, że ewentualnie można by jakoś wtyrać im że to prawko uprawnia do jazdy z osobą obok :D

1. Umiesz czytac ? Napisalem chyba wyraznie, ze w iemczech niema czegos takiego jak kat. B1 !

Maja kat. A1, A Begrenzt, A Direkt, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, M,S,L

Badz wiec pewny, ze tej kat. nie znaja.

2. Jezeli bedziesz jechal pojazdem kat. B1, posiadal miedzynarodowe PJ w ktorym kat. B1 jesty wymienona to wlos Ci z glowy nie spadnie. Gorzej bedzie, gdy pan Polizjant otworzy bagaznik, wyciagnie dwie wagi i zmierzy nacisk na dwie osie. Badz pewny, ze waga Twojego pojazdu przekroczy kat B1 ( bo pojazdy sa ciezsze niz podana w dowodzie DMC ), wtedy masz KLOPS !
Pojazd na parking, zabrane kluczyki oraz dokumenty, sprawa w trybie przyspieszonym o jazde bez uprawnien, kara do 5000,- €

W razie wypadku nawet nie opisuje, bo panpers moze okazac sie, ze za malo. Oczywiscie nie musi sie to zdazyc, moze sie udac, ale na to bym osobiscie nie liczyl, tzw Marphy's low - chleb z maslem zawsze spada na maslo.

3. Misiu, wtryniac to Ty mozesz takie bzdety swoim rodzicom a nie niemieckiej policji. Pomine juz fakt, w jakim jezykubedziesz probowal to zrobic, niemieckiego nie znasz, to juz sam tu przyznales.

Przeczytaj moj post powyzej jeszcze raz, najlepiej az do skutku, czytaj zrozumienia. Jazda w wieku lat 17 jest prawna ale tylko i wylacznie dla obywateli i rezydentow Niemiec. BF 17 to nie PJ tylko zaswiadczenie wazne z dowodem osobistym, osoba w wieku minimum 30 lat i waznym PJ - na tereniue tylko kraju ktory to zaswiadczenie wydal.

http://www.google.de/imgres?hl=de&sa=X& ... s:10,i:130

Dla mnie temat jest wyczerpany, zrobisz jak zechcesz, tylko pozniej nie placz po forach.

ks-rider

Postprzez marcin94 » niedziela 10 czerwca 2012, 10:46

Tak straszysz tym sądem to może jakieś podaj dowody, że rzeczywiście tak karają bo mówić to sobie można dużo :wink:

W internecie znalazłem to co wczesniej już wklejałem:

NIEKTÓRE TAK — Opcjonalne podkategorie A1, B1, C1, C1+E, D1 i D1+E są uznawane w całej Europie.

No to nie wiem z czym tu się spierać skoro jest tak napisane...

To po co nam ta strefa bezgraniczna...

Pomine juz fakt, w jakim jezykubedziesz probowal to zrobic, niemieckiego nie znasz, to juz sam tu przyznales.
To już nie jest twoja sprawa widać, że ty języka polskiego nie opanowałeś do końca.
marcin94

Postprzez ks-rider » niedziela 10 czerwca 2012, 21:14

Dowody, to przedstawi Policja jezeli Cie zatrzyma i staniesz przed sadam. Tak jak pisalem wczesniej mpze to nastapic ale nie musi, moze Ci sie uda, ze Cie nie skontroluja.

To o co pytasz nazywa sie zrodlo / zrodlem ale jak widac za mlody i za malo inteligentny jestes aby znac terminologie.

Tu jakos nie widze " podklasy " B1 "

http://www.fahrschule.de/verkehrsrecht/ ... assen.html

Diese Antwort sollte mehr als deutlich sein =)

Fahren ohne Fahrerlaubnis § 21 StVGWann liegt ein Fahren ohne Fahrerlaubnis vor?

Ein Fahren ohne FE liegt vor, wenn ein Kraftfahrzeug geführt wird und

1.man nicht in Besitz der entsprechenden Fahrerlaubnis ist (z.B. durch vorangegangenen Entzug der Fahrerlaubnis),

2.ein Fahrverbot nach §25 StVG angeordnet wurde (z.B. wegen einer Geschwindigkeitsübertretung, einem Rotlichtverstoß, usw.),

3.ein Fahrverbot nach §44 StGB angeordnet wurde (z.B. wegen §142 StGB Verkehrsunfallflucht mit geringem Schaden)

4.oder der vorgeschriebene Führerschein nach § 94 der Strafprozessordnung in Verwahrung genommen, sichergestellt oder beschlagnahmt ist.

Welche Folgen sind bei einem Fahren ohne Fahrerlaubnis zu erwarten?

Eine Geldstrafe oder Freiheitsstrafe bis zu einem Jahr kann angeordnet werden, wenn Punkt 1 bis Punkt 3 vorsätzlich begangen wurden. Eine Geldstrafe oder Freiheitsstrafe bis zu 6 Monaten kann, bei fahrlässiger Begehung von Punkt 1 bis 4, sowie vorsätzlicher Begehung von Punkt 4 angeordnet werden.

Die selben Strafen gelten auch für den Halter, wenn er die Fahrt anordnet oder zulässt.

Es kann sogar das Fahrzeug, auf das sich die Tat bezieht, eingezogen werden, wenn bei vorsätzlicher Begehung gegen Punkt 1 bis 3 verstoßen wurde oder eine Sperre nach § 69a Abs. 1 Satz 3 des Strafgesetzbuchs gegen den Täter angeordnet war.

Gleiches gilt auch für den Halter, wenn der die Tat zugelassen oder angeordnet hat.

Wurde der Täter schon einmal wegen vorsätzlicher Begehung nach Punkt 1 bis 3 in den letzten drei Jahren verurteilt, so kann ebenfalls das Fahrzeug eingezogen werden.

"Regelstrafen" bei Ersttätern:

zrodlo

http://www.gutefrage.net/frage/schwarzf ... t-dem-auto

§ 94 der Strafprozessordnung

tu mnasz wlasciwie wszystko naten temat

https://www.google.de/#hl=de&sclient=ps ... 04&bih=542

Strefa bezgraniczne nie upowaznia do lamania prawa danego kraju. Skoro uwazasz, ze to co znalazles w necie daje Ci mozliwosc prowadzenia pojazdu w Niemczech, to nie wiem w jakim celu zadales pytanie na forum ? Aby ktos poglaskal dziecko po glowce i przyklasnal ?

Zanim wyjedziuesz kopnj sie moze na jaks wage i zwaz pojazd ktorym bedzioesz jechal, bo z tego co wiem jego waga przekracza znacznie kat. B1 na ktora masz uprawnienia - to juz jest powod aby Cie ukarac z dwoch paragrafow - przeladowanie i brak adekwatnej kat. PJ.

drogie dziecko ( bo do doroslego Ci jeszcze daleko )
Zadalem Ci proste pytanie w jakim jezyku bedziesz sie dogadywal, Twoja odpowiedz dyskwalifikuje Cie w dalszej dyskusji.

Na tym definitywnie koniec.

mk61 napisał(a):I ja wcale nie sugerowałem, że miałoby przejść. Ale jeśli w Polsce jest 550kg + przepis uprawniający do ruchu międzynarodowego, to się trzymamy naszych zasad, na jakich uzyskaliśmy uprawnienia, bez względu na to, jakie przepisy są w innych krajach. Tym bardziej, będąc związanym z tym krajem Unią Europejską i setkami porozumień, umów, układów, konwencji.

MK, to moze rozwin co bedzie gdy pojazd kat. B1 przekroczy CMD.

edytowany przez moderatora/regulamin punkt 8e
ks-rider

Powrót do Luźna gadka