Czy wolno sobie jeździć z piskiem opon?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Czy wolno sobie jeździć z piskiem opon?

Postprzez maryann » sobota 04 czerwca 2011, 08:12

Pewnie, że nie. Zazwyczaj jednak hamuje się ostro w przypadkach awaryjnych i pisk hamulców jest odgłosem azali nie czego innego, jak jakiegoś wypadku, nieszczęścia. Odruch organizmu jest natychmiastowy- "skóra cierpnie". Z czasem się przyzwyczaja, ale podobać to sie nigdy nie zaczyna. Podobnie przy ruszaniu- czym się może skończyć celowe wprowadzenie pojazdu w utratę przyczepności, choćby tylko jednej osi? Ostre zaś pokonywanie skrętu skrzyżowania czasem kończy się w moim rowie z uszczerbkiem dla murawy, żywopłotu, a nieraz dla innych konstrukcji. Nie muszę dodawać, ile razy tacy goście lądowali w rowach na pobliskiej trasie i jak w ogóle zachowują się na szosie. Ale tam nie będę ich ścigał, za to tutaj mam bezpośredni interes nauczyć rozumu jednego z drugim!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » sobota 04 czerwca 2011, 10:32

To własnie ścigaj za uszkodzenia Twojego mienia jak coś niszczą zwiedzając te rowy... dalej darcie gumy nie ma z tym nic wspólnego. To, że jakiś dźwięk się jednemu dobrze kojarzy, a drugiemu źle wątpię żeby było jakimkolwiek argumentem. To, że się coś jednej osobie nie podoba nie oznacza jeszcze, że można od tak komuś tego zabronić.
lith

kosz

Postprzez maryann » środa 09 maja 2012, 09:18

maryann

Postprzez BOReK » niedziela 27 maja 2012, 23:23

Brak tłumika to jedno, ruszanie z piskiem opon to drugie. Ostatnio musiałem zrobić parę km do warsztatu jak mi się zerwał wydech za katalizatorem i powiadam Ci - jeśli kiedykolwiek usłyszysz silnik powyżej 1,6l bez tłumika, to przy pisku opon będziesz przyjemnie zasypiać. :D

Swoją drogą ta zemsta to ciekawy pomysł, zwłaszcza że wymaga niezłej logistyki.
BOReK

Postprzez oskbelfer » wtorek 29 maja 2012, 16:21

szofer80 napisał(a):to zależy z jakim piskiem ,jak z piskiem opon ruszasz ze skrzyżowania pod nosem radiowozu to Cię mogą zatrzymać za zuchwałe zachowanie na drodze i profilaktycznie dmuchniesz i okażesz trójkąt,apteczke i gaśnice(z ważną datą !) a jak Ci opony piszczą w zakrętach bo masz luzy na łożyskach to nie wiem pewnie na badania techniczne :lol:

szofer a ta gaśnica z ważną datą -- to o co Ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem po co ta data :) Mozesz mnie oświecić lub inny forumowicz to uczyni :) ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez among » wtorek 29 maja 2012, 23:35

szofer80 napisał(a):to zależy z jakim piskiem ,jak z piskiem opon ruszasz ze skrzyżowania pod nosem radiowozu to Cię mogą zatrzymać za zuchwałe zachowanie na drodze i profilaktycznie dmuchniesz i okażesz trójkąt,apteczke i gaśnice(z ważną datą !) a jak Ci opony piszczą w zakrętach bo masz luzy na łożyskach to nie wiem pewnie na badania techniczne :lol:

Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11 ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: "pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla". Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 - tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez SpearHead » środa 30 maja 2012, 07:16

kg1956 napisał(a):Nie proponuję rozlania odrobiny oleju, ale piasek dobrze działa...

A potem w sądzie będzie odpowiadał za nie umyślne spowodowanie wypadku , normalnie pomysł godny człowieka
SpearHead

Postprzez ks-rider » środa 30 maja 2012, 09:07

el_ryba napisał(a):Obczaj o których godzinach przejeżdża, i rozrzuć kilo gwoździ :spoko:

kg1956 napisał(a):Nie proponuję rozlania odrobiny oleju, ale piasek dobrze działa...

Nie wiem jakim trzeba byc debilem aby na publicznym forum dawac takie porady ?

Pomijam juz fakt, ze moze trafic na niewinnego albo motocykliste.

:wink:
ks-rider

Postprzez arturr0 » piątek 08 czerwca 2012, 22:42

Proponuję się przeprowadzić na bezludną wyspę, może tam Ci nie będzie nic przeszkadzało. Pozdrawiam. :)
arturr0

Postprzez ks-rider » sobota 09 czerwca 2012, 08:43

arturr0 napisał(a):Proponuję się przeprowadzić na bezludną wyspę, może tam Ci nie będzie nic przeszkadzało. Pozdrawiam. :)

Moze to wlasnie ten debil ktory tak jezdzi przeprowadzi sie na ta wyspe ?

ks-rider

Postprzez arturr0 » sobota 09 czerwca 2012, 09:03

ks-rider napisał(a):
arturr0 napisał(a):Proponuję się przeprowadzić na bezludną wyspę, może tam Ci nie będzie nic przeszkadzało. Pozdrawiam. :)

Moze to wlasnie ten debil ktory tak jezdzi przeprowadzi sie na ta wyspe ?

Takie są uroki mieszkania blisko drogi - wiem z własnego doświadczenia. Także dziwi mnie to trochę, że aż tak mu to przeszkadza. Chyba, że się świeżo przeprowadził i jeszcze nie przyzwyczaił. Bo najpierw będzie przeszkadzał pisk opon, później hałas od ciężarówek i zawsze coś się znajdzie.
arturr0

Postprzez maryann » sobota 09 czerwca 2012, 11:02

Daltego on nie napisał, że przeszkadza mi czyjś debilizm, tylko czy prawo na to pozwala- zapytowywujem sie.
maryann

Postprzez arturr0 » sobota 09 czerwca 2012, 13:03

Rozumiem. :wink: U mnie podobnie, ale się przyzwyczaiłem. Nawet lubię pooglądać jak chłopaki bokiem przez rondo czasem przejeżdżają. :lol:
arturr0

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka