Auta zasilane CNG

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Auta zasilane CNG

Postprzez ARTEK_1910 » piątek 15 czerwca 2012, 09:00

Witam wszystkich, jeździcie może jakimś autkiem zasilanym gazem ziemnym? Jak opinie? ;) Ja osobiście jeżdżę Multiplą 1,6 BIPOWER, i powiem szczerze jestem z niej bardzo zadowolony. Spalanie jest bardzo niskie, ponieważ na 100 km, pali od 18 zł do 23 maksymalnie.. Jak dla mnie bomba, ponieważ przy tak wysokich cenach benzyny, CNG to rewelacja. Czekam na Wasze opinie ;)
06.01.2009-Egzamin zdany
20.01.2009-Odbiór prawka..:)
ARTEK_1910

Re: Auta zasilane CNG

Postprzez szerszon » piątek 15 czerwca 2012, 14:39

Cudo... w ....
Jedna stacja w Warszawie na Kolejowej, chyba ze coś wybudowali...
droższe od LPG
Jeżdziłem Seatem alteą xl latem, przy właczonej klimatyzacji 15 litrów na 100km
szerszon

Postprzez mk61 » piątek 15 czerwca 2012, 16:08

Kilogramów chyba. :P
Brak stacji to lobby naftowe i zmowa gazowników.
Kiedyś sporo czytałem o temacie. Idea dla mnie bardzo dobra, jednak brak rozpowszechnienia odpycha. W zachodniopomorskim nie ma ani jednej stacji, a szkoda. Poza tym, brak jasnych przepisów traktujących CNG jako paliwo napędowe również utrudnia drogę do budowania stacji.

Ja mam takie pytanie do Artka. Jakie masz butle? Jaka pojemność i ile one ważą? Większa przestrzeń dla zbiorników w stosunku do LPG również jest minusem. Jednak jako fan vanów, busów nie jestem tym tak bardzo zrażony. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lith » piątek 15 czerwca 2012, 16:38

Pomysł jest dobry, ale imo póki co nie w Polsce gdzie jest po prostu problem z tankowaniem. Na Ukrainie byłem zdziwiony, bo tam masa pojazdów jest na cng, szczególnie wszelkiego rodzaju ciężarówki, autobusy itd. CNG jest na praktycznie każdej stacji (jak u nas lpg) i jest tanie jak barszcz.
lith

Postprzez ARTEK_1910 » niedziela 17 czerwca 2012, 18:21

Mam fabrycznie 3 butle zamontowane o łącznej pojemności prawie 35 metrów. Dla mnie problem ze stacjami to nie problem, jeżdżę swoim autem po Polsce, miesięcznie kilka tysięcy km, i nigdy nie zabrakło mi gazu. Mieszkam w Radomiu, stacja tu jest, bardzo blisko Radomia są w Kielcach, Sandomierzu, Wawie. Co do postu o ukraińcach to jest prawda, spotkałem ostatnio Ukraińca na stacji i mówi, że jeździ po całej Europie i największy problem jest z zatankowaniem w Polsce. Ja swoim autem jeżdżę do Norwegii i też bez problemu.. W Szwecji jest ich od groma.. W sobotę zakupiłem drugą Multiplę na sam gaz, bez wersji benzynowej. Instalacja fabryczna i póki co sprawuje się bez zarzutów.. Spalanie nisko, wyposażenie full...
06.01.2009-Egzamin zdany
20.01.2009-Odbiór prawka..:)
ARTEK_1910

Powrót do Luźna gadka