Prawo jazdzdy w Polsce po niemiecku

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdzdy w Polsce po niemiecku

Postprzez O3richard » środa 04 lipca 2012, 20:36

Witam,
Prosę o informacje gdzie w Polsce mogę zdawać na prawo jazdy ale po niemiecku, mam obywatelstwo polskie i jestem zameldowany w Polsce lecz nie mówię po polsku na tyle aby rozumieć pytania na egzaminie.
Proszę o adres placówki sZkolenia.
Bardzo dziękuje za informacje.
Dan.
O3richard

Re: Prawo jazdzdy w Polsce po niemiecku

Postprzez mesuper » środa 04 lipca 2012, 22:28

Egzamin wraz z tłumaczem można zdać w WORD Warszawa, ul. Odlewnicza 8

Tutaj jest strona internetowa:

http://www.word.waw.pl/index.php?id=73&lng=pl&s=73,43

Niedawno zdałem egzamin i widziałem że obcokrajowcy zdają na kategorię B z tłumaczem w samochodzie.

Możliwe że inne ośrodki w Polsce też pozwalają na egzaminy z tłumaczem. Napisz skąd jesteś to będzie łatwiej szukać.
mesuper

Postprzez ks-rider » środa 04 lipca 2012, 23:29

Z tlumaczem mozesz zdawac w KAZDYM osrodku egzaminacyjnym.

Powiem Ci, ze dziwie sie, ze bierzesz sobie caly bagarz problemow na glowe tylko po to aby zaoszczedzic kilka groszy.

Oczywiscie wiesz o tym, ze przejazdy do PL z DE nie sa za friko i trzeba je wliczyc w koszta.
Nie wspomne wogole o straconym czasie na podroze, egzamin teoretyczny, praktyczny, nie wspomne, ze jakosc nauczania w Niemczech bije na glowe polskie szkolenie. Przelicz sobie moze jedna stluczke ( ile moze kosztowac ) a koszt calego PJ w Niemczech.

Nie kombinuj jak kon pod gore, rob w Niemczech mniej stressu i latwiej Ci bedzie.

:wink:
ks-rider

Postprzez mesuper » czwartek 05 lipca 2012, 08:26

Przed chwilą dzwoniłem do Krakowa do MORD na ul. Nowohuckiej i pani w informacji powiedziała, że można zdawać z tłumaczem, w przypadku języka niemieckiego musisz sam sobie załatwić tłumacza (przysięgłego). I wtedy normalnie jeździsz z tłumaczem w samochodzie.
Egzamin teoretyczny można zdać na komputerze albo ustnie. Ustny jest chyba droższy ale za to jest czas i możliwość tłumaczenia pytań.
mesuper

Postprzez Kamasek » czwartek 05 lipca 2012, 13:53

Uważasz że 25 minut to za mało na przetłumaczenie 18 pytań i odpowiedzenie na nie? Moim zdanie to aż za dużo.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez mesuper » czwartek 05 lipca 2012, 15:48

Kamasek napisał(a):Uważasz że 25 minut to za mało na przetłumaczenie 18 pytań i odpowiedzenie na nie? Moim zdanie to aż za dużo.

Egzamin komputerowy odbywa się w sali wraz z innymi osobami. Gdybym był osobą zmuszoną do wysłuchiwania niemieckiej wersji pytań i generalnie rozmów podczas egzaminu to bym się zbuntował.
Z resztą, jest to egzamin państwowy, więc na pewno gdzieś są opisane reguły jakie warunki mają być zapewnione. Inna sprawa, że rozmowa pomiędzy zdającym a tłumaczem musi być jawna, tj. słyszana przez egzaminatorów pilnujących, więc tym bardziej odpada egzamin komputerowy ze wszystkimi.
mesuper

Postprzez ks-rider » czwartek 05 lipca 2012, 22:22

Kamasek napisał(a):Uważasz że 25 minut to za mało na przetłumaczenie 18 pytań i odpowiedzenie na nie? Moim zdanie to aż za dużo.

To moze wypowiesz sie, jakie w tym temacie masz doswiadczenie, wydawac moze Ci sie duzo, realia sa niestety zupelnie inne, zadko kto wyrobi sie w tym czasie. Czas 25 min jest dopasowany do jezyka ojczystego a nie obcego - potrzeba jest conajmniej 50 min - 60 jest bardziej realne.

:wink:
ks-rider

Powrót do Egzamin na prawo jazdy