Kilka pytań o kat. C

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka pytań o kat. C

Postprzez Rafalek » sobota 07 lipca 2012, 23:43

Witam szanownych forumowiczów. Jako, że do tej pory nie uczestniczyłem aktywnie w życiu forum i dopiero teraz zdecydowałem się na założenie konta pragnę się przywitać i podziękować za rozwiązanie wielu wątpliwości dzięki waszym odpowiedziom.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozpoczęciem kursu na kategorię C na użytek własny, bez zatrudnienia (o ile ma to jakieś znaczenie), w związku z tym mam kilka pytań na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi (ze względu na gapiostwo lub po prostu na małą popularność względem kat.B).
1. Jak wygląda sprawa badań lekarskich. Czy są takie same jak na kat.B czy pojawiają się jakieś dodatkowe?
2. Czy prawko przyznawane jest bezterminowo, czy co jakiś czas potrzebne jest jego odnawianie?
3. Jak wygląda aktualnie egzamin, czy te nowe przepisy o których głośno było przed zakończeniem roku w końcu weszły czy nie?
4. Czy ktoś z Was robił kat.C w Bydgoszczy i może polecić szkołę jazdy?
5. Czy są jakieś dodatkowe wymagania przy kursie lub egzaminie których nie było przy B?
6. Jaka jest średnia zdawalność, jest łatwiej czy trudniej niż na osobówkę?
Z góry dziękuję za odpowiedź na nurtujące mnie pytania i jeśli ktoś z państwa ma jakieś porady dla nowicjusza to chętnie je usłyszę :)

Pozdrawiam
Rafał
Rafalek

Re: Kilka pytań o kat. C

Postprzez mk61 » niedziela 08 lipca 2012, 11:57

Rafalek napisał(a):1. Jak wygląda sprawa badań lekarskich. Czy są takie same jak na kat.B czy pojawiają się jakieś dodatkowe?

Zależy od kompetencji lekarza. Jeden Ci sprawdzi wzrok, słuch, cukier itp. Inny się tylko zapyta "czy jest pan zdrowy?" i tyle z tego badania. Do samego prawa jazdy potrzebujesz praktycznie takich samych badań, jak na B. Jeśli chcesz jeździć zawodowo, to musisz jeszcze odbyć badania u lekarza medycyny pracy oraz psychotesty. Po przyszłorocznej zmianie przepisów psychotesty będą obowiązkiem co 5 lat.
Rafalek napisał(a):2. Czy prawko przyznawane jest bezterminowo, czy co jakiś czas potrzebne jest jego odnawianie?

W tym roku jeszcze może być bezterminowo. Jeśli nowe przepisy wejdą w przyszłym roku, to kategorie A, B, BE i pochodne od nich będą na 15 lat, a C, D, E na 5 lat.
Rafalek napisał(a):3. Jak wygląda aktualnie egzamin, czy te nowe przepisy o których głośno było przed zakończeniem roku w końcu weszły czy nie?

Planowana data to 19 stycznia 2013. Czy zdążą napisać i zatwierdzić rozporządzenia - nie wiadomo. Na ten czas ten termin jest "godziną zero".
Rafalek napisał(a):5. Czy są jakieś dodatkowe wymagania przy kursie lub egzaminie których nie było przy B?

Na kategorii B robiłeś parkowania w mieście. Dla kategorii C, D, E parkowania robisz na placu (ktoś losuje 2 manewry). Manewry to: parkowanie równoległe (tzw. "koperta"), parkowanie prostopadłe wjazd przodem - wyjazd tyłem, parkowanie prostopadłe wjazd tyłem - wyjazd przodem, parkowanie skośne (tylko wjazd przodem - wyjazd tyłem), oczywiście obowiązkowy łuk, zawracanie, oraz ruszanie ze wzniesienia.
Rafalek napisał(a):6. Jaka jest średnia zdawalność, jest łatwiej czy trudniej niż na osobówkę?

To zależy od Ciebie. Jeśli egzaminator Cię wyczuje, że jesteś leszcz i bardzo słabo Ci to idzie, to szybciutko doprowadzi do zakończenia egzaminu. Jeśli będziesz panował nad pojazdem i wiedział na co patrzeć, to będzie łatwiej, niż na B - moje subiektywne odczucie. Trzeba tylko spokojnie przemyśleć swoje ruchy i przewidywać, co się stanie za 10 sekund. Jeśli nie panikujesz, to nie będziesz mieć problemów.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys68 » niedziela 08 lipca 2012, 12:47

mk61 napisał(a):
Rafalek napisał(a):6. Jaka jest średnia zdawalność, jest łatwiej czy trudniej niż na osobówkę?

To zależy od Ciebie. Jeśli egzaminator Cię wyczuje, że jesteś leszcz i bardzo słabo Ci to idzie, to szybciutko doprowadzi do zakończenia egzaminu. Jeśli będziesz panował nad pojazdem i wiedział na co patrzeć, to będzie łatwiej, niż na B - moje subiektywne odczucie. Trzeba tylko spokojnie przemyśleć swoje ruchy i przewidywać, co się stanie za 10 sekund. Jeśli nie panikujesz, to nie będziesz mieć problemów.

Z tego co widać w tabelach podających zdawalność poszczegółnych Wordów na różne kategorie, to jak Polska długa i szeroka na B zdawalnośc to ok 1/3, a na C i D jakieś 2/3 lub 3/4.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Rafalek » niedziela 08 lipca 2012, 13:51

Dzięki za odpowiedzi. Wygląda na to, że pozostało tylko iść i się zapisać na kurs :)

Pozdrawiam
Rafał
Rafalek

Postprzez profesor74 » poniedziałek 09 lipca 2012, 14:44

mk61 napisał(a):Z tego co widać w tabelach podających zdawalność poszczegółnych Wordów na różne kategorie, to jak Polska długa i szeroka na B zdawalnośc to ok 1/3, a na C i D jakieś 2/3 lub 3/4.

Borys

Noo.. u mnie na egzaminie kat. "D" ( WORD Katowice ) zdawalność wyniosła 1/3 ( zdało 3-ech z 9-ciu :? )
A -1991 ( za 1 x )
B -1992 ( za 1 x )
C -2011 ( za 1 x )
D -2010 ( za 1 x )
E -2012 ( za 1 x )
profesor74

Postprzez Borys68 » poniedziałek 09 lipca 2012, 15:52

W połowie strony masz link do tabelki.
http://www.szkola-jazdy.pl/artykuly/single/id/1059
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009