Nowe prawo jazdy vs stare

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe prawo jazdy vs stare

Postprzez zwizd » wtorek 03 lipca 2012, 18:18

Witam. Podobno nowe prawko będzie na 15 lat i każdy będzie musiał wymienić na nowy wzór tylko nie wiem czy ci co mają bezterminowe dostaną terminowe czy dalej będzie bez zmian i tylko nowi będą mieli na 15 lat. Mam pytanie odnośnie tej sytuacji: mam od paru lat bezterminowe na b ale poszedłem zrobić kat a i babka dała terminowe (przez okulary, ale od 15 lat mam tyle samo dioptrii) przez co obie kategorie będę miał terminowe. I nie wiem czy iść do lekarza który da bezterminowe czy dać sobie spokój.
zwizd

Re: Nowe prawo jazdy vs stare

Postprzez Kamasek » środa 04 lipca 2012, 11:59

Ci którzy zdadzą prawko będą mieli pseudo bezterminowe, bo będzie trzeba je wymienić w 2033. Ci zdający na nowych zasadach będą mieli maksymalnie na 15 lat, ale jeśli badania na prawko będą wyglądały jak teraz to stanu faktycznego to nie zmieni. Przykład:

L: Jest pan zdrowy?
K: Tak.
L: No to 15 lat.

Tak wyglądało moje badanie tylko nie było 15 lat, a bezterminowe.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez zwizd » środa 04 lipca 2012, 12:37

Wiem, że będzie trzeba wymienić ale czy potem będzie terminowe?
zwizd

Postprzez arturr0 » środa 04 lipca 2012, 18:50

Zapewne tak. Chociaż znając życie, w naszych realiach może być z tym różnie. Jakby nie było, prawo nie działa wstecz.
arturr0

Postprzez Cyberix » środa 04 lipca 2012, 20:30

Tego akurat nie byłbym pewien, ostatnio w TV podali, że podpisali jakąś ustawę, która robi coś tam wstecz :) W Polsce wszystko jest możliwe...
Cyberix

Postprzez BOLEKlodz » środa 04 lipca 2012, 21:17

Pytanie brzmi: Czy termin obejmował będzie ważność uprawnień, czy samego dokumentu? Teoretyczne, jeśli uprawnienia są nadane bezterminowo, to nie mogę zostać ot tak ograniczone jakąś datą ważności. Ale Polska jest wyjątkiem w UE, gdzie wszędzie uprawnienia są terminowe, więc nasz zakręcony rząd może wprowadzić jakąś chorą ustawę. Ale jeśli wprowadzą terminowe, to tylko dla nowozdających kierowców. Jeśli mieliby ograniczyć termin uprawnień już nadanych, to zawsze pozostaje jeszcze Trybunał Konstytucyjny.
BOLEKlodz

Postprzez szofer80 » środa 04 lipca 2012, 21:33

Państwo chce po prostu zabrać prawo decydowania obywatelom o tym czy nadają się do jazdy i decydować za nich, odnawianie uprawnień co kilka lat (w przypadku wyższych kategorii zawodowych) to wielki biznes, tylko traktuje się ludzi jak dzieci, niech mają terminowe ci którzy są jakoś naprawdę chorzy mocno albo powodują często wypadki ale nie ktoś kto jeździ kilkanaście lat bezwypadkowo a Państwo mu nie wierzy że on jest zdrowy i pośle go na badania w celu odnowienia uprawnień, traktowanie obywatela jak dziecko,zaprzeczenie domniemania niewinności (sam jestem odpowiedzialny i decyduję ja kiedy sie nadaję do jazdy a kiedy nie) i w przypadku starszych kierowców-działanie prawa wstecz i zmiana reguł gry
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez zwizd » niedziela 08 lipca 2012, 01:29

Dowiedziałem się od lekarza medycyny pracy (innego niż wydającego orzeczenie na moto), że nawet jak teraz ktoś ma bezterminowe to po wymianie na nowy wzór każdy będzie miał terminowe.
zwizd

Postprzez Tomasz2222 » niedziela 08 lipca 2012, 11:10

Nowe prawo jazdy które wejdą w 2013 roku będą polegały na tym że ubiegający się o dokument będzie musiał mieć nie 30 H a bodajże 60 H jazd w tym też będzie miał płytę antypoślizgową i jak wszyscy wiemy nowe komputerowe egzaminy teoretyczne gdy teraz mieliśmy na wszystkie 18 pytań 25 minut tak potem na jedno pytanie będzie tylko 10 sekund do tego gdy nowy kierowca odbierze prawo jazdy oczywiście dokument będzie wydawany na czas określony do tego nowy kierowca będzie musiał mieć nie tak jak teraz że może mieć jeden listek z przodu lub z tyłu tylko będzie musiał mieć dwa listki z przodu i z tyłu przyklejone,po czasie pół roku od odebrania dokumentu nowy kierowca będzie musiał przejść ponowny kurs przypomnienia przepisów ruchu drogowego do tego jego maksymalna prędkość poza obszarem zabudowanym nie będzie mogła przekraczać 80 km/h zaś w terenie zabudowanym 50 km/h ,taki kierowca będzie miał też do uzbierania 24 punkty karne lub 21 coś koło tego w każdym bądź razie gdy je przebije będzie zmuszony zdawać od nowa prawo jazdy.
Tomasz2222

Postprzez Mas74 » niedziela 08 lipca 2012, 11:57

...i tym samym osiągniemy szczyt absurdu...( a w tym jesteśmy dobrzy)
Wymagania na licencję pilota będą mniejsze w tym kraju niż na prawo jazdy...
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 08 lipca 2012, 14:50

Sprzedam malucha, kupię tupolewa :lol:
BOLEKlodz

Postprzez reassor » poniedziałek 09 lipca 2012, 08:29

A pamiętacie numer z badaniami technicznymi motorowerów?
Też były bezterminowe a teraz są z datą. Czyli zakładając, że w 2033r. wymienią nam na nowy dokument będzie to na 99% dokument na 15 lat.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez ks-rider » poniedziałek 09 lipca 2012, 22:27

Kamasek napisał(a):L: Jest pan zdrowy?
K: Tak.
L: No to 15 lat.

Tak wyglądało moje badanie tylko nie było 15 lat, a bezterminowe.

Peeeeeewnie !

Przyjdziesz lekarz spyta sprawdzi wzrok i nie podbije Ci kwitu, ciekawe czy wtedy bedziesz rownie mundry jak w tej chwili na forum

szofer80 napisał(a):1. Państwo chce po prostu zabrać prawo decydowania obywatelom o tym czy nadają się do jazdy i decydować za nich, odnawianie uprawnień co kilka lat

2. w przypadku wyższych kategorii zawodowych) to wielki biznes, tylko traktuje się ludzi jak dzieci, niech mają terminowe ci którzy są jakoś naprawdę chorzy mocno albo powodują często wypadki ale nie ktoś kto jeździ kilkanaście lat bezwypadkowo a Państwo mu nie wierzy że on jest zdrowy i pośle go na badania w celu odnowienia uprawnień, traktowanie obywatela jak dziecko,zaprzeczenie domniemania niewinności (sam jestem odpowiedzialny i decyduję ja kiedy sie nadaję do jazdy a kiedy nie) i w przypadku starszych kierowców-działanie prawa wstecz i zmiana reguł gry

1. Szofer, podaj moze swoj wiek ( o ile nie publicznie to na PW ). Moze wypowiesz sie wiec kto ma o tym decydowac ? W7g Ciebie pewnie slepak ktory musialby nosic okulary jak denka od szampana. Liczysz na to, ze taki czlowiek sam dobrowolnie poda sie jakimkolwiek badaniom ? Zwlaszcza, zetrzeba za nie zaplacic ? Na jakim Ty swiecie zyjesz ? ? ?

2. Ty jak Cie znam to gdybys byl lekarzem wykonywal bys badania za friko harytatywnie, gdybys byl urzednikiem to wykonywal bys wszystkie prace z tym zwiazane rowniez harytatywnie.

Domniemuje, ze Ty o ile obecnie jestes zdrowy to bedziesz zdrowy do 126 roku zycia, i przeciez nikt nie bedzie za Ciebie decydowal.....

Mas74 napisał(a):...i tym samym osiągniemy szczyt absurdu...( a w tym jesteśmy dobrzy)

Nie absurden ale po prostu zwykla kolejnoscia rzeczy, zwlaszcza przy tej ilosci niewyszkolonych, niedoszkolonych debili ktorych licz´ba na drogach jest przerazajaca !

Zdaj moze najpierw licencje pilota, a pozniej pogadamy, podejrzewam, ze w praktyce odpadl bys juz przy lekarzu.

:wink:
ks-rider

Postprzez Mas74 » poniedziałek 09 lipca 2012, 22:55

ks-rider napisał(a):
Mas74 napisał(a):...i tym samym osiągniemy szczyt absurdu...( a w tym jesteśmy dobrzy)

Nie absurden ale po prostu zwykla kolejnoscia rzeczy, zwlaszcza przy tej ilosci niewyszkolonych, niedoszkolonych debili ktorych liczba na drogach jest przerazajaca !

Zdaj moze najpierw licencje pilota, a pozniej pogadamy, podejrzewam, ze w praktyce odpadl bys juz przy lekarzu.

:wink:

Zależy na jakiego pilota i na jaką licencję. :D Mnie nie ciągnie w powietrze (choć może kiedyś...)
http://www.aeroklub.kielce.pl/index.php ... &Itemid=55
Tu masz link odpowiadający tematowi badań na kandydatów do skrzydeł.
A propo mojego stanu zdrowia. Jak zaczynałem edukację w fachu w którym pracuję to by dostać się do szkoły trza było przedstawić bodajże wyniki 21 badań u specjalistów (w tym takie których na tej liście nie ma.... (teraz to znacznie złagodzono)), a co dwa lata przechodzę spec badania zdolności do wykonywania zawodu w tym obejmujące badania między innymi prac w PEM, więc patrząc na tą listę, może na pilota liniowców się nie nadaję (już wiek nie ten by zaczynać karierę na odrzutowcach - doświadczenia z pracy z lekarzami wojskowymi - specjalistami z zakresu medycyny lotniczej, pilotami, no i zwykły realizm, bo tam to dopiero są wymagania!) ale na turystyczną? :lol:
A serio mówiąc @ks-rider problem jest głębszy, a badania lekarskie to jeden (i wcale nie najważniejszy) z jego elementów. U nas masę rzeczy się nakłada, począwszy od wychowania i mentalności poprzez szkolenie i egzaminy. To się potem ujawnia w
ks-rider napisał(a): ilosci niewyszkolonych, niedoszkolonych debili ktorych liczba na drogach jest przerazajaca !

Czy sądzisz że przykręcając śrubę zmienimy to? Przecież coraz więcej ludzi zacznie jeździć bez PJ i to dopiero będzie tragedia bo jak np. odzyskać od takiego kasę z OC za rozbite auto?
Pozdrawiam.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez ella » wtorek 10 lipca 2012, 19:56

Nowe prawo jazdy które wejdą w 2013 roku będą polegały na tym że ubiegający się o dokument będzie musiał mieć nie 30 H a bodajże 60 H jazd

Kamasek, możesz podać źródło tych bodajże 60H jazd na kategorię B?
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Luźna gadka