Czy można jeździć quadem po drodze

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy można jeździć quadem po drodze

Postprzez krzysiowy22 » sobota 14 lipca 2012, 20:31

Witam ,mam pytanie, czy jak sie ma dowód rejestracyjny i homologację do quada to trzeba mieć jakieś prawko?mam 15lat i mam zamiar kupować quada i nie wiem zbytnio czy trzeba coś mieć ,a jeszcze jedno pytanie jaki mi mandat grozi za jeżdżenie po drodze publicznej bez prawka jeżeli jest potrzebne.

Ps:Mi chodzi jak by mnie misiaczki złapali tam gdzie jest mały ruch ,bo ja we wsi mieszkam ,raczej tam gdzieś na miasto to nie będę wyjeżdżał.
krzysiowy22

Re: Czy można jeździć quadem po drodze

Postprzez ks-rider » sobota 14 lipca 2012, 21:24

W przyszlym roku zroisz AM i bedzie gucio - do 50 ccm i do 45 km/h po legalu.

:wink:
ks-rider

Postprzez chap » sobota 14 lipca 2012, 23:06

krzysiowy22 napisał(a):Witam ,mam pytanie, czy jak sie ma dowód rejestracyjny i homologację do quada to trzeba mieć jakieś prawko?mam 15lat i mam zamiar kupować quada i nie wiem zbytnio czy trzeba coś mieć ,a jeszcze jedno pytanie jaki mi mandat grozi za jeżdżenie po drodze publicznej bez prawka jeżeli jest potrzebne.

Ps:Mi chodzi jak by mnie misiaczki złapali tam gdzie jest mały ruch ,bo ja we wsi mieszkam ,raczej tam gdzieś na miasto to nie będę wyjeżdżał.

B1
chap

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 15 lipca 2012, 14:13

ks-rider napisał(a):W przyszlym roku zroisz AM i bedzie gucio - do 50 ccm i do 45 km/h po legalu.

W tym mozesz zrobic kartę motorowerową i będzie to samo. Jeśli quad ma do 50ccm, to na KM możesz jeździć. Jeśli więcej, to nie. Chyba mozna jeszcze jeździć na B1 (od 16lat), ale quad musi ważyć max 550kg (z tym nie bedzie problemu) i chyba musi być zarejestrowny jako samochód (tutaj nie orientuję się, jakiej kategorii są to pojazdy).
Generalnie, żeby w ogóle wyjechać czymś na drogę, musi być zarejestrowane.
W razie jazdy bez uprawnień - 500zł mandatu i trzeba załatwić kogoś, kto może zabrać pojazd - ma uprawnienia do jego kierowania, lub możliwość odwiezienia go.
Wiadomo, że na wioskach policjanci nie czepiają się tak, jak np. w mieście, ale nigdy nie wiadomo.

I jedna uwaga ode mnie: Zanim wyjedziesz na jakąkolwiek drogę, dla dobra swojego i innych, zapoznaj się z przepisami drogowymi, bo nawet quadem można narozrabiać w ruchu drogowym. I to nie tylko na głównych drogach.
BOLEKlodz

Postprzez krzysiowy22 » niedziela 15 lipca 2012, 16:53

Ale jak będę kupował quada to nie jakiegoś małego tylko 250 ,na 250 potrzebne jest jakieś inne prawko ?
krzysiowy22

Postprzez Kamasek » niedziela 15 lipca 2012, 18:39

Dla Ciebie najlepiej b1. Karta motorowerowa/kat. AM i A1 z miejsca odpadają.
Jak już ktoś wspomniał musisz odpowiednio zarejestrować quada, ale nigdy się tym nie interesowałem. Pamiętaj, że aby wyjechać na drogę musisz mieć homologację, przegląd i ubezpieczenie.
Jeśli quad nie ma papierów lub homologacji to go nie kupuj. Niska cena kusi, ale potem możesz żałować jak ci w garażu znajdą kradziony sprzęt.
Brak papierów to również brak rejestracji i ubezpieczenia. To co "zaoszczędzisz" na zakupie stracisz podczas pierwszego zatrzymania przez policję.
Maszyny oglądaj z kimś kto się na tym zna, unikaj powypadkowych(nie licząc podrapanych, połamanych plastików), bo to norma w terenie
Większość ful stund czy jak ich nie nazwać to powypadkowe. Wszystkie obydowy i plastiki zdjęte, bo zostały połamane przy dzwonie.
250? Oby ten quad na tobie nie wylądował, bo możesz tego nie przeżyć. To jest 150-200kg Jedyne co ci zostanie to odliczanie ile oddechów ci zostało do śmierci. Jeśli przyciśnie klatkę piersiową to będzie tylko jeden... wydech, a potem się udusisz, bo wątpię, abyś był w stanie go z siebie zrzucić. Idź sobie kiedyś na siłkę na spokojnie z asystą sprawdź ile jesteś w stanie wziąć na klatę(bez przeciążania się oczywiście). Jazda na quadzie wymaga też dobrej formy i (jak jazda na moto) sprzętu(czytaj kombinezon i kask, byle nie taki za 30-100zł). Kombinezon też nie może być byle jaki, bo musi zapewniać wygodę użytkowania(swoboda ruchów, ochrona przed zimnem i przegrzaniem) i bezpieczeństwo.
Od budżetu odejmij kasę na ubezpieczenie, zrobienie prawka i osprzęt, a będziesz wiedział ile kasy możesz na maszynę wydać. Byle nie okazało się, że kupisz quada i zabraknie ci na kask. To jakbyś o śmierć się prosił.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez ks-rider » niedziela 15 lipca 2012, 19:46

krzysiowy22 napisał(a):Ale jak będę kupował quada to nie jakiegoś małego tylko 250 ,na 250 potrzebne jest jakieś inne prawko ?

Tam sie bedziesz rozdrabnial, bez 600 ccm lub wiecej nie ma jazdy :mrgreen:

Bez B1 nie dasz rady, mozesz wiec sobie zanucic :

- „ dozwolone od lat 18 „ :mrgreen:

Kamasek napisał(a):1. Dla Ciebie najlepiej b1. Karta motorowerowa/kat. AM i A1 z miejsca odpadają.

2. Jak już ktoś wspomniał musisz odpowiednio zarejestrować quada, ale nigdy się tym nie interesowałem.

1. Od kiedy to kat A1 uprawnia do prowadzenia wielosladow ? :mrgreen:

2. Od kiedy to quada rejestruje sie an cos ? Owszem jako ciegnik rolniczy alemoz to byc okupione predkoscia maxymalna.

ks-rider

Postprzez Borys68 » niedziela 15 lipca 2012, 20:23

Dyć Kamasek napisali, że A1 odpadają ...

A co do rejestracji czwórniaków, to wiemy że to L6e i L7e. Ale czytałem, że polskie urzędy różnie potrafią je rejestrować, chociażby jako "pojazd samochodwy inny".
A co zrobić z czwórniakiem o mocy pow. 21 KM to nie mam pojęcia - trajk (L5e)?

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Kamasek » niedziela 15 lipca 2012, 20:58

@Ks
Źle się wyraziłem, nie słyszałeś o aferze na temat rejestrowania quadów? Bardzo się wtedy pluli, bo można było jeździć takim quadem bez kasku(nie polecam)

PRAWO JAZDY

Aby móc poruszać się po drogach miejskich zarejestrowanym quadem, potrzebujemy prawa jazdy kategorii B lub B1.

Jeżeli pojazd ma mniej niż 350kg, a jego maksymalna prędkość konstrukcyjna nie przekracza 45 km/h (pojemność skokowa nie może przekraczać 50 ccm, w przypadku silnika z zapłonem iskrowym, w przypadku silników ze spalaniem wewnętrznym i w przypadku silników elektrycznych maksymalna moc nie może być większa niż 4 kW), może go prowadzić osoba posiadająca kartę motorowerową. Musi być on wtedy zarejestrowany jako „lekki pojazd czterokołowy”.

Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:

1) kategorii AM:
a) motorowerem,
b) czterokołowcem lekkim;

2) kategorii A1:
a) motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg,
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

3) kategorii A2:
a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla,
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

4) kategorii A:
a) motocyklem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

5) kategorii B1:
a) czterokołowcem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

Z tego wynika, że na kat. A nie będzie można śmigać quadem czy mi się tylko wydaje??
Obrazek
Kamasek

Postprzez Borys68 » poniedziałek 16 lipca 2012, 03:16

Z podanej listy wynika, że kat. A nie uprawnia do jazdy "czwórniakiem ciężkim", ale "lekkim" tak.
Nie wiem jaka jest data tego artykułu:
http://www.policja.pl/portal/pol/42/220 ... uadow.html

Borys
Borys68

Postprzez Mas74 » poniedziałek 16 lipca 2012, 07:06

Mogliby w końcu zrobić porządek i uregulować zgodnie z logiką. Wprowadzić do prawa pojęcie quad, podzielić ze względu na moc i byłaby jasność.
A tak co mamy> Lekkie ciężkie, czy to rejestrowane na ciągniki czy to czworokołowce...
Ale to za trudne...
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez ks-rider » poniedziałek 16 lipca 2012, 07:16

Borys68 napisał(a):Z podanej listy wynika, że kat. A nie uprawnia do jazdy "czwórniakiem ciężkim", ale "lekkim" tak.

Borys,

Kat A uprawnia do prowadzania motocykli oraz motocykli z wozkiem bocznym ( koszem ). Pojazdow trojkolowych - trajek.

Majac kat. B mozesz smigac dowolnej wielkosci Quad'em.

Po reformie dojdzie jeszcze troche nowego, bedzie sie liczyc na jakiej podstawie prawnej dany pojazd zostal zakwalifiowany / dopuszczony do ruchu - w zaleznosci od wieku ( rowniez ).

Mas74 napisał(a):Mogliby w końcu zrobić porządek i uregulować zgodnie z logiką. Wprowadzić do prawa pojęcie quad, podzielić ze względu na moc i byłaby jasność.
A tak co mamy> Lekkie ciężkie, czy to rejestrowane na ciągniki czy to czworokołowce...
Ale to za trudne...

Niestety logika nie ma tu nic do gadania. Moze wlasnie po reformie ten balaan sie skonczy.

ks-rider

Postprzez Borys68 » poniedziałek 16 lipca 2012, 08:52

OK - wybiegłem przed szereg.
Dopiero nowa ustawa da kat. A uprawniena dla AM.
Hau-hau - odszczekuję.
Borys
Borys68

Postprzez Kamasek » wtorek 17 lipca 2012, 12:00

ks-rider napisał(a):„ dozwolone od lat 18 „

B1 Jest od 16, a autor ma 15.

Edit: Chyba zniechęciliśmy autora.... ale lepiej teraz niż po utopieniu kasy w prawku, maszynie i osprzęcie.
Obrazek
Kamasek

Powrót do Luźna gadka