Utrata ważności prawa jazdy, a kierowanie pojazdem

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Utrata ważności prawa jazdy, a kierowanie pojazdem

Postprzez glonek » czwartek 02 sierpnia 2012, 11:26

Witam wszystkich użytkowników forum. Jest to mój pierwszy post i od razu przechodzę do sedna:

W najbliższą sobotę (4.08) mam wesele i w związku z tym muszę pojechać autem po osobę towarzyszącą, następnie pojechać na ślub, przyjęcie i w końcu odwieźć tą osobę do domu. Jednak moje prawo jazdy jak na złość straciło ważność z dniem dzisiejszym (2.08), a nowe jest na etapie wyrabiania. Dodam jeszcze, że poprzednie prawo jazdy posiadało termin ważności 7 lat ze względu na wzrok. W zeszłym tygodniu byłem w wydziale komunikacji i złożyłem wszelkie papiery na nowy dokument.

I teraz pytanie: rozumiem, że nie mogę kierować pojazdem, nie posiadając ważnego prawa jazdy, mimo iż nowe jest na etapie wyrabiania? Czy w razie zatrzymania przez policję, będę mógł jakoś wytłumaczyć, że nowe prawko będę posiadał najpóźniej w połowie przyszłego tygodnia? Jakie konsekwencje grożą mi za jazdę bez ważnego dokumentu? Czy jest w ogóle jakaś szansa na zrozumienie ze strony policjantów?

Liczę na odpowiedzi i pozdrawiam. No i oczywiście proszę o wybaczenie mojej pierdołowatości, niestety to tylko moja wina, że nie upilnowałem terminów związanych z wymianą dokumentu.
glonek

Re: Utrata ważności prawa jazdy, a kierowanie pojazdem

Postprzez Mas74 » czwartek 02 sierpnia 2012, 13:39

Do wydziału komunikacji gdzie składałeś papiery. Poproś o wydanie zaświadczenia że procedura wyrabiania dokumentu jest w toku, może coś takiego mogą wystawić...
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez reassor » piątek 03 sierpnia 2012, 16:48

Zależy też czy procedura została rozpoczęta w PWPW - jeśli tak to masz uprawnienia w CEPiK-u więc tylko 50zł za brak dokumentu. Jeśli nie to może się okazać, że przy kontroli 500zł poleci za brak uprawnień. Najlepiej podjechać na komendę lokalną i zapytać kogoś z drogówki. Bo szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia, a moje odpowiedzi to tylko próba interpretacji prawa.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez glonek » sobota 04 sierpnia 2012, 08:39

W PWPW mam napisane:
Kod: Zaznacz cały
Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

więc jak na złość prawko pewnie będzie dostępne w połowie tygodnia.

Ale wolę nie ryzykować i "zatrudniłem" kolegę jako kierowcę. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
glonek

Powrót do Luźna gadka