Pyt. dotyczące możliwości podjęcia kursu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pyt. dotyczące możliwości podjęcia kursu

Postprzez adam5026 » poniedziałek 06 sierpnia 2012, 04:59

Witam! Osiemnaste urodziny mam 5 grudnia bieżącego roku i jestem zainteresowany pójściem na kurs prawa jazdy. Dokładnie interesują mnie kategorie A i B. Jednakże jak powszechnie wiadomo w grudniu często pogoda nie dopisuje, w związku z czym chciałbym się dowiedzieć jak by to wszystko wyglądało w sprawie egzaminu w moim przypadku. Słyszałem tylko plotki że egzaminy na kategorię A są przeprowadzane tylko do jakiegoś czasu (nie wiem dokładnie jakiego). A wiadomo też, że od 19(?) stycznia 2013 roku mają wejść zmiany które skutecznie unieszkodliwiłyby mi zrobienie prawa jazdy kategorii A. Moje pytanie: Czy warto zapisać się teraz na obie kategorie, czy też może spróbować zrobić jedynie A1 ?

Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź :D :D
adam5026

Re: Pyt. dotyczące możliwości podjęcia kursu

Postprzez Borys68 » poniedziałek 06 sierpnia 2012, 09:45

Moim zdaniem sformułowanie zawarte w nowej ustawie pozwoli ci ukończyć kurs i zdać egzamin na A na wiosnę.
Nie wiem czy w ogóle zapisują na kursy w grudniu, bo jazdy chyba zaczną się w marcu(?).
A egzamin najprędzej w kwietniu.
Wydaje mi się, że w Warszawie przestają egzaminować na motory pod koniec listopada.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Re: Pyt. dotyczące możliwości podjęcia kursu

Postprzez javelin » poniedziałek 06 sierpnia 2012, 09:48

Na kurs możesz się zapisać najwcześniej trzy miesiące przed ukończeniem 18 lat. Problem w tym że do egzaminu państwowego możesz podejść najwcześniej w dniu ukończenia 18 lat czyli 5 grudnia. Na stronie WORD Szczecin jest np taka informacja:

Pytanie: W jakich miesiącach można zdawać na prawo jazdy kategorii A
Odpowiedź: Przeprowadzanie praktycznego egzaminu państwowego na kategorię A w WORD Szczecin jest zawieszane przez Dyrektora w okresie jesienno-zimowym, przy warunkach atmosferycznych zagrażających bezpieczeństwu osoby egzaminowanej. Dokładnej daty nie możemy podać ponieważ będzie ona uzależniona od panujących warunków atmosferycznych.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów z dnia 27 października 2005r. (Dz.U.06.217.1834 ze zm. § 30 ust 7 pkt 1)
javelin

Powrót do Luźna gadka