Jak z tym pożyczaniem samochodu?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Jak z tym pożyczaniem samochodu?

Postprzez tomekp » środa 08 sierpnia 2012, 09:45

Witam,
chciałbym dowiedzieć się jak to w końcu jest z tym pożyczaniem samochodu, jeżeli przykładowo nie jadę swoim samochodem tylko pożyczonym od kolegi i zatrzymuje mnie drogówka do kontroli ? Przecież wszystkie dokumenty - ubezpieczenie, dowód rejestracyjny i własne uprawnienia do kierowania mam, więc co jest wtedy? Policjanci pytają czyj samochód czy po prostu kolega jako właściciel powinien gdzieś to zgłosić, że pożyczył mi samochód?
Pozdrawiam, Tomek.
#####Tomek#####
tomekp

Re: Jak z tym pożyczaniem samochodu?

Postprzez Kamasek » środa 08 sierpnia 2012, 09:59

5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez tomekp » środa 08 sierpnia 2012, 10:06

Jaka umowa znowu?? W TV widziałem jak ktoś jechał pożyczonym samochodem, przekroczył prędkośc a przy zatrzymaniu pokazał wszystkie dokumenty ubezpieczenie, dowód rejestracyjny, przyjał mandat i odjechał, nic do niego pod tym względem nie mieli.
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez Cyberix » środa 08 sierpnia 2012, 10:15

Ale w innych państwach już tak nie pojeździsz, bo np. OC jest podpięte do osoby a nie do pojazdu... w Polsce można jeździć pożyczonym samochodem, czasami podczas kontroli Policja dodatkowo sprawdza, czy przypadkiem pojazd nie został zgłoszony jako skradziony. I tyle.

Natomiast mogą pojawiać się pewne komplikacje w przypadku zdarzenia drogowego (stłuczka, wypadek), kiedy właściciel ubezpieczenia podczas zawierania umowy zaznaczył, że nikt inny nie korzysta z samochodu i jest jedynym kierowcą... ubezpieczyciel może to wykorzystać!
Cyberix

Postprzez Mas74 » środa 08 sierpnia 2012, 12:01

Ubezpieczyciel może to wykorzystać ale najpierw płaci odszkodowanie pokrzywdzonemu (firmy ubezpieczeniowe się dogadują) a potem ściga właściciela samochodu na podstawie niezgodności z umową ubezpieczenia.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Powrót do Porady techniczne