Jaki wzmacniacz wybrać ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jaki wzmacniacz wybrać ?

Postprzez Morfix » wtorek 07 sierpnia 2012, 07:56

Witam
Ostatnio zakupiłem na allegro te głośniki http://allegro.pl/glosniki-pyle-plg69-5 ... 55310.html
Chciałbym teraz dokupić do nich wzmaka aby grały na pełnych obrotach :D

Bardzo bym was prosił o pomoc w jego znalezieniu, proszę podawać linki na allegro, maksymalna cena nie może przekroczyć 250 zł
24grudzień2009 - rozpoczęcie kursu
25luty2010 - pierwsza jazda (Pieszy na pasach)
04marzec2010 -druga jazda (Dwa razy źle skręciłem na drodze jednokierunkowej)
19marzec2010 -trzecia jazda (Przejechałem na czerwonym świetle :D)
17 maj 2010 - Zdałem !!!
Morfix

Re: Jaki wzmacniacz wybrać ?

Postprzez BOReK » wtorek 07 sierpnia 2012, 08:34

To ja zapodam inny link: http://www.elektroda.pl/rtvforum/ <- tam poszukaj, tam ludzi zapytaj. Tutaj speców od car audio raczej jest niewielu.
BOReK

Postprzez SpearHead » niedziela 26 sierpnia 2012, 07:37

Po pierwsze wszystko zależy co chcesz osiągnąć i czy będziesz rozbudowywał audio.
Po drugie wzmacniacz i takie zwykłe głośniki to cienkie rozwiązanie
Po trzecie trzeba było kupić skrzynie basowa z głośnikiem o mocy 850WAt i 250 rmesie do tego wzmacniacz cztero kanałowy o takiej samej mocy , czterokanałowym wzmakiem podłączysz głośniki w drzwiach przód i skrzynie w bagażniku i masz super grające audio w aucie .
Zanim kupiłeś te głośniki trzeba było spytać czy warto o wiele lepsze brzmienie maja Hertze

I po czwarte w jakim aucie to ma grac i jak jednostka napędzającą sprzęt chodzi o radio , najlepsze to Pionier, Sony, Alpine
SpearHead

Postprzez ks-rider » niedziela 26 sierpnia 2012, 07:50

SpearHead napisał(a):1. ...podłączysz głośniki w drzwiach przód i skrzynie w bagażniku i masz super grające audio w aucie .
2. Zanim kupiłeś te głośniki trzeba było spytać czy warto o wiele lepsze brzmienie maja Hertze

3. najlepsze to Pionier, Sony, Alpine

racja

1. za ta kase to szczerze mowiac watpie, ale buczec bedzie.

2. Racja

3. Sony bym odposcil, Mc Audio, pytanie tylko czy za ta kase cokolwiek dostanie.
ks-rider

Postprzez SpearHead » niedziela 26 sierpnia 2012, 20:44

Ja na Sony nie narzekam
U mnie gra SONY CDX-GT630UI do tego skrzynia Blaupunkt 850wat + wzmacniacz czterokanałowy Blaupunkt 850wat do tego głośniki w drzwiach Hertz :wink:
SpearHead

Postprzez maryann » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 10:56

SpearHead napisał(a):takie zwykłe głośniki to cienkie rozwiązanie
Zgadza się, głośniki powinny kosztować tyle, co reszta zestawu- więc do tych jakieś radyjko z Biedronki i wiadomości wysłuchasz.
A tak w ogóle robi się to tak:
Najpierw marka i model oraz(czasami) wersja samochodu. Potem szukamy miejsce na głośniki niskotonowe albo na walec lub skrzynię(tuba ma trochę inny kształt...)- subwoofer. Potem na szerokopasmowe i gwizki(zaczynamy od miejsc fabrycznych). W zależności od tego co zdołamy upchnąć szukamy wzmacniacza o mocy 20-30% mniejszej od PRAWDZIWEJ mocy głośnika; (tak ze zdjęcia Twoje oceniam na 20-40W). Dlaczego o samochodzie i miejscu? Bo to dyskryminuje kształt i wielkość głośników- w okrągłe otwory nie będziemy wstawiać elipsy.
I jeszcze jedno. Dziś sprzedawane radia mają zazwyczaj moc 22-28W(więcej normalnie z 14,4V instalacji/4ohm się fizycznie nie wyciśnie), dlatego kupno wzmacniacza 2x40W czy 4x40(zwyczajowa moc tych za stówkę-dwie; z bezpiecznikiem 20-30A[ok. połowę mocy pobieranej z akumulatora idzie w głośniki, reszta zamienia się w ciepło]) zamiast wbudowanego w radio wiele nie zmieni w głośności.
Summarum: podstawa to głośniki i mądre ich zamontowanie.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez ks-rider » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 11:59

maryann napisał(a):Zgadza się, głośniki powinny kosztować tyle, co reszta zestawu

Summarum: podstawa to głośniki i mądre ich zamontowanie.

Rzeklbym wzmacniacz to 1/4 ceny glosnikow + zrodlo sygnalu ( Radio )

:wink:
ks-rider

Powrót do Luźna gadka