Uwaga na OSK "Mobilek" Warszawa/Legionowo!

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Uwaga na OSK "Mobilek" Warszawa/Legionowo!

Postprzez antymobilek » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 21:10

Na początku czerwca wykupiłem na Groupon kurs prawa jazdy na motor w OSK "Mobilek". W połowie czerwca byłem już po teorii. Od samego początku nie spodobało mi się to, że liczba godzin była skracana. Jednak to był dopiero wierzchołek góry lodowej..
Na niebywałe problemy natknąłem się kiedy chciałem zapisać się na jazdy. Nie dość, że wielką sztuką było dodzwonić się na infolinię to kiedy udało mi się już połączyć okazało się, że terminy jazd są bardzo odległe i na chwilę obecną nie było grafików. W lipcu udało mi się wyjeździć jedną godzinę i to tylko dlatego, że zrobiłem awanturę. Do dziś mam wyjeżdżonych 6 godzin (każda godzina okupiona jest długim wiszeniem na telefonie, błaganiem pań aby coś wynalazły i ogólną frustracją). Jestem pewien, że na chwilę obecną więcej godzin mam wydzwonionych niż wyjeżdżonych.
Apogeum nastąpiło dzisiaj. Doprowadzony do rozpaczy postanowiłem pojechać do biura "mobilka" w Warszawie (Nowy Świat). Przyjechałem na miejsce około 16. Na miejscu zastałem około 30-osobową kolejkę zdesperowanych kursantów, którzy przyszli tu po to samo co ja. Do godziny 18 (godzina zamknięcia biura) zostały obsłużone 3 osoby. W biurze pracowały 3 panie. Mimo, że pytałem czy zostaniemy przyjęci po 18 i uzyskałem odpowiedź twierdzącą to o 18 panie zakończyły pracę. Fakt ten spowodował, że wraz z całą resztą oczekujących domagaliśmy się kontaktu z przełożonym. Ku naszemu zdziwieniu panie zrobiły wokół tego aurę tajemniczości i zamiast przełożonego wezwały policję.
Z grupą i za wyraźną namową policji doszliśmy do wniosku, że warto się podzielić tym niemiłym doświadczeniem jak "mobilek" traktuje swoich klientów (przypuszczam, że jesteśmy tylko drobną częścią wszystkich odsyłanych z kwitkiem osób). Jeżeli ktoś miał lub ma podobne doświadczenia z tym OSK to zapraszam do dyskusji. Ja osobiście odradzam tą szkołę i mocno zastanawiam się nad zmianą OSK żeby ukończyć kurs.
antymobilek

Re: Uwaga na OSK "Mobilek" Warszawa/Legionowo!

Postprzez reassor » wtorek 28 sierpnia 2012, 01:33

Muszę od razu dopisać, że ta firma niema nic wspólnego z tą w mojej sygnaturce.
Ludzie nie patrzą i walą komentarze na stronach takich jak superprawojazdy... i potem spada dobra firma w rankingu tylko dlatego, że ma podobną nazwę :(
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez antymobilek » wtorek 28 sierpnia 2012, 08:41

Gwoli ścisłości, nie chodzi tu o OSK Mobilek z Tych tylko z Legionowa, tak jak napisałem w tytule.
antymobilek

Postprzez antymobilek » wtorek 28 sierpnia 2012, 09:08

Proponuje zapoznać się z poniższym artykułem.
http://wnd24.pl/2010/12/%E2%80%9Emobilk ... -przekret/

Jak widać , sposób działania mobilka jest znany wszem i wobec w internecie , poruszany na wielu forach.
Tym razem firma wystawiła swoją ofertę w bardzo konkurencyjnej cenie na Gruponie. Masa osób skorzystała z tej oferty nie zdając sobie sprawy co ich czeka w chwili rozpoczęcia kursu praktycznego.
Podstawowe zarzuty jakie można od razu postawić to:
1. Opieszałość przy obsłudze klienta. Bardzo ciężko dodzwonić się na infolinie celem umówienia na jazdy. W przypadku biur obsługi, trzeba wystać swoje w kolejce żeby "cokolwiek dostać".
2. Brak odpowiedzi na składane reklamacje przez klientów. Tak na prawdę nie ma kontaktu do osoby kompetentnej z którą można by było porozmawiać telefonicznie. Za każdym razem gdy próbuje uzyskać kontakt do kogoś z kierownictwa , kto odpowiada za organizację szkoleń , słyszę w słuchawce, że na infolinii takiej informacji nie uzyskam. Podobnie jest w biurze przy Nowym Świecie 27 w Warszawie. Panie , obsługujące klientów, nie udzielają takich informacji, a jak człowiek się uprze to dzwonią na policję, tak jak to miało miejsce 27.08.2012. Gratuluje mobilkowi podejścia do klienta, brawo...
antymobilek

Postprzez Futbol8 » wtorek 28 sierpnia 2012, 12:03

Mój przypadek jest analogiczny. Generalnie nie spodziewałem sie jakiejś super jakości na kursie prawa jazdy zakupionym przez Groupon, Okazik itp. ale ta firma jest zwykłym oszustem. Dobrze wiedzą że z tą ilością intruktorów nie są w stanie obsłużyć już wykupionych kursów a wciąż sprzedają nowe. Wszystko wygląda na celowe działanie mające na celu wyłudzenie kasy od jak największej ludzi. To że jakiś cwaniaczek z Legionowa ( który zarejstrował tą działalność na mamę czy żonę Marianne) wpadł na pomysł jak zrobić kolejny Amber Gold i się obłowić kosztem innych to mnie nawet nie dziwi. Dziwi mnie to że portale zakupów grupowych takie jak Groupon, Okazik naciągają ludzi i przymykają na takie praktyki oko.
Futbol8

Postprzez antymobilek » wtorek 28 sierpnia 2012, 13:03

Jakie prawa przysługują uczestnikowi kursu Nauki Jazdy?
1. Kursant ma prawo do uczciwego i rzetelnego przygotowania do egzaminu oraz bezpiecznej jazdy przez Ośrodek Szkolenia, który wybrał.

2. Należy się minimum 30 godzin teorii - każda godzina to 45 minut.

3. Należy się minimum 30 godzin praktyki, czyli jazdy - każda godzina to 60 minut.
Do jazdy nie zalicza się czasu spędzonego na tylnym siedzeniu, kiedy auto prowadzi inny Kursant.
Do jazdy nie zalicza się też czasu, który Instruktor spędza w łazience lub sklepie.

Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie szkolenia i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów.
Załącznik nr 3 - Program szkolenia na kierowców lub motorniczych §5, który brzmi:
"Godzina szkolenia teoretycznego równa się 45 minutom a szkolenia praktycznego 60 minutom"

4. Należy się dobre traktowanie - instruktor nie ma prawa wyzywać na Kursanta a w szczególności używać epitetów typu "ty ośle", "ty durniu", "ty idioto", lub podobnych, że nie wspomnę o wulgarnych słowach.
Nie bądźmy jednak przewrażliwieni - czasami trzeba powiedzieć coś głośniej lub nawet krzyknąć, jeśli wymagają tego względy bezpieczeństwa lub ze względu na panujący hałas Kursant mógłby nie usłyszeć cichego polecenia.
Pamiętajmy, że krzyknąć a wyzywać to są dwie różne rzeczy.

5. Kursant ma prawo do czystego powietrza, czyli w samochodzie szkoleniowym nie wolno palić, jeśli kursant sobie tego nie życzy.

6. Kursant ma prawo do stworzenia warunków, w których może skupić się na jeździe - jeśli instruktor włączy muzykę albo rozgłośnię radiową, która Kursantowi nie odpowiada albo rozprasza ma prawo żądać aby ją wyłączył.

7. Kursant ma prawo do zmiany Szkoły Jazdy podczas trwania kursu i to bez straty pieniędzy oraz odbytych godzin nauki.
Jeśli Ktoś chce zmienić Szkołę to Kierownik tego Ośrodka ma obowiązek wydać podpisaną przez Niego kartę przeprowadzonych zajęć, w której będzie potwierdzone ile odbył godzin teorii oraz ile odbył godzin jazdy a także oddać Kursantowi Jego zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami.
Ma także obowiązek oddać pieniądze za nie wykorzystane godziny jeśli Kursant miał zapłacone więcej niż do tej pory otrzymał.
Szkoła Jazdy, do której Kursant pójdzie ma obowiązek na tej podstawie zaliczyć wykorzystane godziny nauki a więc Kursant zapłaci w nowym Ośrodku tylko za brakujące godziny a nie za cały kurs.
Nie warto jednak zmieniać Szkoły Jazdy tylko dlatego, że każą się w niej uczyć

8. Kursant ma prawo zażyczyć sobie podpisanie umowy za Szkołą Jazdy, w której rozpoczyna naukę.
W umowie muszą być wyszczególnione wszystkie prawa przysługujące Osobie Szkolonej a Szkoła Jazdy musi zobowiązać się do ich przestrzegania.

9.Kursant odbywający kurs w Szkole Jazdy, do której został skierowany przez Ośrodek Pomocy Społecznej ma takie same prawa jak Kursant, który samodzielnie wybrał Szkołę.

Jeśli Szkoła Jazdy nie przestrzegałaby tych praw można skontaktować się z Kierownikiem Wydziału Komunikacji w Starostwie Powiatowym.
antymobilek

Postprzez jamaika » wtorek 28 sierpnia 2012, 13:08

Ja również mam podobne problemy z mobilkiem, a na prawo jazdy zapisałam się pod koniec kwietnia....Do tej pory udało mi się wyjeździć 6 godzin.
Udało mi się skontaktować z manager mobilka, która jest osobą niemiłą, opryskliwą i niesłowną - co w tej firmie w zasadzie nie powinno dziwić. Powiedziała, że ona nie widzi problemu i o co mi w ogóle chodzi. Jak postraszyłam sądem to lekko zmieniła ton i powiedziała, że jak tylko będzie miała grafik jazd to niezwłocznie do mnie osobiście oddzwoni, telefonu się oczywiście nie doczekałam ;) Nie doczekałam się również na odpowiedź w sprawie mailowo złożonej reklamacji.
Zastanawiam się też czy prowadzenie jazd na publicznym parkingu ( Arena Ursynów) gdzie co chwila jeżdżą samochody jest dozwolone? I czy jazda na sprzęcie który nie dość że jest stary i zdezelowany(łyse opony, odpadające lusterka, rozwalona skrzynia biegów) to jeszcze nie jest taki sam na jakim zdaje się egzamin jest legalne?
Mam jeszcze takie spostrzeżenie - jak dzwoniłam i chciałam się umówić na Ursynowie, to nigdy nie było miejsc, a miejsca są tylko w Legionowie, jak powiedziałam ok, niech będzie Legionowo to automatycznie i w Legionowie wszystkie były zajęte. To się powtarzało parokrotnie.

Co do gruponu, to oczywiście próbowałam załatwić tą sprawę również przez nich, ale powiedzieli, że nie widzą problemu bo kontrahent zapewnia ich, że z umowy się wywiązuje, a moje zapewnienia mają gdzieś.
jamaika

Postprzez AntymobilekLegionowo » wtorek 28 sierpnia 2012, 16:53

Witajcie,

cieszę się że znalazłam to forum. Wczoraj wykonałam ponad 100 telefonów. Oczywiście nic nie załatwiłam. Mało tego połączenie jest nawiązane, minuty lecą po czym połączenie zostaje rozłączone. Dziś powtórka z rozrywki. Nie oczekiwałam cudów po kursie z Grouponu niemniej jesteśmy również klientami którym należy się usługa ponieważ została ona z góry opłacona. Co powiecie na grupowe pismo do Grouponu o interwencję oraz zwrot pieniędzy? (wczoraj dzwoniłam do Grouponu z prośbą o audyt w Mobilku ale zostałam zignorowana, przynajmniej tak się poczułam). Może wspólnie coś wskóramy? Czy na Nowym Świecie udaje się w końcu coś załatwić czy kilka godzin stania bez sensu?
Pozdrawiam,
D.
AntymobilekLegionowo

Postprzez MaciekBrzozowski » wtorek 28 sierpnia 2012, 17:16

Witam
Informuję wszystkich którzy czują się oszukanie przez OSK Mobilek, ża składamy zbiorowe zawiadomienie do prokuratury o próbie oszustwa. Wszystkich chętnych zapraszam po dalsze informacje na maciekb@post.pl
Zawiadomienie składam w przyszły tygodniu, więc peroszę się spieszyć.

Pozdrawiam
Maciej Brzozowski
MaciekBrzozowski

Postprzez antymobilek » wtorek 28 sierpnia 2012, 22:18

Dzisiaj rozmawiałem z Wojtkiem telefonicznie i wystawiłem dodatkowo informację o wspólnym zawiadomieniu na forum gazeta.pl

http://forum.gazeta.pl/forum/w,154,1222 ... pozew.html

Im więcej osób podpisze się pod zawiadomieniem tym większa będzie skuteczność.
antymobilek

Postprzez AntymobilekLegionowo » środa 29 sierpnia 2012, 12:11

Oczywiście do pozwu zbiorowego się przyłączam. Mam natomiast pytanie: może ktoś zna odpowiedź. W jaki sposób mogę wycofać pieniądze z tej szkoły? chciałabym w tym sezonie zaliczyć jazdy i może nawet wyrobić się w egzaminem na kat A.
O dzwonieniu nie wspomnę, dlatego proponujecie mailem/pocztą czy osobiscie? Legionowo czy Nowy Świat? Jakie papiery należy przygotować - nie chcę być odesłana z kwitkiem.
Czy inne szkoły nauki jazdy będą honorowały zaliczoną teorię i badania lekarskie i od razu przyjmą mnie na jazdy? Będę wdzięczna za odp.
Ostatnio zmieniony sobota 08 września 2012, 16:37 przez AntymobilekLegionowo, łącznie zmieniany 1 raz
AntymobilekLegionowo

Postprzez antymobilek » środa 29 sierpnia 2012, 14:41

Jak odzyskać pieniądze? Myślę że na chwilę obecną najlepiej skorzystać z porady prawniczej. Ja się dowiedziałem, że na drodze cywilnej można założyć sprawę i domagać się zwrotu pieniędzy.

Na pewno pozew zbiorowy mógłby wiele zrobić, należało by jednak w takiej sytuacji wynająć kancelarie prawniczą.

Ja proponuje żeby wszelkiego rodzaju korespondencja z mobilkiem była na papierze, jako dowód w sprawie.

Co do honorowania odbytego częściowo kursu powiem krótko: obdzwoniłem kilka znanych szkół w Warszawie i żadna nie chciała się podjąć takiego ryzyka ,żeby przejąć papiery i dokończyć kurs u nich. Wiadomo liczą swój interes.
Ja osobiście musiałem zapisać się od nowa na kurs gdzie indziej ponieważ:
dokumenty z mobilka, które przedstawiłem w innym ośrodku okazały się bezwartościowe. Brak pieczątki Mobilka, brak rozpisanych godzin, brak wypełnionych odpowiednich rubryk i wypisanych dat ukończenia kursu teoretycznego.
Do tego doszło zaświadczenie lekarskie, które musiałem ponowić (70zł). To, które załatwiłem przez Mobilka , okazało się złe. Lekarz nie ujął w zaświadczeniu kategorii, którą już mam (B) i która powinna być wpisana w zaświadczeniu a czego nie zrobił.
Stwierdziłem , że pójdę dwutorowo, zrobię kurs gdzie indziej a tu będę walczył o zwrot kasy i ukaranie winnego.
antymobilek

Postprzez sylwekk » środa 29 sierpnia 2012, 15:11

Jako że to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich. Tak się składa, że też zostałem wkręcony w mobilkową aferę, przez niezastosowanie zasady ograniczonego zaufania. Nie mogę pochwalić się wprawdzie wielomiesięcznym okresem realizacji ekspresowego kursu 14-dniowego, którego nigdy z własnej woli, bezpłatnie, przedłużać nie chciałem, ale czytając opinie na innych forach nie zamierzam na siłę dochodzić realizacji postanowień zapisanych w ofercie. Rzeczonego dnia 27 września byłem w ośrodku na Nowym Świecie 27. Zostałem obsłużony jako ostatni z niemałej kolejki, tylko dzięki temu, że wiele osób zrezygnowało z oczekiwania. Udało mi się wyrwać 12 godzin jazd na motocykl, po czym usłyszałem, że dalej "system nie ma przygotowanego grafika". Jazdy miały odbywać się na Brudnie, głównie w godzinach 5-6 rano, po jednej dziennie (podobno też system tylko na tyle pozwala, choć prawo stanowi inaczej). Pojawiłem się ponownie 28 sierpnia, celem dokończenia konfiguracji grafika, bo wiadomo, kat.A wymaga raczej lepszej niż gorszej pogody i czas jest tu kluczowy. Niestety, pomimo tego, że pojawiłem się w ośrodku wcześniej, niż dnia poprzedniego, oczekujący już zostali poinformowani przez obsługę, że nie będzie możliwości ustalenia terminów z powodu wolnego działania systemu. Ostatecznie w dniu dzisiejszym złożyłem rezygnację z wyznaczonych jazd i zapisałem się na kurs w ośrodku, gdzie realnie całość skończę szybciej, niż zakończyłyby się wyznaczone do tej pory jazdy w Mobilku.

Oczywiście chętnie dołączę do grupy zbiorowo pozywającej nierzetelną szkołę jazdy. Trzymam kciuki za powodzenie tej misji.
sylwekk

Postprzez PQ33 » czwartek 30 sierpnia 2012, 14:06

Witam
Ja również dopisuję się do pozwu.
Kupiłem grupona 9.05. Od razu zapisałem się na część teoretyczną na połowę czerwca, a później zaczeła się walka o godziny praktyczne. Udało mi się wyjeździć 10 godzin po placu do końca lipca. Od połowy lipca próbowałem zapisać się na sierpień - nie udało się. Teraz próbuje od poniedziałku i nawet dostać do biura się nie da (15 osób w kolejce - 1 osoba 30 minut), a dodzwonienie się jest również nierealne (łączę się z automatem, który po ok 6 mintach rozrzuca połączenie). Stanie cały dzień w kolejce bez gwarancji przypomina czasy PRL-u.

Sylwekk możesz mi też podrzucić ten OSK. Nie widzę innej możliwości niż inna szkoła, a tu ew. walka o zwrot kosztów ew. o zwrot kosztu w innej szkole.
PQ33

Postprzez mpkfa » piątek 31 sierpnia 2012, 01:14

antymobilek napisał(a):Co do honorowania odbytego częściowo kursu powiem krótko: obdzwoniłem kilka znanych szkół w Warszawie i żadna nie chciała się podjąć takiego ryzyka ,żeby przejąć papiery i dokończyć kurs u nich. Wiadomo liczą swój interes.
Ja osobiście musiałem zapisać się od nowa na kurs gdzie indziej ponieważ:
dokumenty z mobilka, które przedstawiłem w innym ośrodku okazały się bezwartościowe. Brak pieczątki Mobilka, brak rozpisanych godzin, brak wypełnionych odpowiednich rubryk i wypisanych dat ukończenia kursu teoretycznego.

Potwierdzam. Dzisiaj byłam dowiadywać się w tej sprawie w OSKach na Śródmieściu. Generalnie karta przeprowadzonych zajęć to ksero które każdy może sobie zrobić, brak poświadczenia za zgodność z oryginałem, brak pieczątek jednostki prowadzącej szkolenie, brak podpisów, brak dat szkolenia i sumy godzin, brak pieczątek z numerami instruktorów, brak numeru z wpisem do książki ewidencji osób szkolonych. Podsumowując fikcja. Zaproponowano mi zapisanie się na kurs od nowa z uwzględnieniem posiadanego zaświadczenia lekarskiego.
mpkfa

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców