Prawo jazdy kat. T

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat. T

Postprzez PireLLi » niedziela 09 września 2012, 11:27

Witam, moje pytanie jest następujące.. Czy jak zrobię prawko kat. B+E to będę miał T(?) i czy będę mógł w pełni śmigać ciągnikiem z każdym osprzętem po Polskich Drogach bez żadnego problemu? I z każdą masą całkowitą przyczep z ładunkiem?
PireLLi

Re: Prawo jazdy kat. T

Postprzez mk61 » niedziela 09 września 2012, 12:01

Art. 88. 1.Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2.Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
(...)
4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez PireLLi » niedziela 09 września 2012, 12:28

A jak sytuacja wygląda w Niemczech albo Holandii? Wiem tylko że trzeba je przetłumaczyć
PireLLi

Postprzez mk61 » niedziela 09 września 2012, 19:42

Art. 93. 1.Prawo jazdy, z wyjątkiem prawa jazdy kategorii T, uprawnia do kierowania określonym w nim pojazdem w ruchu międzynarodowym, chyba że władze danego państwa wymagają, aby kierowca posiadał międzynarodowe prawo jazdy.

Jeśli jakiś kraj dopuszcza poruszanie się ciągnikiem na BE, to raczej nie powinno być problemu. W innym przypadku musisz raczej zdobyć kategorie w konkretnym kraju. Z tego, co wiem, to w Niemczech ciągniki są również w jakiś sposób klasyfikowane i Twoje uprawnienia w tym zakresie nie będą ważne.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez oskbelfer » niedziela 09 września 2012, 19:51

Tak jak napisał Marcin, jelśli do UE a zwłaszcza do NRD :) to raczej trzeba zrobić T, jak pytam osoby które przychodzą na egzamin -- Pani po co Panu T przecież masz Pan BE, to kazdy mówi że gospodarz w RFN :) wymaga T :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez PireLLi » środa 12 września 2012, 12:33

A co z prawem jazdy na sieczkarnie i kombajny zbożowe?

Jedni piszą że jak w niemczech ich policja złapała na ciągniku z prawkiem E/B=T to nic mu nie zrobili a tutaj znowu coś innego..
PireLLi

Postprzez mk61 » środa 12 września 2012, 13:56

oskbelfer napisał(a):Tak jak napisał Marcin, jelśli do UE a zwłaszcza do NRD :) to raczej trzeba zrobić T, jak pytam osoby które przychodzą na egzamin -- Pani po co Panu T przecież masz Pan BE, to kazdy mówi że gospodarz w RFN :) wymaga T :)

Nie o to mi chodziło. Przecież jest jasno napisane, że T nie uprawnia do ruchu międzynarodowego.
PireLLi napisał(a):A co z prawem jazdy na sieczkarnie i kombajny zbożowe?

A to już musisz się dowiedzieć w interesującym Cię kraju. Polskie prawo tego nie rozróżnia i kombajnem możesz się poruszać kategorią B, bo podejrzewam, że jest on zarejestrowany jako wolnobieżny.
PireLLi napisał(a):Jedni piszą że jak w niemczech ich policja złapała na ciągniku z prawkiem E/B=T to nic mu nie zrobili a tutaj znowu coś innego..

Tutaj Ci piszą, jak mówi prawo polskie. Nie wiem, jak jest w Niemczech, jedynie słyszałem, że tam prawo jazdy na sprzęty rolnicze jest jakoś podzielone i na różne rodzaje są różne kategorie. Ale zaznaczam, że tylko słyszałem. Nic konkretnego.
A to, że kogoś skontrolowali i nie widzieli problemu, to już mogą być albo opowieści, albo kontrolerzy mieli dobry humor, albo faktycznie jest to możliwe, choć ja bardzo wątpię.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez PireLLi » środa 12 września 2012, 14:14

Czyli w Polsce mogę śmiało jeździć na E/B? Sorry że dopytuję ale zależy mi na tym bo chce otworzyć firmę z usługami i muszę być pewien tego
PireLLi

Postprzez mk61 » środa 12 września 2012, 14:43

W Polsce bez problemu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez szofer80 » sobota 06 października 2012, 01:11

może ujednolicą kwestię posiadania kat T w krajach członkowskich UE trochę głupio mieć B+E lub C+E i móc jeździć na T w jednym kraju a w drugim już nie, być może nie trzeba by było na sobie rwać szat jak burkina faso czy birma by tego nie uznawały ale w Unii powinno to być ujednolicone.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Powrót do Luźna gadka