18 lat i umowa OC

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

18 lat i umowa OC

Postprzez lechuses » czwartek 13 września 2012, 15:45

Witam serdecznie, miesiąc temu zdałem prawo jazdy na kategorię B i przymierzam się do kupna samochodu lecz chciałbym się upewnić zanim to zrobię, jak to jest z OC. Dajmy przykład, kupuję samochód i podpisuję umowę kupna na siebie, samochód ma jeszcze OC do końca tego roku więc nie muszę opłacać. Jakbym miał opłacać OC, wiadomo zniżek jakichkolwiek brak, to płaciłbym ogromną sumę, wiadomo, że zależy to od pojazdu, pojemności silnika, roku wyprodukowania no i tego ile mam prawo jazdy. Ale czy mogę zrobić tak, że umowa kupna jest zapisana na mnie a za jakiś czas dopisać współwłaściciela (ojca), czy współwłaściciela muszę dopisać w dniu zawarcia umowy kupna?
I czy muszę samochód przerejestrować? Przepraszam jeśli nie jasno się wyraziłem ale może mnie zrozumiecie.
lechuses

Re: 18 lat i umowa OC

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 13 września 2012, 16:36

Przy zawieraniu nowej polisy można dopisać współwłaściciela. Wtedy przy rejestrowaniu samochodu musisz również podać ojca jako współwłaściciela. Zawsze można skontaktować się z poprzednim właścicielem i wypisać drugą umowę, ew. dopisać w którymś miejscu, że jest współwłaściciel, ale wtedy obie strony powinny się obok podpisać. Teoretycznie, na przerejestrowanie jest 30 dni od kupna, ale w praktyce nikt tego chyba nie egzekwuje. Ważniejsze jest to, żeby w ciągu tego miesiąca opłacić umowę - 2% wartości pojazdu, ale tylko, gdy samochód kosztuje więcej niż 1000zł.
Generalnie kwestia OC jest dużym problemem wśród młodych kierowców.
BOLEKlodz

Postprzez lechuses » czwartek 13 września 2012, 16:47

rozumiem, dziękuję bardzo za odpowiedź
lechuses

Postprzez piotrz » czwartek 13 września 2012, 22:17

Niektórzy (a może wszyscy) ubezpieczyciele wymagają po zakupie powtórnego wyliczenia składki (rekalkulacji), co w Twoim przypadku (młody wiek, "świeże" prawo jazdy) oznacza najprawdopodobniej dopłatę.
BOLEKlodz napisał(a):Teoretycznie, na przerejestrowanie jest 30 dni (...) Ważniejsze jest to, żeby w ciągu tego miesiąca opłacić umowę - 2% wartości pojazdu (...) ale tylko, gdy samochód kosztuje więcej niż 1000z
Na opłatę 2% chyba jest 14 dni. Wartość wg urzędu skarbowego, a nie wg umowy.
piotrz

Postprzez scorpio44 » niedziela 16 września 2012, 23:24

piotrz napisał(a):Niektórzy (a może wszyscy) ubezpieczyciele wymagają po zakupie powtórnego wyliczenia składki

Nie wszyscy, np. w PZU (firmie, która w powszechnej opinii wciąż uchodzi za wyjątkowego zdziercę) jakiś czas temu z tego zrezygnowali.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Powrót do Luźna gadka