Problem przy większym obciążeniu....

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem przy większym obciążeniu....

Postprzez RossoneriDevil » środa 26 września 2012, 12:58

Witam, przy większym obciążeniu mam problem który występuje w postaci "szurania" w momencie kiedy przejeżdżam przez progi zwalniające.
Czuć i słychać jak szuram spodem.
Czy ktoś mi może powiedzieć czego to może być przyczyna ( prócz obciążenia), na jakie koszta się nastawić i czym to może grozić jeżeli często będę tak "szurał".
Honda Civic V 95 Sedan.

Pozdrawiam.
RossoneriDevil

Re: Problem przy większym obciążeniu....

Postprzez GreenEvil » środa 26 września 2012, 16:36

No jeśli samochód siada Ci bardziej niż jest wysokość hopki, to nie przeskoczysz. Druga opcja - źle przejeżdżasz hopkę.
Przeszurać możesz sobie wszystko począwszy od miski olejowej skończywszy na przewodach - wejdź pod samochód to zobaczysz.
GreenEvil

Postprzez BOLEKlodz » środa 26 września 2012, 20:20

Zawieszenie masz po prostu słabe, albo za miękkie. Możesz nastawiać się na wymianę amortyzatorów i/lub sprężyn. Siada tylko tył, czy przód też?
BOLEKlodz

Postprzez RossoneriDevil » środa 26 września 2012, 22:16

Tył, ale jak się dowiedziałem to obciera tłumik z tyłu oraz że te "hopki" są źle zrobione bo ponoć wszystkim szura co tamtędy jadą...sposób się znalazł...jednym kołem nie wjeżdżam na hopka i już nie skrobie :) uff...już myślałem że to coś poważniejszego....
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » piątek 28 września 2012, 00:29

Civic niski jest z założenia i do tego mocno reaguje na obciążenie. Przywyknij, miałem to wiem.

Dla pewności możesz skoczyć na stację kontroli i poprosić o test amortyzatorów (trzepaki, koszt ze 20-30 pln, trwa parę minut). Wysłuchasz czy Ci nic nie klepie i terkocze w wozie, a przy okazji dostaniesz wydruk stanu amorków - jak będą powyżej 60% to nie ma tragedii, 70-80% to dobra kondycja, powyżej 90% musiałbyś mieć nówki albo oni skopaną aparaturę. ;)
BOReK

Postprzez RossoneriDevil » piątek 28 września 2012, 01:01

Będę jechał niedługo wymieniać opony to sprawdzę tak dla św. spokoju.
Chociaż przydałoby się kupić coś nowszego...tak z 2004-6
RossoneriDevil

Powrót do Porady techniczne