Jak dobrać opony?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Jak dobrać opony?

Postprzez RossoneriDevil » sobota 22 września 2012, 08:46

Witam, mam problem bo nie wiem jak dobrać opony do swojego samochodu ....
Czy muszę pojechać na wulkanizację aby tam się poradzić?
Patrzyłem coś w internecie, ale nie wiem czy faktycznie dobrze sprawdziłem,a nie chce kupić złych...

Mam Hondę Civic 95 sedan 1.5
RossoneriDevil

Re: Jak dobrać opony?

Postprzez GreenEvil » sobota 22 września 2012, 12:13

opony letnie? zimowe?
Jaki masz rozmiar teraz?
GreenEvil

Postprzez BOReK » sobota 22 września 2012, 13:09

Panie, jeśli samochód nie był malowany pędzlem to właściwe opony masz wypisane na naklejce na lewym słupku środkowym, zaraz za drzwiami, albo na prawym albo wewnątrz wlewu paliwa. Tam są i wymiary opon, i ich indeks nośności i prędkości a nawet ciśnienie pompowania.

Która to konkretnie generacja? Bo się łapią dwie na ten rocznik, no i moce różne przy tym silniku (zakładając oryginalne lub identyczne felgi):
V - R13 175/70, nośność 76 prędkość S lub T (T do 190km/h)
VI 114KM - R14 175/65, nośność 76 lub 77 prędkość T lub H (H do 210km/h)
VI 90KM - R13 165/80, nośność 76 lub 77, prędkość S lub T

Te wyższe indeksy nośności i prędkość to tak na wszelki wypadek są i dotyczą dopuszczalnej masy całkowitej (w starszej 1,5t, w nowszej 1,6t) i maksymalnej prędkości z zapasem - z doświadczenia wiem, że Civic czasem potrafi pojechać szybciej niż na to wskazują dokumenty. Lepiej nie brać niższych indeksów "bo nigdy tak nie będę jeździł" - nigdy nie wiesz co się przydarzy. Raz dla zabawy pociągniesz maksymalną po autostradzie i sobie opony uszkodzisz albo i wylecisz z trasy, jak weźmiesz zbyt niskie.
BOReK

Postprzez dr1v3r » sobota 22 września 2012, 14:57

RossoneriDevil napisał(a):Witam, mam problem bo nie wiem jak dobrać opony do swojego samochodu ....
Czy muszę pojechać na wulkanizację aby tam się poradzić?
Patrzyłem coś w internecie, ale nie wiem czy faktycznie dobrze sprawdziłem,a nie chce kupić złych...

Mam Hondę Civic 95 sedan 1.5

Najlepiej porównaj ceny w różnych miejscach, bo nieraz potrafi być spora przebitka.
dr1v3r

Postprzez oskbelfer » sobota 22 września 2012, 18:52

wpisz sobie adres internetowy jakieś strony sklepu z oponami, tam są konfiguratory w kóre wpisujesz markę rocznik model rok produkcji pojemność silnika -------- a w efekcie wyskoczy Ci stosowny rozmiar opony - to tak szybko w telegraficzanym skrócie
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez RossoneriDevil » sobota 22 września 2012, 19:50

Panie, jeśli samochód nie był malowany pędzlem to właściwe opony masz wypisane na naklejce na lewym słupku środkowym, zaraz za drzwiami, albo na prawym albo wewnątrz wlewu paliwa. Tam są i wymiary opon, i ich indeks nośności i prędkości a nawet ciśnienie pompowania.

Jutro zrobię oględziny...

V - R13 175/70, nośność 76 prędkość S lub T (T do 190km/h)

generacja V z pewnością....

wpisz sobie adres internetowy jakieś strony sklepu z oponami, tam są konfiguratory w które wpisujesz markę rocznik model rok produkcji pojemność silnika

No właśnie wpisywałem i jakieś modele opon mi wyskoczyły, ale skoro nigdy tego nie robiłem (wymiana opon) to nie będę się na tym opierał, bo znając moje szczęście kupię złe..;)
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » piątek 28 września 2012, 00:25

Jeśli jesteś kompletnie zielony w temacie to podjedź na wulkanizację czy do ogólnego warsztatu i zapytaj mechanika (pewnie się wielce zdziwi, ale co tam) czy obecne opony dobrze siedzą. Bo może masz felgi niefabryczne i jak kupisz opony zalecane do modelu to będzie kiszka.

Jak mechanik powie, że siedzą niedobrze to go poproś o poradę jaki wymiar nabyć. Jak powie, że dobrze siedzą, to na boku opony masz jej wymiary napisane (np. R14 175/60), a indeksy sobie dobierzesz bez trudu - generalnie powinieneś kupić takie same jak te, co masz. Potem tylko wybrać model (jest mnóstwo opinii o różnych, są wyniki testów do sprawdzenia itd.) i znowu skoczyć na wulkanizację, żeby założyli nowe opony na felgi a stare dali Ci do ręki. Ewentualnie jak masz drugi zestaw użytecznych felg sztuk 4, to niech Ci nawleka nowe opony na te drugie felgi - zmienić kompletne koło to pikuś, sam dasz radę co sezon to zrobić.

Tak w sumie to na co Ci nowe opony? Ot tak na wszelki wypadek czy stare już są do wywalenia? Czy może na zimę się szykujesz?
BOReK

Postprzez RossoneriDevil » sobota 29 września 2012, 06:01

Szykuję się na zimę :) jeszcze akumulatorek nowy muszę dostać i będzie dobrze :)

Już kupiłem opony, faktycznie są wymiary podane na starych oponach.

Ale żeby nie było za kolorowo to przysłali mi trzy zamiast czterech :D
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » sobota 29 września 2012, 13:05

To podaj gdzie kupiłeś, żeby ludzie uważali. Ja tam zawsze po taki towar sam jeżdżę. ;)
BOReK

Postprzez RossoneriDevil » sobota 29 września 2012, 16:02

Oj tam, wiadomo że błędy zdarzają się każdej firmie usługowej na szczęście bardzo szybko (bo jeszcze tego samego dnia) załatwili sprawę i moja czwarta opona już się turla :)

Jak to się mawia, nie myli się ten, kto nic nie robi :)
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » sobota 29 września 2012, 16:33

To tym bardziej powiedz co to za firma, skoro tak szybko naprawiają błędy. :D
BOReK

Postprzez KrzychD » wtorek 27 listopada 2012, 14:10

Wystarczy podjechać do zakładu wulkanizacyjnego jak się samemu nie chce za to zabierać choć sprawa jest raczej prosta. Przyjrzyj się oponom, które są już w aucie zamontowane. Na ich boku powinny znajdować się oznaczenia rozmiaru, na przykład 195/65R15 91T. W książce wozu w specyfikacji technicznej też powinny być te informacje. Lub wejdź w dane techniczne swojego auta na stronie internetowej producenta. Na pewno trzeba sprawdzić ceny opon bo tu to dopiero potrafi być rozrzut.
KrzychD

Postprzez lith » wtorek 27 listopada 2012, 15:31

I szczególnie jak się nie ma jakiegoś oklepanego modelu nie wierzyłbym na słowo ludzikom w sklepie :) Mi chcieli wcisnąć inne i byli ciężko zdziwieni jak w instrukcji wyszukałem co innego.
lith

Powrót do Porady techniczne