ubezpieczenie OC

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

ubezpieczenie OC

Postprzez czubaka87 » poniedziałek 01 października 2012, 16:00

Witam

Mam takie pytanie: wie ktoś czy jakieś kary są nakładane za nieprzedłużenie OC??? bo kurcze przypomniałem sobie że w moim romeciku półtora miesiąca temu wyszło. praktycznie go teraz nie używam to i z główki wyleciało, ale co najdziwniejsze to listu nawet nie przysłali że się kończy
...
czubaka87

Re: ubezpieczenie OC

Postprzez BOReK » poniedziałek 01 października 2012, 16:03

Przypadkiem automatyczne przedłużenie jeszcze nie działa? Bo kary w razie czego są relatywnie* spore - do 3000zł.

* - jak 20-latek kupi sobie coś poważnego z silnikiem 5,7l, to mu na jedno wyjdzie czy wykupi OC czy nie. Pewnie, przy kolizji z jego winy pokryje szkody z własnej kiesy, ale jak go stać na zakup i utrzymanie 5,7 to pewnie jakoś to przełknie. :D
BOReK

Postprzez czubaka87 » poniedziałek 01 października 2012, 16:10

właśnie nie wiem, czy jest coś takiego jak automatyczne przedłużenie . powinni w takim razie fakturę do zapłaty jakąś wysłać, a oni w ogóle o mnie zapomnieli.
...
czubaka87

Postprzez daghda » poniedziałek 01 października 2012, 21:30

czubaka87 napisał(a):Witam

Mam takie pytanie: wie ktoś czy jakieś kary są nakładane za nieprzedłużenie OC??? bo kurcze przypomniałem sobie że w moim romeciku półtora miesiąca temu wyszło. praktycznie go teraz nie używam to i z główki wyleciało, ale co najdziwniejsze to listu nawet nie przysłali że się kończy

Nie bój, przypomną Ci... a jak nie, to:

Ubezpieczenia komunikacyjne zawierane są na rok. Jeżeli umowa nie zostanie wypowiedziana, to jest ona automatycznie przedłużana. Od reguły tej istnieje jednak kilka wyjątków.

Zgodnie z prawem tak będzie, gdy nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy ubezpieczenia. Jeżeli więc kierowca ma zaległości, to wówczas nie uniknie kary od UFG.

Umowa nie jest także przedłużana automatycznie, gdy okaże się, że zakładowi ubezpieczeń cofnięto zezwolenie na wykonywanie działalności albo gdy zostanie ogłoszona upadłość takiej firmy.

Kierowcy, którzy np. w ratach opłacają składkę ubezpieczenia, muszą pamiętać, że jeżeli przed końcem okresu ubezpieczenia nie uregulują należności np. za drugie półrocze, to umowa nie zostanie przedłużona.

Tyle od mojej agentki 8)
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez PiotrZet » poniedziałek 08 października 2012, 14:38

Bardzo ważne z punktu widzenia klienta jest to, że umowę ubezpieczenia OC, która przedłużyła się automatycznie może on rozwiązać w dowolnym momencie. Wystarczy, że złoży wypowiedzenie posiadanej polisy. http://ubezpieczenia.comperia.pl/wypowiedzenie-umowy-oc.html. Warunkiem skorzystania z takiej możliwości jest konieczność posiadania polisy OC w innym towarzystwie. Dzięki temu kierowcy unikną dotychczas bardzo często spotykanego problemu z tzw. podwójnym ubezpieczeniem.
PiotrZet

Powrót do Luźna gadka