Odbiór zabranego dowodu rejestracyjnego

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Odbiór zabranego dowodu rejestracyjnego

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 23 września 2012, 19:48

Witam!
Interesuje mnie to, jak odebrać dowód rej. gdy został zabrany za brak przeglądu.
1. Słyszałem, że odebrać dowód można w ciągu max. 7dni, a później zostaje nałożona kara.
2. Czy przy odbiorze należy uiścić jakąś opłatę?
3. Czy jeśli kupię auto bez dowodu, zrobię przegląd, to czy mogę odebrać dowód sam, czy musi odebrać osoba, która była właścicielem, gdy zabierano DR?
BOLEKlodz

Re: Odbiór zabranego dowodu rejestracyjnego

Postprzez volve » czwartek 04 października 2012, 15:00

1. Słyszałem, że odebrać dowód można w ciągu max. 7dni, a później zostaje nałożona kara.

Dowód zabrany za stan techniczny ? W takim przypadku usuwasz usterkę(nie wiem, czy jest jakiś określony czas, w jakim musisz to zrobić - ja odebrałem dowód po roku), jedziesz na przegląd i po przeglądzie masz 30 dni na odbiór dowou. Przez te 30 dni możesz jeździć na tym świstku od diagnosty. Po 30 dniach jeśli nie odbierzesz dowodu, to nie będziesz mógł się poruszać pojazdem do czasu odbioru dokumentu.

2. Czy przy odbiorze należy uiścić jakąś opłatę?

Kurcze już nie pamiętam, ale z tego co pamiętam, to jest jakaś drobna opłata(coś kojarzę, że biegałem do kasy wpłacać pieniądze).

3. Czy jeśli kupię auto bez dowodu, zrobię przegląd, to czy mogę odebrać dowód sam, czy musi odebrać osoba, która była właścicielem, gdy zabierano DR?

Dopytaj się w urzędzie. Teoretycznie powinno wystarczyć, że pokażesz dowód kupna-sprzedaży auta. Ale co urząd, to inne zwyczaje.
volve

Re: Odbiór zabranego dowodu rejestracyjnego

Postprzez daghda » czwartek 04 października 2012, 15:02

BOLEKlodz napisał(a):Witam!
Interesuje mnie to, jak odebrać dowód rej. gdy został zabrany za brak przeglądu.

Zadzwonić do wydziału komunikacji w swoim urzędzie miejskim i się dowiedzieć.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Powrót do Porady techniczne