OBOWIĄZKOWE ALKOMATY ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

OBOWIĄZKOWE ALKOMATY ?

Postprzez RossoneriDevil » piątek 12 października 2012, 06:00

Dzisiaj usłyszałem info którę nadeszło drogą pantoflową,że od listopada będzie trzeba posiadać obowiązkowo w samochodzie alkomat.
Chciałbym zweryfikowac czy te informacje sa prawdziwe, słyszał coś ktoś może?

Wiem że we France tak jest .....
RossoneriDevil

Re: OBOWIĄZKOWE ALKOMATY ?

Postprzez daghda » piątek 12 października 2012, 08:30

To poszukaj w sieci zamiast bawić się w pocztę pantoflową. W Polsce na razie takiego obowiązku nie ma i nie będzie. Od listopada za to, we Francji mają już wystawiać mandaty za brak alkomatu. Do tej pory, policja dawała tylko pouczenie.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez mesta » piątek 12 października 2012, 08:49

Moze o to chodzi ze auta z Francji bedace w Polsce rowniez obowiazkowo musza miec alkomaty... u nas za nim to wprowadza to minie 100 lat a szkoda :roll: Alkomaty powinni zamontowac jako stale wyposazenie auta, moim zdaniem silnik powinno sie odpalac przed uprzednim dmuchnieciem w alkomat, a jak sa promile to auto by sie w ogole nie odpalalo - ile wypadkow mniej by bylo :) chociaz nawet taki system mozna by bylo oszukac :P
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez BOReK » piątek 12 października 2012, 09:42

To by za kierowcę dmuchał pasażer albo przechodzień, Polacy to uczynny i pomocny naród. A nie daj Bóg by samochód gasł po użyciu spryskiwacza, bo promile w powietrzu. :lol:

Rozumiem apteczki (chociaż to tylko fasada) i gaśnice (chociaż skutecznej gaśnicy nikt nie wozi), rozumiem trójkąt, już są skrzynki do viaToll, a niedługo rozsądek mocno zaleci instalację rejestratora trasy na wszelki wypadek. Teraz chcielibyście alkomaty, a jeszcze później wielki brat, eliminacja kierowcy na rzecz automatu albo każdy musiałby wozić prywatnego stróża, który by go pilnował i na bieżąco karał mandatami. Jak to powiedział Dzierżyński - ludziom ufaj, ale ich kontroluj. Powodzenia. ;)
BOReK

Postprzez daghda » piątek 12 października 2012, 10:44

mesta napisał(a):Moze o to chodzi ze auta z Francji bedace w Polsce rowniez obowiazkowo musza miec alkomaty...

To już widzę, jak Francuzi oddają turystom pieniądze z mandatów w ramach konwencji wiedeńskiej... wyposażenie auta obowiązuje mnie takie, jakie jest w kraju macierzystym. Np. u nas nie są obowiązkowe żarówki, pomimo to wożę jakiś komplet ze sobą a do tej pory, żaden czeski czy austriacki policjant mnie o to nie zapytał... w Hiszpanii chyba by mnie rozerwało - tam powinno się wozić zapasowe lusterko :lol: a w Andorze to trzeba targać ze sobą aż dwa trójkąty :lol:
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez mesta » piątek 12 października 2012, 10:52

BOReK napisał(a):To by za kierowcę dmuchał pasażer albo przechodzień, Polacy to uczynny i pomocny naród.

Dlatego mowie ze kazdy system da sie oszukac :roll:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:

2 egzamin 01.10.2012
mesta

Postprzez RossoneriDevil » piątek 12 października 2012, 14:52

każdy musiałby wozić prywatnego stróża, który by go pilnował i na bieżąco karał mandatami

Padłem :D

Moze o to chodzi ze auta z Francji bedace w Polsce rowniez obowiazkowo musza miec alkomaty

Raczej, jak będziesz wybierać się do francji to musisz mieć ze sobą alkomat ponieważ turystów tez to obowiązuje ;)

Zastanawiam sie, w czym pomoże obowiązkowy alkomat?

Ludzie wsiadają nawaleni i nic sobie z tego nie robią, po drugie sam miałem diabła na ramieniu ponieważ wypiłem sobie dwa piwa i stwierdziłem w duchu że nadaje się do jazdy....ale nie wsiadłem bo jestem przeciwnikiem jazdy po alkoholu, tylko chciałem zaznaczyć jak działa świadomość człowieka, że "wydaje" mu się że jest w stanie....

Zamiast alkomatów, powinny być przeprowadzane symulacje jazdy pod wpływem stanu po spożyciu, aby uświadomić że jednak nawet po piwku lub dwóch nie powinno się myśleć o wsiadaniu za kółko......
RossoneriDevil

Postprzez mesta » piątek 12 października 2012, 15:07

a podobno gdzies naukowo udowodniono ze czlowiek po 50 czystej lepiej wykonuje czynnosci manualne i obsluguje maszyny :P
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:

2 egzamin 01.10.2012
mesta

Postprzez BOLEKlodz » wtorek 16 października 2012, 22:26

W Rosji :D
BOLEKlodz

Postprzez mesta » wtorek 16 października 2012, 22:55