Problem z oświetleniem w wersji amerykańskiej.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z oświetleniem w wersji amerykańskiej.

Postprzez RossoneriDevil » sobota 13 października 2012, 22:07

Mam samochód w wersji Amerykańskiej, problem polega na tym że mam światła postojowe razem z kierunkowskazami, wiem że mogą mi za to zatrzymać dowód rejestracyjny.
Mam pytanie odnośnie co do przeglądu technicznego ponieważ normalnie ponoć taki samochód nie przeszedłby takiego przeglądu, a mimo to przegląd mam zrobiony, czy Policja może się do mnie o to przyczepić że posiadam ważny przegląd?
RossoneriDevil

Re: Problem z oświetleniem w wersji amerykańskiej.

Postprzez daghda » sobota 13 października 2012, 22:18

Policja może się przyczepić tak czy owak, ale skoro masz przegląd... to mogą odesłać Cię znów do diagnosty - nigdy nie wiesz. Nie lepiej poszukać serwisu, który Ci to przerobi? Na Śląsku jest serwis, który przerabia światła zgodnie z normami w PL.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez RossoneriDevil » sobota 13 października 2012, 23:14

Tz. już mam w planach przerobienie tych świateł, problem jest tylko w tym że potrzebuję samochodu na dojazd do pracy i moge zostawić samochód na dłużej za 10 dni, a znając moje szczęście zaraz coś mi się przytrafi :D

Jeszcze się zastanawiam jak to jest z tymi światłami do jazdy dziennej i mijania.... do tej pory myślałem że to jeden pies, a jednak nie...
Których trzeba używać przez 24 h?
Światła do jazdy dziennej są obowiązkowe?
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » niedziela 14 października 2012, 08:07

Nie są. Jak masz światła do jazdy dziennej to możesz ich używać za dnia, a jak się robi ciemno to przełączasz się na światła mijania żeby sobie oświetlać drogę. Jak nie masz świateł do jazdy dziennej to cały czas używasz świateł mijania. Światła do jazdy dziennej to tylko opcjonalne zastępstwo dla świateł mijania na te chwile, kiedy nie musisz sobie oświetlać drogi i chcesz zużywac mniej energii - z założenia światła mijania są bardziej prądożerne.
BOReK

Postprzez lith » poniedziałek 15 października 2012, 17:19

@RossoneriDevil
Mi się zawsze 'amerykańskie' kojarzyły z połączenia kierunkowskazów z pozycyjnymi, a nie postojowymi. Postojowe z kierunkowskazami to raczej u nas standard- jak już są.
lith

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 15 października 2012, 18:33

yyyy.... racja :D
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » poniedziałek 15 października 2012, 20:19

Często na pozycyjne się mówi postojówki jeśli są to lampy oddzielne od reflektorów mijania, taki popularny błąd. ;)
BOReK

Powrót do Porady techniczne