s40 I rozrząd oraz przegląd

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: s40 I rozrząd oraz przegląd

Postprzez lith » czwartek 18 października 2012, 18:16

Bo oczywiście nie każde auto ma postojowe światła.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Światła_postojowe
Poza tym np. u mnie 'parkingowych' (czyli po prostu pozycyjnych) tez nie odpalisz na 0 w stacyjce, tylko jest specjalne, dodatkowe położenie '-1', które załącza z automatu postojowe i umożliwia wyjęcie w tej pozycji kluczyka.
To, że u Ciebie mijania się świecą jak jest zapłon, a postojowe na 0 nie znaczy przecież, że w każdym samochodzie tak będzie. Są takie co na wyłączonym zapłonie będziesz mógł cały komplet świateł zapalić, a są takie co nie zapalisz nawet pozycyjnych.
lith

Postprzez BOReK » czwartek 18 października 2012, 18:41

Najlepiej dorwij starego Civica to się sam przekonasz, że są takie samochody. Jest ich znacznie więcej. ;)
BOReK

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 18 października 2012, 21:58

W samochodzie mamy podstawowe światła: pozycyjne, mijania i drogowe
Swiatła postojowe(często mylone z pozycyjnymi) są nieobowiązkowe. Sterują tymi samymi żarówkami co pozycyjne, ale można włączyć je również tylko po jednej stronie pojazdu - np. gdy parkujemy na poboczu. Wtedy swiatła pozycyjne mogą być włączane tylko po zapłonie. Jeśli nie mamy swiateł postojowych, to przy parkowaniu używamy pozycyjnych, które z tego powodu muszą mieć możliwość włączenia bez kluczyka. W niektórych autach, gdy przełącznik jest ustawiony na światła mijania, to wyjęcie kluczyka wyłącza wszystkie światła. Jak ustawimy na pozycyjnych, to będą się świecić niezależnie od kluczyka. W niektórych autach światła mijania możemy włączyć bez kluczyka, więc jest brzęczyk, który przypomina o ich włączeniu.

Jeśli chcesz się dowiedzieć nt. rozrządu, to znajdź w internecie autoryzowaną instrukcję obsługi auta z tym silnikem i w rozdziale "płyny i materiały eksploatacyjne" znajdziesz odpowiedź, kiedy wymienić pasek. jeśli będzie to np. 60tys. km lub 4 lata, to wymieniasz, zanim upłynie którekolwiek z tych. Pisałem już o tym dlaczego. Pasek się wyciera, albo może skruszeć.
Fiat 126p i CC mają rozrządy na łańcuchu, oraz bezkolizyjne silniki więc poczytaj co wcześniej napisałem na ten temat.

Olej zmieniamy dlatego, że z biegiem czasu i kilometrów traci on swoje właściwości smarowania, odbierania ciepła, zbiera brud z silnika. Stary olej może się przyczynić do zwiększonego zużycia silnika. Wkład filtru olejowego jest zazwyczaj wykonany z papieru który pod wpływem czasu też się zużywa, poza tym może zatrzymać tylko ograniczoną ilość brudu z silnika - nagaru, opiłków, zanieczyszczeń paliwa.
BOLEKlodz

Postprzez okular766 » piątek 19 października 2012, 16:41

to wyjaśnijcie mi czemu jak jest przeczyk duzo ludzi zapomina i wychodzi z auta a światła sie wtedy palą ale tylko postojowe mijania nie

czyli jakbym tak mial u mnie to mozna zwariowac wlaczac i wylaczac tym przelacznikiem, ja tego przelacznika od lat nie tykam i na mijania mam ustawione, a to mógłbym miec tak ze wylaczam sinlik a tu mijania dalej by sie świecily? czy wtedy po wyjęciu kluczyka mijania zamieniają sie na postojówki?
okular766

Postprzez alice_b » piątek 19 października 2012, 19:00

to wyłącz silnik , wysiądź z auta i sprawdź czy Ci się świecą czy nie !!!!!!!!!!!
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez daghda » piątek 19 października 2012, 21:31

okular766 napisał(a):to wyjaśnijcie mi czemu jak jest przeczyk duzo ludzi zapomina i wychodzi z auta a światła sie wtedy palą ale tylko postojowe mijania nie

Palą się raczej pozycyjne, przy postojowych nie ma alarmu...

czyli jakbym tak mial u mnie to mozna zwariowac wlaczac i wylaczac tym przelacznikiem, ja tego przelacznika od lat nie tykam i na mijania mam ustawione, a to mógłbym miec tak ze wylaczam sinlik a tu mijania dalej by sie świecily? czy wtedy po wyjęciu kluczyka mijania zamieniają sie na postojówki?

Przejmujesz się tym jak mrówka okresem... weź w łapę intrukcję obsługi swojego auta. Serio. W Fordzie, którym czasem jeżdżę, bez klucza da się włączyć postojowe i pozycyjne. W mojej Lancii nie włączę nic. Na postojówki nie zamienia się nic...
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez BOLEKlodz » sobota 20 października 2012, 13:15

Jak masz włączone mijania, to po wyjęciu kluczyka, we fiacie zgasną ci wszystkie światła, a w fordzie dalej będą się świecić mijania.
BOLEKlodz

Postprzez okular766 » sobota 20 października 2012, 14:44

1/
BOLEKlodz napisał(a):Jak masz włączone mijania, to po wyjęciu kluczyka, we fiacie zgasną ci wszystkie światła, a w fordzie dalej będą się świecić mijania.

bez kluczyka bedą sie dalej świecic mijania? nie wierze myslalem ze we wszystkich autach tak jest jak u mnie

2/ u mnie jest 0 , 1 postojowe/pozycyjne to to samo jest przeciez i 2 mijania i nie wierze ze bez kluczyka postojowych nie zalaczysz musi sie dac to samo awaryjne muszą chodzic

3/ często widze jak sąsiadka parkuje vw i w pospiechu wysiada a światla dalej sie świeca ale postojowe 4 z przodu 2 i z tylu 2 u mnie jak wylacze na mijania to gasną wszystkie

4/ a czy moge odpalac auto na światlach mijania? zawsze tak robie
okular766

Postprzez daghda » sobota 20 października 2012, 17:03

okular766 napisał(a):bez kluczyka bedą sie dalej świecic mijania? nie wierze myslalem ze we wszystkich autach tak jest jak u mnie

Kurde, zdjęcie chcesz...?
- w Renault 21 mogłem zapalić pozycyjne, bez przekręcania kluczyka; postojowych nie miał
- w Lancii Lybra nie włączę nawet pozycyjnych, kluczyk musi być w pozycji MAR; by włączyć postojowe, muszę mieć kluczyk (i dopiero wtedy mogę go wyjąć)
- w Fordzie Mondeo bez kluczyka działają postojowe oraz pozycyjne

2/ u mnie jest 0 , 1 postojowe/pozycyjne to to samo jest przeciez i 2 mijania i nie wierze ze bez kluczyka postojowych nie zalaczysz musi sie dac to samo awaryjne muszą chodzic

Toż tłumaczymy Ci jak krowie na rowie, że nie w każdym aucie jest tak samo, nawet tej samej marki. Znów chcesz fotkę? U mnie w Lancii SW (i tak samo będzie w Marei Weekend oraz Alfie 156), by włączyć postojowe, muszę mieć kluczyk, nacisnąć wichajster blokady na stacyjce i dopiero wtedy przekręcić kluczyk do siebie. Wtedy mogę wyjąć klucz.

3/ często widze jak sąsiadka parkuje vw i w pospiechu wysiada a światla dalej sie świeca ale postojowe 4 z przodu 2 i z tylu 2 u mnie jak wylacze na mijania to gasną wszystkie

Jeszcze raz - nie każde auto jest takie samo.

4/ a czy moge odpalac auto na światlach mijania? zawsze tak robie

Po co obciążać akumulator? Możesz, ale po co...?
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Obrazek
daghda

Postprzez okular766 » sobota 20 października 2012, 17:37

1/ ale mijania tez dzialają bez kluczyka?

2/z czego mi sie zdaje to światla są przekrecane w dźwigni kierunków w fiatach/alfach wiec jak przekrecisz o 1 pozycje to nie masz postojowych a na 2 pozycji mijania?

3/ok

4/a po to zeby sobie głowy tym nie zaprzątać od kiedy mam auto to nawet tego przelacznika światel nie tykalem zawsze mam na mijania ustawione i jak wlaczam zaplon to sie zapalają i uruchamiam silnik jade gasze i wszystko gaśnie i nie musze sie bawic tym przełącznikiem świateł bo niby po co? jesli trzeba jezdzic na mijania caly rok

pozdr
okular766

Postprzez BOLEKlodz » sobota 20 października 2012, 20:50

1. Tak. W niektórych autach. Wystarczy przełącznik świateł podłączyć pod stałe zasilanie, nie po włączeniu zapłonu.
2. Nie rozumiem. W podstawowym wyposażeniu są światła POZYCYJNE. Włącza się je po przekręceniu przełącznika o 1 stopień. Po dalszym przekręceniu mamy światła mijania. W każdym pojeździe muszą być światła, które działają bez kluczyka - może być potrzebny do ich włączenia (tak jak ktoś już napisał), ale potem powinny działać po jego wyjęciu. Używany ich podczas parkowania w słabo oświetlonym miejscu. Światła postojowe to te same żarówki co pozycyjne, ale możesz włączyć tylko lewe, tylko prawe, albo po obu stronach - pozycyjne działają zawsze po obu stronach. Jeśli masz światła postojowe, to pozycyjne mogą być tak zaprojektowane, że działają tylko z kluczykiem. Nie wiem jak w innych autach, ale np. w nowych fordach pokrętło od świateł ma 4 pozycje. Od lewej: Postojowe, 0, pozycyjne, mijania.
4. Światła mijania pobierają dość dużo prądu. Jeśli silnik nie pracuje, to alternator nie ładuje akumulatora. Więc jeśli masz słaby akumulator, np. w zimie, to włączone światła mogą się okazać przysłowiowym gwoździem do trumny. Poza tym, podczas odpalania z włączonymi innymi niż rozrusznik odbiornikami prądu, do rozrusznika dochodzi mniejszy prąd.
BOLEKlodz

Postprzez daghda » sobota 20 października 2012, 21:56

okular766 napisał(a):1/ ale mijania tez dzialają bez kluczyka?

W większości aut - nie. Co nie zmienia faktu, że tak można (w niektórych autach).

2/z czego mi sie zdaje to światla są przekrecane w dźwigni kierunków w fiatach/alfach wiec jak przekrecisz o 1 pozycje to nie masz postojowych a na 2 pozycji mijania?

W Fiatach, Alfach i Lanciach, pokrętło świateł jest w dźwnigni po lewej stronie. Pozycyjne, mijania/drogowe są w wajsze po lewej stronie (jest to też wajcha od kierunkowskazów). Nie wiem, jak w nowszych Fiatach/AR/Lanciach, ale w starszych modelach (nie wszystkich), postojowe są... po przekręceniu kluczyka w kierunku przeciwnym, po uprzednim odblokowaniu stacyjki. U mnie jest tak: wyłączone, pozycyjne, mijania. Postojowych na dźwigni nie mam.

Obrazek

4/a po to zeby sobie głowy tym nie zaprzątać od kiedy mam auto to nawet tego przelacznika światel nie tykalem zawsze mam na mijania ustawione i jak wlaczam zaplon to sie zapalają i uruchamiam silnik jade gasze i wszystko gaśnie i nie musze sie bawic tym przełącznikiem świateł bo niby po co? jesli trzeba jezdzic na mijania caly rok

W zasadzie też tak mam (u Fiata/Lancii to fajny "bajer"), ale ja zostałem nauczony wyłączać wszystkie urządzenia. Po to, aby nie obciażać akumulatora ani altka przy rozruchu - mniej odpalonych urządzeń, mniejsze zużycie prądu na starcie. Poza tym, jak masz słaby akumulator, to jak wspomniał kolega powyżej - możesz go dobić na amen.

Obrazek
daghda

Postprzez BOReK » sobota 20 października 2012, 22:05

Zależy co rozumiesz przez starsze/nowsze auta/Lancie. W Kappie (roczniki przecież 1996-2001) pozycje stacji to 0-acc-mar-avv, czyli 0-1-zapłon-rozruch, natomiast oświetlenie jest na pokrętle w desce po lewej i jest postojowe-0-pozycyjne-mijania. W wajsze od kierunków są tylko długie - mignięcie do siebie i włączenie od siebie.

W Civicu IV z kolei stacja miała pozycje 0-zapłon-rozruch, a pokrętło od świateł było w dźwigni kierunkowskazów i było 0-pozycyjne-mijania. W tym samochodzie nie ma nawet kontrolek od świateł. :D
BOReK

Postprzez daghda » sobota 20 października 2012, 22:33

BOReK napisał(a):Zależy co rozumiesz przez starsze/nowsze auta/Lancie. W Kappie (roczniki przecież 1996-2001) pozycje stacji to 0-acc-mar-avv, czyli 0-1-zapłon-rozruch, natomiast oświetlenie jest na pokrętle w desce po lewej i jest postojowe-0-pozycyjne-mijania. W wajsze od kierunków są tylko długie - mignięcie do siebie i włączenie od siebie.

Kappą jeździłem ale nie zwracałem uwagi na detale. Zapewne tak jest :) Miałem raczej na myśli auta rocznikowo zbliżone do Lybry (1999-2005) czy Marei :)

Obrazek
daghda

Postprzez okular766 » niedziela 21 października 2012, 10:48

1/ale po co świecic postojowe po jednej stronie pojazdu jesli pisales wcześciej ze nawet jak sie zostawi na mijania na noc to akumulator sie nie rozładuje

2/
W większości aut - nie. Co nie zmienia faktu, że tak można (w niektórych autach).
to wyjasnijcie mi teraz prosze dlaczego kierowca jedzie autem, zatrzymuje sie gasi wysiada zamyka i idzie do domu (zostawił włącznik na pozycji mijania) a światła nadal sie świecą ale nie mijania tylko postojowe z przodu i z tylu, jak to mozliwe?
okular766

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne