Badania lekarskie a wcześniejsze opłacenie kursu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Badania lekarskie a wcześniejsze opłacenie kursu

Postprzez Naits » piątek 19 października 2012, 08:23

Witam wszystkich.

Chciałbym was zapytać jak to jest z badaniami lekarskimi a opłaceniem kursu.
Dowiedziałem się w jednym z ośrodków że lekarz przychodzi już w czasie wykładów.
Wszystko super ale aby rozpocząć te wykłady muszę zapłacić za kurs 1400zł
Od razu nasuwa się pytanie "a co jeśli badanie lekarskie będzie negatywne"
Czy odzyskam wpłacone 1400zł, czy lepiej badania robić indywidualnie u lekarza i zanieść same orzeczenie.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Naits

Re: Badania lekarskie a wcześniejsze opłacenie kursu

Postprzez LexiconAvenue » piątek 19 października 2012, 11:52

Jeśli masz wątpliwości, czy przejdziesz badania, to mogłeś zrobić wcześniej osobno badania, a nie w OSK. Lub zapłacić za kurs w ratach. Nie wszystkie ośrodki mają badania w cenie kursu, na Śląsku wizyta u lekarza medycyny pracy to 50-70 zł (płaciłam 1200 za kurs + 70 zł badania- gdzie chciałam i kiedy chciałam, byle przed jazdami, czyli i tak taniej).
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez okular766 » piątek 19 października 2012, 14:17

mysle ze bez problemu przejdziesz, przeciez na kat b nawet nie jest wymagana ostrość 1,0 tylko 0,5 na kazdym oku i razem
czyli kierowca przejdzie co ma wade -0,75D i nie bedzie mial wpisane jej w prawku
okular766

Postprzez mesta » piątek 19 października 2012, 14:36

Te badania to w ogole jakies nieporozumienie, bynajmniej w moim przypadku lekarz stwierdzil, o zrowy okaz :shock: nie wiem na co on mnie badal chyba na oko :lol: bo juz zaswiadczenie wypisywal zanim przeczytalam literki z tablicy, gdzie on nawet nie patrzyl, czy je dobrze czytam bo byl w trakcie wypisywania zaswiadczenia dla mnie a moglam sobie tak na prawde czytac kazda inna linijke niz zalecil badz wymyslac cokolwiek, reszty badania nawet nie przechodzilam - i bezterminowe. Jakby sie jakims cudem badan nie przeszlo to bynajmniej w moim osrodku, pieniadze zostalyby zwrocone w calosci. Jak masz mega watpliwosci, co do swojego stanu zdrowia to lepiej faktycznie sie przebadac na wlasna reke zanim sie zapiszesz na kurs albo zapytac w informacji co w takim przypadku.
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez okular766 » piątek 19 października 2012, 16:43

w kodeksie drogowym pisze ze na kat b ostrość 0,5 wiec wystarczy ze polowe tablicy przeczytasz
okular766

Postprzez 9imar9 » sobota 20 października 2012, 17:34

Wiesz co z tymi badaniami to jak zdarzylem zauwazyc to nie jest tak jak myslimy, tez zadawalem sobie takie pytanie jakis czas temu.
Musialbys miec na prawde jakas duza wade wzroku a zeby lekarz stwierdzil niezdolnosc do kierowania pojazdami. I mysle tu o na pawde powaznych schorzeniach. Nawet jesli trafiłby się Tobie taki przypadek ze orzeczono b u Cb niezdolnosc to na pewno odzyskalabys swoje pieniadze. Jesli nie poprzez zwykla rozmowe to droga sądowa juz na pewno :D
9imar9

Postprzez tomcioel1 » sobota 20 października 2012, 19:32

ja bym nigdy z góry nie zapłacił za cos czego jeszcze nie dostałem ...
Ewentualnie jakąś część... znam takich co to placili od razu a później były problemy bo instruktor nie odbierał telefonu , albo nie mial czasu , albo ośrodek likwidowali ... - poczytaj sobie w necie...
tomcioel1

Postprzez 9imar9 » niedziela 21 października 2012, 12:18

Tez mnie to dziwi ze nakazano ci płacić od razu całość, u mnie w mieście tego sie nie praktykuje i jak pisał poprzednik jest to dosyć ryzykowne.
9imar9

Powrót do Luźna gadka