aknx777 napisał(a):oskbelfer napisał(a):1. zjednoczona Europa - a to dobre

widziałaś we Włoszech, Hiszpani czy Portugali egzamin na prawo jazdy w jezyku PL

? lub baze pytań w naszym ojczystym

2. Jedź do Austrii a zobaczysz jak traktują Polaków zdających tam prawko --------- zastanawiasz się dlaczego rodacy zdają w kraju ojczystym

tak więc o tej zjednoczonej pisałbym ostrożnie

3. Kazdy kto jedzie za granicę winien znać jezyk tubylców ( Francuzi, Niemcy ------ najlepiej to kumają -------- ciężko u nich nawet po angielsku)
1. Szczerze mowiac nie wem, ale co do Portugali to dowiem sie.
2. Nie mam pojecia jak traktowani sa Polacy robiacy PJ w Austrii Jezeli masz na ten temat jakies wiadomowci to zechciej sie ze mna nimi podzielic, chetnie dowiem sie czegos nowego – mowie powaznie.
Dlaczego zdaja w kraju ojczystym ? Moze dlatego, ze nie potrafia liczyc ile tak naprawde ich to kosztuje, bo przeciez kurs w PL jest dla nich smiesznie tani. Prawda ejst taka, ze nie biora pod uwage, kilkakrotnych egzaminow co za tym idzie dojazdow do kraju, strat dochodow z racji wziecia urlopu, kosztow dojazdow i innych.
3. Oskarbelfer, tak miedzy nami, ile jezykow obcych znasz na tyle aby sie swobodnie w danym kraju porozumiec ? W jakich krajach wogole byles ? Szkoda mi Cie,bo jest kilka naprawde fajnych krajow ktorych nigdy nie zobaczysz.
Osobiscie olewam czy znam jezyk tubylcow czy tez nie, po prostu jade do kraju do jakiego mam zamiar jechac i dogaduje sie albo w jezykach ktore znam lub recami i nogami.
Francuzi maja zakorzeniona do absurdu niechec do kazdego innego jezyka obcego, najwieksza niestety do angielskiego ktorym operuja calkien niezle, ale tylko wtedy gdy sami tego chca. Nie wiem kiedy byles ostatnio w Nienczech i w ktorych ( wschodnich czy zachodnich ) ale od momenu zrownania muru z ziemia troche sie tam zmienilo. Rosyjski zostal wyparty przez angielski i wladaja nim calkiem przyzwoicie, co prawda nie tak jak Skandynawowie ale daja swobodnie rade. Na marginesie w Niemczech 30 lat temu wszedzie dogadywalem sie swobodnie w j. angielskim.

ad 1. dowiedź się

ad 2. są traktowani źle, bardzo trudno zdać, koszty zdecydowanie wyższe, oplaca się w polsce bo łatwiej ( to tak w telegraficznym skrócie)
ad 3. pogadam po angielsku, niemiecku i rosyjsku (wszystko słabo) - po norwesku biegle

gdzie byłem ? rosja, niemcy, włochy, grecja, usa, rumunia, bułgaria, turcja, wegry, szwecja, finlandia - wszytsko turystycznie
norwegia - zawodowo i rodzinnie

Aby zwiedzać - możesz nie znac słowa w języku tubylców, jesli chcesz funkcjonować w społeczeństwie ------- język znac trzeba

Co do Francuzów zgoda, uwazam że z Niemcami jest podobnie...
Powiem jeszcze raz - jak chcesz robić biznes w obcym kraju język musisz znać

Znam kilku chińczyków mówiących wysmienicie po naszemu

oni tu robią biznes -------- prawko tez zdawali po polsku bez problemu