Co mogę wozić mając kat. C?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Co mogę wozić mając kat. C?

Postprzez eurotuned » środa 07 listopada 2012, 01:42

Witam
Wiem, że po zdaniu na kat. C nikt do pracy mnie nie przyjmie bez tych certyfikatów. To jest dla mnie jasne. Ale moje pytanie dotyczy czego innego. Mianowicie załóżmy, że posiadam samochód ciężarowy. To co mogę nim wozić we własnym zakresie? Prywatnie, dla siebie. Nie zawodowo.
Mogę np. przywieźć sobie węgiel do domu na zimę? albo przewieźć koledze meble bo się przeprowadza? Czy nic nie mogę?

będę wdzięczny za odpowiedź osób które znają temat

pozdrawiam!
Kat. B, 1 podejście, 10.12.2009:
Plac +
Miasto +

Kat. C, 1 podejście 24.09.2012
Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Re: Co mogę wozić mając kat. C?

Postprzez mk61 » środa 07 listopada 2012, 01:47

Ustawa o transporcie drogowym. Czym (w kontekście Twoich pytań) różni się węgiel od mebli, albo własnego szamba? Raczej niczym. Nieważne co wozisz, tylko po co wozisz.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez BOReK » środa 07 listopada 2012, 14:25

Przewóz rzeczy jest ci potrzebny tylko do jazdy zawodowej, na własny użytek wystarczy uprawnienie do kierowania pojazdem. Nie wiem jak jest z materiałami niebezpiecznymi - pewnie bez odpowiedniego papieru (a na pewno sprzętu) nie możesz tego wozić i tyle.
BOReK

Postprzez eurotuned » środa 07 listopada 2012, 21:29

mk61 napisał(a):Ustawa o transporcie drogowym. Czym (w kontekście Twoich pytań) różni się węgiel od mebli, albo własnego szamba? Raczej niczym. Nieważne co wozisz, tylko po co wozisz.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. A jak wieziesz osobówką worek węgla albo biurko to ma to jakieś znaczenie?
BORek dzięki, rozumiem że na własny użytek można wozić wszystko oprócz niebezpiecznych i specjalistycznych?
Plac +
Miasto +

Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez mk61 » czwartek 08 listopada 2012, 00:40

eurotuned napisał(a):A jak wieziesz osobówką worek węgla albo biurko to ma to jakieś znaczenie?

Ty mi to powiedz. Poza tym, osobówka to jedno, ciężarówka to drugie. W ustawie o transporcie masz wszystko wyjaśnione. Kierowca kategorii C powinien tą ustawę znać na pamięć.
eurotuned napisał(a): rozumiem że na własny użytek można wozić wszystko oprócz niebezpiecznych i specjalistycznych?

Po czym wnosisz i co rozumiesz pod pojęciem "specjalistycznych"?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez eurotuned » czwartek 08 listopada 2012, 00:48

Nie znam ustawy o transporcie, dobrze o tym wiesz. Specjalistyczne - chodzi mi o te co miał na myśli borek.

Tak czy siak dalej nie wiem czy wolno m cokolwiek wozić we własnym zakresie czy nic.
Plac +
Miasto +

Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez karol199 » czwartek 08 listopada 2012, 01:13

mk61 napisał(a): Kierowca kategorii C powinien tą ustawę znać na pamięć.

Tak - po ukończonej KW
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez eurotuned » czwartek 08 listopada 2012, 01:20

Dokładnie. Ukończylem kurs na C, zdałem egzamin, zdałem egzamin teoretyczny. Czy gdzieś ktoś zapomniał mi powiedzieć, że mam znać kodeks ? Nie, to znaczy że nie muszę go znać.
mk61 idąc do apteki po aspirynę znasz całą księgę leków? bo tak wynika z tego co piszesz.
Plac +
Miasto +

Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez Radhezz » czwartek 08 listopada 2012, 17:17

Użytek osobisty, to użytek osobisty - skoro teoretycznie figę kogo obchodzi co wozisz w swoim prywatnym aucie (byle zgodnie z innymi przepisami), to co kogo obchodzi co wozisz prywatnym autobusem czy ciężarówką? Tak powinno być, i jest to raczej logiczne że prywatna osoba prywatnym autem transportu nie wykonuje, bo mu się to mimo wszystko nie kalkuluje.

Natomiast dla świętego spokoju zawsze, jeśli się oczywiście da, lepiej mieć jakiś papier potwierdzający że to co masz na pace jest w Twojej dyspozycji, a nie przewozisz tego dla kogoś innego. Przykładowo:
1) Kupujesz węgiel/żwir - dokumentem potwierdzającym dla ITD będzie faktura zakupu wystawiona na Ciebie
2) Pożyczasz od znajomego koparkę żeby sobie pokopać dołki w ogrodzie, ale musisz ją przewieźć do siebie, więc spisujesz umowę użyczenia koparki - to też dowód w razie kontroli

Nie wolno Ci przewozić ADR-ów (towarów niebezpiecznych)... Chociaż na użytek prywatny w małych ilościach to i na to są sposoby ;)
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez eurotuned » czwartek 08 listopada 2012, 19:25

Dzięki, o taką odpowiedź mi wlaśnie chodzilo! :)
Plac +
Miasto +

Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez mk61 » piątek 09 listopada 2012, 02:22

karol199 napisał(a):Tak - po ukończonej KW

Ignorantia iuris nocet. Gdzie jest napisane, że stosujesz się do przepisów tylko po jakimś kursie/egzaminie? Zakładam, że nie znasz dokładnie prawa karnego (ja też), ale dobrze wiesz, że przepisy zabraniają zabijać i chyba się do tego stosujesz, prawda? Jak kogoś palniesz ze skutkiem śmiertelnym, to powiesz, że nie możesz iść do więzienia, bo nie przeszedłeś kursu z prawa karnego? No nie żartuj.
eurotuned napisał(a):Nie, to znaczy że nie muszę go znać.

Musisz znać wszystkie akty prawne. No może nie znać, ale się do nich stosować. Egzaminy tylko potwierdzają Twoją wiedzę w danym zakresie i uprawniają Cię do danych czynności. Jednak jesteś zobowiązany do stosowania się do wszystkich przepisów, czy je znasz, czy nie. Problem w tym, że stwierdziłeś, że nie znasz ustawy i jej nie potrzebujesz. A tak, to byś zajrzał i od razu wiedział. Nikomu tym krzywdy byś nie zrobił, a wyszłoby Ci to na dobre.
eurotuned napisał(a):mk61 idąc do apteki po aspirynę znasz całą księgę leków? bo tak wynika z tego co piszesz.

Idąc do apteki wypadałoby wiedzieć, po co się idzie, żeby na ból zęba nie kupić przypadkiem viagry.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez karol199 » sobota 10 listopada 2012, 18:00

Kategoria C wymogi:
ukończone 18 lat
posiadać prawo jazdy kategorii B
odpowiednie orzeczenia lekarskie
dowód osobisty, lub paszport

Gdzie ustawa przewiduje znajomość przepisów o transporcie (zakreś działania ITD) dla kierowcy, który ubiega się o kat.C?
Skoro jesteś taki przepisowy jak egzaminator, który kieruje się wyłącznie ustawa to ja też. Dopóki nie ma wymogu znajomości przepisów o transporcie - to nikt nie musi tego umieć. Co innego znajomość przepisów ruchu drogowego więc dałeś bardzo nietrafne porównanie
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez aknx777 » sobota 10 listopada 2012, 18:06

eurotuned napisał(a):Witam
...załóżmy, że posiadam samochód ciężarowy. To co mogę nim wozić we własnym zakresie? Prywatnie, dla siebie. Nie zawodowo.

Zastanawiam sie czego w dzisiejszych czasach uczy sie na kursach ? Albo dlaczego yle na nich spales ?

:wink:
aknx777

Postprzez karol199 » sobota 10 listopada 2012, 18:09

aknx777 napisał(a):
eurotuned napisał(a):Witam
...załóżmy, że posiadam samochód ciężarowy. To co mogę nim wozić we własnym zakresie? Prywatnie, dla siebie. Nie zawodowo.

Zastanawiam sie czego w dzisiejszych czasach uczy sie na kursach ? Albo dlaczego yle na nich spales ?

:wink:

Tego, co wymagane jest przy zdawaniu egzaminu. Pozdro
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez mk61 » sobota 10 listopada 2012, 18:15

karol199 napisał(a):Gdzie ustawa przewiduje znajomość przepisów o transporcie (zakreś działania ITD) dla kierowcy, który ubiega się o kat.C?

Ignorantia iuris nocet. Nic więcej. Każdy, nawet moja babcia musi się stosować do ustawy o transporcie drogowym, czyli nie ma prawa wsiąść za kierownicę ciężarówki, czy autobusu bez spełnionych wymagań. A wymagania są właśnie w tej ustawie.
Kręcisz się w kółko, a nie rozumiesz tematu. Wstyd panie kierowco ABCD. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Następna strona

Powrót do Luźna gadka