Oblany egzamin pod koniec 2012r vs nowe zasady

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblany egzamin pod koniec 2012r vs nowe zasady

Postprzez mightykiss » poniedziałek 12 listopada 2012, 16:11

Witam. Dzisiaj miałem egzamin z kat. A, część teoretyczna bezbłędna, część praktyczna oblana.
Nie dało rady zapisać się już na egzaminy w tym roku ani następnym. Zapisy dopiero po nowym roku.
W związku z tym, że część teoretyczna jest ważna przez 6 miesięcy, czy po zapisaniu się na egzamin praktyczny w 2013r. będę zdawał i miał wydane prawo jazdy na starych zasadach?
Jeśli tak, to czy mogę zdawać teorię jeszcze raz, np. w grudniu 2012, żeby przedłużyć te 6 miesięcy przykładowo z kwietnia do czerwca?
mightykiss

Re: Oblany egzamin pod koniec 2012r vs nowe zasady

Postprzez axel234 » poniedziałek 12 listopada 2012, 16:59

Po wejściu nowych przepisów będziesz zdawał na nowych przepisach, niezależnie od ważności teorii.
axel234

Postprzez mightykiss » poniedziałek 12 listopada 2012, 17:12

na pewno? a co z kursem? przecież zapłaciłem za niego, a teraz po wejściu nowych zasad musiałbym płacić ponownie, żeby douczyć się nowych manewrów. czy jeśli ukończyłem już kurs na starych zasadach to i tak będę zdawał na nowych? czy jest jakiś inny sposób, żeby to obejść?
kupiłem kurs na kat. A, po zmianach nie będę mógł na nią zdawać (tylko na jakieś A2). bez sensu, tylko po to robiłem ten kurs, żeby móc jeździć na czymś mocniejszym. przecież podniesienie wieku to zmiana przepisów, a prawo nie działa wstecz. czuję się trochę oszukany...
mightykiss

Postprzez Anett » poniedziałek 12 listopada 2012, 17:30

Teoria si tylko zmienia a nie praktyka pytałam się instruktora. Z pewnością uda ci się zdać praktyczny przed końcem testów ;)
Anett

Postprzez mightykiss » poniedziałek 12 listopada 2012, 17:35

ale kategoria też, prawda? tak jak pisałem, na A trzeba będzie mieć te 24 lata, czyli się nie zakwalifikuję. a właśnie na tą kategorię wykupiłem cały kurs i egzamin.
mightykiss

Postprzez Anett » poniedziałek 12 listopada 2012, 17:38

Raczej tego nie zmienią, bo WORD-y by na tym sporo kasy straciły gdyż na motor to głównie najwięcej idzie osób w wieku 18-20 lat :)
Anett

Postprzez mightykiss » poniedziałek 12 listopada 2012, 18:29

No właśnie, raczej. A chciałbym uzyskać dokładną odpowiedź, co do której moge być 100% pewny. Jak na razie, po zagadaniu do kilku instruktorów i osób z WORDu poznałem już kilka różnych teorii. Podejrzewam, że to nie jest jakaś tajemnica państwowa i takie informacje są gdzieś podane?
mightykiss

Postprzez malgorza » poniedziałek 12 listopada 2012, 19:44

Teorię masz ważną 6 miesięcy + czas w którym WORD nie prowadzi egzaminów, czyli jeżeli teraz już nie prowadzą zapisów to automatycznie ważność teorii Ci się przedłuża. Przecież test teoretyczny sprawdza znajomość przepisów a nie rozwiązywania testów, więc zdałeś teorię czyli znasz przepisy :)

Coś mi się wydaje, że mimo iż robiłeś kurs praktyczny na starych zasadach to będziesz zdawał już na nowych, niby prawo nie działa wstecz - ja kilka lat temu robił prawko B i też uczyłam się na starych zasadach (parkowanie na placu manewrowym i jazda na mieście wg ustalonych tras), zapisując się na egzamin dostałam termin kilka dni po zmianie przepisów i zdawałam już na nowych (parkowanie na mieście).

Taka jest moja teoria na ten temat :)
malgorza

Postprzez rusel » poniedziałek 12 listopada 2012, 21:29

A chciałbym uzyskać dokładną odpowiedź, co do której moge być 100% pewny

po wznowieniu egaminow na kat A w przyszlym roku wordy beda posiadaly zmieniana infrastrukture na placach pod nowy egzamin i nowa instrukcje egzaminowania. obecnie juz trwaja place w celu budowy pasa rozbiegowego do omijania przeszkody, malowania nowych stanowisk na nowe zadania, pomijajac prawo fizycznie egzamin nie bedzie mogl sie odbyc na starych zasadach bo takich stanowisk jak np slalom popularna 8 nie bedzie istnial
rusel

Postprzez garrik » poniedziałek 12 listopada 2012, 21:38

mightykiss napisał(a):kupiłem kurs na kat. A, po zmianach nie będę mógł na nią zdawać (tylko na jakieś A2). bez sensu, tylko po to robiłem ten kurs, żeby móc jeździć na czymś mocniejszym. przecież podniesienie wieku to zmiana przepisów, a prawo nie działa wstecz. czuję się trochę oszukany...

Nieznajomość prawa szkodzi. Zapisy ustawy pochodzą z 2011 roku więc zapisując się na kurs miałeś pełną świadomość, że w styczniu przepisy ulegną zmianie.
garrik

Postprzez rusel » poniedziałek 12 listopada 2012, 22:07

czy jest jakiś inny sposób, żeby to obejść?

urosnąć
rusel

Postprzez Ukassiu18 » środa 14 listopada 2012, 19:17

dlaczego niby nie da sie na ten rok zapisać? To ile sie u was czeka?!
Ukassiu18

Postprzez rusel » środa 14 listopada 2012, 19:36

w sezonie jesienno zimowym egzaminy sie nie odbywaja
rusel

Postprzez skov » środa 14 listopada 2012, 20:35

no tu należałoby doprecyzować. Egzaminy odbywają się gdy warunki atmosferyczne to umożliwiają. W każdej chwili egzaminator ma prawo odmówić przeprowadzenia egzaminu jeżeli warunki atmosferyczne będą złe. W tym okresie już trudno to przewidzieć. Z tego powodu też większość ośrodków egzaminowania zawiesza prowadzenie egzaminów w tych najchłodniejszych miesiącach w roku.
skov

Ustawa:

Postprzez rom474 » wtorek 27 listopada 2012, 23:57

Ja bym sie chcial dowiedziec jaka kategorie otrzymam, jesli ukonczylem kurs na kat. A i zdalem rowniez teorie z kat. A ale nie bylo wolnych terminow na praktyke, ktora odbywa sie w dniach 1 kwietnia - 30 listopada. Posiadam prawo jazdy kat. B i wykupiony egzamin praktyczny na kat. A ale terminu nie moge ustalic. Tylko dlaczego ta pani, ktora siedzi w okienku w kasie przyjela ode mnie pieniadze za egzamin jesli nie mozna go przeprowadzic a pozniej nie wiadomo co bedzie? Niestety WORD, w ktorym zapisalem sie na egzamin nie byl w stanie udzielic mi takiej informacji, poniewaz oni sami nie wiedza, czy ta ustawa z wiekiem dla kat. A wejdzie w zycie (mam 18 lat w tej chwili). Ciekawy jestem co w takiej sytuacji maja mowic intruktorzy swoim kursantom, jesli nawet panstwo nie wie.
rom474

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy