zaświadczenie o ukończeniu kursu wydane ze złą datą

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

zaświadczenie o ukończeniu kursu wydane ze złą datą

Postprzez doda75 » piątek 07 grudnia 2012, 21:33

Kilka lat temu ukończyłam kurs, nie podchodziłam do egzaminu gdyż nie czułam takiej potrzeby.
Obecnie składając papiery w Word dowiedziałam się, że moje zaświadczenie jest nie ważne ponieważ auto szkoła,do której uczęszczałam wpisała datę ukończenia kursu kiedy de facto nie istniała tzn zlikwidowała się w lipcu, a na moim zaświadczeniu widnieje data z sierpnia.
Co zrobić w tej sytuacji, dodam tylko, że w Wydziale Komunikacji też jest błąd. :(
doda75

Re: zaświadczenie o ukończeniu kursu wydane ze złą datą

Postprzez Borys_q » piątek 07 grudnia 2012, 22:14

Najlepiej wziąć nowy kurs w innej szkole, i tak pewnie z 30 godzin ci się przyda. Jedyną instytucją która ci może pomóc jest osoba która się osk zajmuje w wydziale komunikacji, gdzieś tam mają twoje papiery w archiwum (a przynajmniej powinni). Jeśli ta osoba nie jest ci w stanie pomóc to wykup nowy kurs.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez doda75 » sobota 08 grudnia 2012, 12:42

Borys_q napisał(a):Najlepiej wziąć nowy kurs w innej szkole, i tak pewnie z 30 godzin ci się przyda. Jedyną instytucją która ci może pomóc jest osoba która się osk zajmuje w wydziale komunikacji, gdzieś tam mają twoje papiery w archiwum (a przynajmniej powinni). Jeśli ta osoba nie jest ci w stanie pomóc to wykup nowy kurs.

W archiwum mają, tylko z pomyłkową datą :(
uważam, że nowy kurs, to zbędny wydatek gdyż mogę wykupić same jazdy.
Co mi teraz pozostaje, założyć chyba sprawę w sądzie OSK o zwrot kosztów za kurs :(
doda75

Postprzez winston » sobota 08 grudnia 2012, 13:04

Zwrot kosztów za kurs, który się odbył? Za dużo amerykańskich filmów oglądasz :wink:

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez 9imar9 » sobota 08 grudnia 2012, 13:57

Nie sądze że nowy kurs jest uczciwym wyjściem skoro już jeden się odbył kolejne ok. 1200zł to nie mały wydatek. Zapewne sprawa w sądzie będzie jakimś wyjściem ale na pewno nie o zwrot kosztów za odbyty kurs, skontaktuj się z jakimś prawnikiem który po zapoznaniu ze sprawą będzie wiedział co robić. - moje skromne zdanie. :)
Pozdrawiam. :)
9imar9

Postprzez Borys_q » sobota 08 grudnia 2012, 15:33

Zapewne sprawa w sądzie będzie jakimś wyjściem ale na pewno nie o zwrot kosztów za odbyty kurs, skontaktuj się z jakimś prawnikiem który po zapoznaniu ze sprawą będzie wiedział co robić

Wyda kilka tysięcy dla zasady, sprawa się będzie się ciągnąć miesiącami jak nie latami, ale co tam zbankrutujmy dla zasady. 1200 PLN to są 24 godziny jazd dodatkowych, napisz jak ci wyszło i ile dopłaciłaś:) W tym fachu robiłem 5 lat i gwarantuje ci, że nowy kurs jest lepszym rozwiązaniem tylko dobrze OSK wybierz.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez doda75 » sobota 08 grudnia 2012, 15:50

winston napisał(a):Zwrot kosztów za kurs, który się odbył? Za dużo amerykańskich filmów oglądasz :wink:

pozdrawiam

kurs się odbył, ale co z tego jeżeli mam nieważne zaświadczenie o ukończeniu kursu z winy OSK, na pewno jakiegoś zadośćuczynienia mogę żądać gdyż tym zaświadczeniem mogę sobie podetrzeć za przeproszeniem 4 litery :wink:
jeżeli OSK by się nie pomylił mogłabym podejść do egzaminu, a ja za pomyłkę OSK nie ponoszę winy i nie oglądam "za dużo amerykańskich filmów"
pozdrawiam :)
doda75

Postprzez tomcioel1 » sobota 08 grudnia 2012, 21:37

Kurs masz już skończony więc nie ma potrzeby robic drugiego . Wystarczy żeby ośrodek wystawil ci nowe zaświadczenie a nawet poprawił to które jest - przekreślić datę końca szkolenia , wstawić wcześniejszą i pieczątka kierownika . problem jest pewnie z tą pieczątką - musisz dotrzeć do tej osoby i wytłumaczyć w czym problem . Przecież on ma napewno jeszcze i druki i pieczątki, więc moim zdaniem problemów nie powinno być . Oczywiście będziesz musiała sobie wykupić dodatkowe godziny ale to już ty zadecydujesz ile ich ma być , a za 1200 zł to masz z reguły 30 godz dodatkowych , a jak poszukasz to może być i więcej , więc myślę że warto się postarać ... powodzenia.
tomcioel1

Postprzez Borys_q » sobota 08 grudnia 2012, 22:12

Wystarczy żeby ośrodek wystawil ci nowe zaświadczenie a nawet poprawił to które jest

A ty umiesz czytać?? Problem polega na tym, że OSK już nie istnieje.
Borys_q

Postprzez tomcioel1 » sobota 08 grudnia 2012, 22:17

a ty umiesz czytać ze zrozumieniem ? jakbys dokładnie przeczytał to może byś zrozumiał . To że ośrodek nie istnieje nie znaczy że nie ma dokumentów ośrodka , takie rzeczy przechowuje się przez 10 lat ...
tomcioel1

Postprzez Borys_q » sobota 08 grudnia 2012, 22:23

Dokumenty są w WK jest tam zaświadczenie wydane ze złą datą, jeśli pani urzędniczka nic z tym nie może zrobić to nikt inny tego nie ruszy, pani z WK prawdopodobnie nie może zmieniać już tych dokumentów, ani takiego zaświadczenia wystawić.
Borys_q

Postprzez tomcioel1 » sobota 08 grudnia 2012, 22:28

Najważniejsze jest żeby zdobyc drugi papier z wlaściwą datą , myślę że nie powinno byc problemu z zamianą takowego bo w WK tez chcą mieć porządek , więc jak się zamieni na właściwy to wszyscy będą szczęśliwi
tomcioel1

Postprzez Borys_q » sobota 08 grudnia 2012, 22:41

Bez kasy pod stołem się nie obędzie.
Borys_q

Postprzez ella » sobota 08 grudnia 2012, 23:06

Ale chyba oprócz zaświadczenia OSk prowadziło jeszcze inną dokumentację gdzie prawdopodobnie istnieje poprawna data. Na podstawie tego WK chyba może zmienić datę na zaświadczeniu na poprawną.
ella
Moderator

Postprzez tomcioel1 » sobota 08 grudnia 2012, 23:22

Borys_q napisał(a):Bez kasy pod stołem się nie obędzie.

Człowieku , ty chyba epoki pomyliłeś ...
Zaświadczenie wystawiane jest na podstawie Karty przeprowadzonych zajęć oraz Książki ewidencji osób szkolonych, jeżeli ośrodek przestał istnieć to dokumenty te nie mogą zawierać daty po terminie zakończenia działalności ośrodka . Wystarczy dotrzec do tych dokumentów , zgodnie z ustawą "Książka ewidencji osób szkolonych powinna być przechowywana przez jednostkę prowadzącą szkolenia przez okres 10 lat od daty dokonania w niej ostatniego wpisu, a w przypadku rezygnacji z prowadzenia szkolenia - przekazana wlaściwemu organowi prowadzącemu nadzór w celu archiwizacji " - wynika z tego że powinna być w WK , moim zdaniem gdyby był problem z dotarciem do kierownika to kierownik WK powinien sam dokonać zmian na zaświadczeniu ...
Nie odpuść tego bo to przeciez twoje pieniądze...
tomcioel1

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców