Nowe testy/przykładowy egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Postprzez PrzyszlyKierowcaa » niedziela 09 grudnia 2012, 01:37

dylek napisał(a):Ja tam niby zdałem, pomimo tego, że zgodnie z moją wiedzą zaczerpniętą z PoRD, nie ma obowiązku sygnalizować opuszczania skrzyzowania, a jedynie zmianę pasa lub kierunku ;)

Z tego co mi wiadomo zjazd z ronda to zmiana kierunku jazdy - dalsza jazda po rondzie to jazda "na wprost".

Zrobiłem jeden błąd w teście - pytanie z przejazdem kolejowym i dróżnika, ale to dlatego że nie bardzo jestem zaznajomiony z tego typu przejazdami :P
PrzyszlyKierowcaa

Postprzez szerszon » niedziela 09 grudnia 2012, 01:57

PrzyszlyKierowcaa napisał(a):Z tego co mi wiadomo zjazd z ronda to zmiana kierunku jazdy - dalsza jazda po rondzie to jazda "na wprost".

To źle Ci wiadomo. Jest to zmiana toru jazdy a nie kierunku.
Cos w stylu T-18-zmieniasz kierunek ?
A na rondzie kompaktowym zjeżdżając z ronda zmieniasz kierunek i sygnalizujesz prawym ?
szerszon

Postprzez MEL » niedziela 09 grudnia 2012, 02:46

szerszon napisał(a):A na rondzie kompaktowym zjeżdżając z ronda zmieniasz kierunek i sygnalizujesz prawym ?

Nie zmieniam kierunku ale sygnalizuję prawym w celu ułatwienia komunikacji, płynności ruchu pomiędzy mną zjeżdżającym a wyjeżdżającym z tej samej drogi.
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Re: Nowe testy/przykładowy egzamin

Postprzez szerszon » niedziela 09 grudnia 2012, 08:09

Ups... na rondzie typu warszawska "żaba" zjeżdżając użyłbyś prawego kierunkowskazu ?
Bo o takim rondzie piszę w tym momencie( nie o klasyku)-co chciałbyś przekazać całemu światu poprzez prawy kierunkowskaz ?
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 09 grudnia 2012, 09:14

heh...znów wraca temat rond...
Przypomnę, że pytanie brzmi :
Obrazek
I na tak postawione pytanie odpowiadam : NIE
Mogli zapytac np, czy w tej sytuacji kierujacy powinien uzywac prawego kierunkowskazu...wtedy odpowiedziałbym : TAK (bo pokazany jest na filmiku przejazd w prawo na skrzyzowaniu ). Ale niech nie pytają o "obowiązkowy prawy zjazdowy na rondzie", bo nie ma czegos takiego...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez PrzyszlyKierowcaa » niedziela 09 grudnia 2012, 11:33

No nie da się ukryć, że pytanie jest nie do końca trafnie sformułowane, ale można się domyślić, że chodzi o ten konkretny przypadek na filmiku. Po to jest ten podglądowy materiał, żeby się do niego odnieść.
PrzyszlyKierowcaa

Postprzez rusel » niedziela 09 grudnia 2012, 12:51

Mogli zapytac np, czy w tej sytuacji kierujacy powinien uzywac prawego kierunkowskazu

to nic nie zmienia w nomenklaturze prawne

należy, nie należy lub powinno być, nie powinno być oznacza konieczność respektowania danego ustalenia, wynikającą np. ze względów bezpieczeństwa ruchu

bardziej

dopuszcza się oznacza możliwość stosowania odstępstw od ustaleń w podanym zakresie

zr. ZARZĄDZENIE NR 10
GENERALNEGO DYREKTORA DRÓG PUBLICZNYCH
z dnia 12 czerwca 2001 roku
rusel

Postprzez dylek » niedziela 09 grudnia 2012, 13:57

rusel - mi nie chodzi o róznicę : ma obowiązek vs powinien ...
Mi chodzi o różnicę : w sytuacji z filmu vs opuszczając rondo...
Bo w sytuacji z filmu powinien byc prawy kierunkowskaz (i to od wjazdu, poprzez przejazd łacznie z wyjazdem).
Ale to nie oznacza, że zawsze opuszczając rondo mamy obowiązek włączać prawy kierunkowskaz.
Przeczytaj pytanie (bez filmu) - wkleiłem je... i odpowiedz na nie zgodnie ze swoją wiedzą... TAK czy NIE ?
dylek
Moderator

Postprzez rusel » niedziela 09 grudnia 2012, 18:12

Mi chodzi o różnicę : w sytuacji z filmu vs opuszczając rondo...

ale zobacz ze pytanie nie brzmi "w tej sytuacji" tylko czy opuszczajac ruch okrezny mamy taki obowiazek, odpowiedzialbym TAK :wink: , mysle ze to kolejne pytanie na logike kierowcy, mam nadzieje ze ktos to "klepnie" z ministerstwa bo na chwile obecną pytania ktore zostaly zlozone w wordach narazie nie są przez nikogo zatwierdzone, w przypadku skarg itp. to juz sąd by okreslil slusznosc interpretacji zachowania ktore nie jest uscislone w zapisach, niesygnalizowanie zjazdow traktuje jako błąd ale tylko w sytuacji kiedy jest mozliwosc dalszego poruszania sie po obwiedni i co wiecej z blogoslawienstwem urzędu marszalkowskiego ktory podziela to zdanie :)

Tak samo jak nigdy nie przeprowadzam egzaminu zgodnie z intrukcją egzaminowania bo nie wjezdzam na droge jednokierunkowa z wyznaczonymi pasami ruchu rowniez za wiedzą UM

Tzw. nonszalancja w dobrej wierze :)

Niech to pytanie bedzie w koncu probą poprawienia tego co dawno powinno byc uwzglednione w ustawie bo ciagle dyskusje na ten temat sa poprostu jałowe
rusel

Postprzez MEL » niedziela 09 grudnia 2012, 19:04

szerszon napisał(a):Ups... na rondzie typu warszawska "żaba" zjeżdżając użyłbyś prawego kierunkowskazu ?
Bo o takim rondzie piszę w tym momencie( nie o klasyku)-co chciałbyś przekazać całemu światu poprzez prawy kierunkowskaz ?

Co to jest warszawska "żaba" ? W Warszawie byłem raptem ze 3 razy więc nie znam sytuacji.
Zrozumiałem, że chodzi Ci o rondo kompaktowe, ronda jednopasowe o średnicy zewnętrznej od 26 do 40 m. Czyli takie klasyczne.
MEL

Postprzez dylek » niedziela 09 grudnia 2012, 19:45

rusel napisał(a): czy opuszczajac ruch okrezny mamy taki obowiazek, odpowiedzialbym TAK (...) niesygnalizowanie zjazdow traktuje jako błąd ale tylko w sytuacji kiedy jest mozliwosc dalszego poruszania sie po obwiedni (...) dyskusje na ten temat sa poprostu jałowe

Obrazek
Zamierzam wyjechać z ronda skrajnie lewym pasem...mam mozliwość jechać dalej po obwiedni... nie sygnalizuję prawym...
Śmiało...wal mi błąd... ;) zarówno za lewy kierunkowskaz gdy zamierzałbym jechać dalej wokół wyspy...za brak prawego zjazdowego...i inne wymysły poronionych interpretatorów...Smiało notuj błędy...i czekaj, aż cię ktoś wysmieje jak ja teraz :P Dołóż jeszcze poważny błąd wyjeżdżania lewym pasem z ronda :P
Albo mi wymyśl, ze tu są światła (których de facto nie ma), a jak są światła to prawym nie migamy... (słyszałem już takie bzdety), albo może powiedz, że pomimo oznaczeń na wlotach zestawem A-7+C-12 , że to wcale nie jest rondo...
Zrozumiałeś w końcu o czym piszę ?
A jeśli tak, to wróć do pytania i odpowiedz raz jeszcze :
Obrazek
Istnieje taki obligatoryjny obowiązek, czy też jest to wymysł grupy ludzi nie mający oczywistego podparcia odpowiednim artykułem PoRD ?
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » niedziela 09 grudnia 2012, 21:34

MEL napisał(a):

Co to jest warszawska "żaba" ? W Warszawie byłem raptem ze 3 razy więc nie znam sytuacji.
Zrozumiałem, że chodzi Ci o rondo kompaktowe, ronda jednopasowe o średnicy zewnętrznej od 26 do 40 m. Czyli takie klasyczne.
Nie. klasyczne to klayczne. miałem na mysli inn. Niektórzy nazywaja je "kwadratowe" , z sygnalizacją.

=============
Takie jak dylek wyżej zapodał... :)
szerszon

Postprzez MEL » niedziela 09 grudnia 2012, 21:39

Yhm, no to moja odpowiedź nie dotyczy Twojego pytania o kompakcik. Skoro jest sygnalizacja to już wgl "migacz" odpada.
MEL

Postprzez szerszon » niedziela 09 grudnia 2012, 21:42

Nawet jak nie ma sygnalizacji to co to zmienia ?
Kierunek jazdy ?
szerszon

Postprzez Borys_q » niedziela 09 grudnia 2012, 21:44

Dlatego nikt nie lubi egzaminatorów, im dłuższy staż tym mniej otwarty umysł.

Ps w Olsztynie, na b podobnych "kwadratach" WORD wymaga sygnalizowania.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy