Nowe testy/przykładowy egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Nowe testy/przykładowy egzamin

Postprzez MEL » niedziela 09 grudnia 2012, 22:09

szerszon napisał(a):Nawet jak nie ma sygnalizacji to co to zmienia ?
Kierunek jazdy ?

Odpowiedź:

mel napisał(a):Nie zmieniam kierunku ale sygnalizuję prawym w celu ułatwienia komunikacji, płynności ruchu pomiędzy mną zjeżdżającym a wyjeżdżającym z tej samej drogi.

Oczywiście nie na rondzie z przykładu dylka.

Przykład ronda turbinowego, gdzie kierunkowskaz znacznie ułatwia życie pojazdowi zielonemu.

Obrazek

Przykład ronda klasycznego z F-10, na którym sygnalizowanie prawym jest bez sensu:

Obrazek
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez szerszon » niedziela 09 grudnia 2012, 22:43

No to teraz chyba juz sie nie dziwisz mojej wypowiedzi na temat obowiązku sygnalizowania zjazdu z ronda prawym kierunkowskazem.
szerszon

Postprzez alice_b » niedziela 09 grudnia 2012, 22:57

a czy w pytaniu 8 mam sobie sama podnieść szlaban i przejechać skoro dróżnik nie musi wyrazić zgody na dalszą jazdę ?
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez rusel » niedziela 09 grudnia 2012, 23:09

Zamierzam wyjechać z ronda skrajnie lewym pasem...mam mozliwość jechać dalej po obwiedni... nie sygnalizuję prawym...

to dalej poruszasz sie zgodnie ze znakiem C12, opuszczasz ruch okrężny sygnalizujesz, nie sygnalizujesz to informacja dla tych kierujacych z prawej strony o gotowosci wjazdu na skrzyzowanie

Mogli zapytac np, czy w tej sytuacji kierujacy powinien uzywac prawego kierunkowskazu...wtedy odpowiedziałbym : TAK (bo pokazany jest na filmiku przejazd w prawo na skrzyzowaniu )

no nie gadaj? no to zrobie jedną rundę po obwiedni a moze nawet dwie, i już nic nie musze....

pytanie i odpowiedz w pelni popieram i stosuje, nie podoba sie to pisz pisz...
rusel

Postprzez dylek » niedziela 09 grudnia 2012, 23:23

rusel - gdybym miał zamiar poruszać się dalej wokół - lewy kierunek bym miał...
Wyjeżdżam bez kierunku - znaczy prosto jak mnie pas wyprowadza...
A prawy to włączę gdybym miał zamiar zmienic pas na środkowy...
Takie trudne to do ogarniecia?

Jeśli prawda jest, że faktycznie stosujesz na egzaminach te bzdury, które wypisałeś...to nie wróżę ci długiej kariery w tym zawodzie...
Nawet nie chce mi się ich komentować i wyjaśniać....są na poziomie niegodnym egzaminatora.
Eh... kolejny co to w kółko=prosto ....a miałem lepsze zdanie o tobie... :eek2:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » niedziela 09 grudnia 2012, 23:30

rusel - gdybym miał zamiar poruszać się dalej wokół - lewy kierunek bym miał...

no to pomysl ze jestes na skrajnym prawym i nadal poruszasz sie po obwiedni....gratuluje konsekwencji

mowisz ze w prawo to prawy kierunkowskaz tak? no to napisz nam tutaj wszystkim i odpowiedz na pytanie jak zasygnalizujesz zmiane kierunku jazdy w lewo

kolejny wyznawca poruszania sie z lewym kierunkowskazem.....
rusel

Postprzez dylek » niedziela 09 grudnia 2012, 23:39

rusel napisał(a):no to pomysl ze jestes na skrajnym prawym i nadal poruszasz sie po obwiedni....gratuluje konsekwencji

Musiałbym najpierw z tobą na rozumy się pozamieniac, by z prawego pasa na wklejonym przeze mnie rondzie dalej poruszać się po obwiedni...
Żal, żal, żal...

EDIT:
masz tu to samo miejsce na tym samym rondzie z innej foty...
Obrazek
I przemyśl, co za głupoty nawypisywałeś....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » poniedziałek 10 grudnia 2012, 00:02

na tym nie, na innym tak........niedlugo sie dowiemy ze zewnetrznym pasem nie mozemy sie po ruchu okreznym poruszac......bo jest takie oznakowanie w gmorkach wielkich....dobrze wiesz ze zgodnie z pord do ktorego tak sie przykleiles kierunek jazdy da sie zmienic tylko w prawo a na reszte sensownie nie jestes w stanie odpowiedziec bo tego przepis nijak Ci nie mowi, a cala reszta to jeden wielki gniot do ktorego sie nie przykladaj

Pytanie ktore podales nie brzmi "zmiane kierunku jazdy sygnalizujemy" tylko jego opuszczenie, i nie na tym konkretnym skrzyzowaniu, trudno tego nie stosowac lansujac teorie lewych kierunkowskazow niewiadomo do ktorego momentu...

Zadam Ci inne pytanie jakie mozna zadac przecietnemu kursantowi a niekoniecznie sfrustrowanemu instruktorowi "Zabrania sie wyprzedzania na skrzyzowaniu?"

nie mozna w pytaniu sugerowac dwuznacznosci sytuacji, dlatego takie pytanie powinny zawsze sugerowac jedną podstawową odpowiedz, kapujesz juz o co w tym chodzi?

TAK czy NIE
rusel

Postprzez Mas74 » poniedziałek 10 grudnia 2012, 09:08

Pewnie bym nie zdał na tym nowym teście. Moja głowna wada że na drodze myślę a takie testy nie obrazują często całej złożoności sytuacji. Nawet mi się nie chce sprawdzać. Co do rond, u mnie w mieście też się pojawili miłośnicy lewego kierunkowskazu... Bądz tu mądry często o co takiemu chodzi jak wachluje tymi kierunkowskazami... efekt: dzisiejszy lodowy poranek - stłuczki.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez rusel » poniedziałek 10 grudnia 2012, 09:42

Po pierwsze to nie rozpatrujmy tych pytan pod katem testu dla kandydata na instruktora czy Bog wie kogo jeszcze...

Po drugie niech mi tutaj ktorys instruktor przyzna ze tak sie nie porusza i nie uczy kursanta sygnalizowania opuszczania skrzyzowan o ruchu okreznym, juz widze jak Dylek na klasycznym rondzie robi to inaczej....poki co na drogach widze zupelnie cos innego...to zle uczą? kursanci oblewani są za jazde na wprost z kierunkowskazem? urzad marszalkowski wykazuje sie ignorancja?
a te pytania przygotowal kolejny nierozgarniety?

Czasem znajdzie sie rodzynek ktory wrzuca lewy kierunkowskaz i zaprzestaje sygnalizowania niezwlocznie przed wykonaniem manewru koncząc prawym no bo w koncu wie ze ruch okrezny opuszcza a poza tym juz zaczyna krecic kierownica w prawo :wink: ..troche chcial z przepisami ale mu nie wyszlo...
rusel

Postprzez lith » poniedziałek 10 grudnia 2012, 12:00

Znowu na takim rondzie jakie wrzucił dylek to rodzynki próbują zjazd z ronda zasygnalizować. A takich rond wcale tak mało nie ma, żeby można je po prostu pominąć.
lith

Postprzez Ukassiu18 » poniedziałek 10 grudnia 2012, 19:56

mozecie podać linka do testów?
Ukassiu18

Postprzez ella » poniedziałek 10 grudnia 2012, 20:18

ella
Moderator

Postprzez MEL » poniedziałek 10 grudnia 2012, 22:26

rusel napisał(a):Po drugie niech mi tutaj ktorys instruktor przyzna ze tak sie nie porusza i nie uczy kursanta sygnalizowania opuszczania skrzyzowan o ruchu okreznym,

Ja uczę tak:

Obrazek

Bo jakbym robił to inaczej to moja zdawalność gwałtownie by się obniżyła.
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 grudnia 2012, 23:45

To chyba oczywista oczywistość w ten sposób sygnalizować na tego typu rondzie.
Kto tu chce wrzucać prawy zjazdowy ??? :D
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy