Pytanie dotyczące znaku Stop i Tabliczek .

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie dotyczące znaku Stop i Tabliczek .

Postprzez Marcin1993 » poniedziałek 10 grudnia 2012, 20:05

Witam czy jak jest skrzyżowanie i np: jest skrzyżowanie że ja jadę z dołu a kierowca z przeciwka przy czym ten kierowca ma znak stop i dalej dotyczy to też tego co jest z prawej , bo jeżeli chce skręcać w lewo to ten z góry ma pierszeństwo w prawo i jadąc prosto , a z prawej to wiadomo i pytanie czy jak oni mają znak stop , że muszą się zatrzymać to i tak nie mogę jechać i muszę im ustąpić to jedno a teraz dotyczące tych tabliczek pod znakami czy jak jadę powiedzmy z dołu jest kreska gruba czyli droga z pierszeństwem wiedzie z dołu aż do lewo skrętu , a góra i prawo są to drogi podporządkowane czy mimo to muszę przepuścić kierowce z prawej jak chcę jechać w lewo , bo ten z góry napewno musi przepuścić ale czy prawa strona ma pierszeństwo ze względu na to , że to prawa mimo , że ma drogę podporządkowaną proszę o poradę .
Marcin1993

Re: Pytanie dotyczące znaku Stop i Tabliczek .

Postprzez imralav » poniedziałek 10 grudnia 2012, 21:25

Witam czy jak jest skrzyżowanie i np: jest skrzyżowanie że ja jadę z dołu a kierowca z przeciwka przy czym ten kierowca ma znak stop i dalej dotyczy to też tego co jest z prawej , bo jeżeli chce skręcać w lewo to ten z góry ma pierszeństwo w prawo i jadąc prosto , a z prawej to wiadomo i pytanie czy jak oni mają znak stop , że muszą się zatrzymać to i tak nie mogę jechać i muszę im ustąpić to jedno

Nie rozumiem, napisz raz jeszcze, wyraźniej.

a teraz dotyczące tych tabliczek pod znakami czy jak jadę powiedzmy z dołu jest kreska gruba czyli droga z pierszeństwem wiedzie z dołu aż do lewo skrętu , a góra i prawo są to drogi podporządkowane czy mimo to muszę przepuścić kierowce z prawej jak chcę jechać w lewo , bo ten z góry napewno musi przepuścić ale czy prawa strona ma pierszeństwo ze względu na to , że to prawa mimo , że ma drogę podporządkowaną proszę o poradę .

Jak jedziesz z drogi z pierwszeństwem (gruba kreska na tabliczce pod znakiem) to masz pierwszeństwo przed tymi z drogi podporządkowanej (cienka kreska na tabliczce pod znakiem). Jeżeli ustępujesz, to temu, kto jest na drodze z pierwszeństwem i jest po Twojej prawej stronie.
imralav

Postprzez Marcin1993 » poniedziałek 10 grudnia 2012, 21:32

Z tym skrzyżowaniem to jest tak , inaczej to jest przykładowe skrzyżowanie :
http://www.zdamyto.pl/skrzyzowanie/1736
I ja jadę z dołu to czy mimo znaku stop jaki masz ten pojazd jadący z przeciwka ma pierszeństwo kiedy ja chce skręcać w lewo , bo muszę mu ustąpić jak jedzie w prawo lub prosto i czy znak stop ma jakiś wypływ na to kto ma pierszenstwo .
Marcin1993

Postprzez 9imar9 » poniedziałek 10 grudnia 2012, 21:40

Nie wiem czy dobrze rozumiem ten Twój wywód ale wydaje mi sie ze chodzi Ci o to że pojazd z naprzeciwka na skrzyzowaniu ma znak STOP za Ty masz znak USTĄP PIERWSZEŃSTWA PRZEJAZDU, Ty jadąc traktujesz to tak samo jakby oni mieli znak A-7 czyli skręcając w lewo ustępujesz im pierwszeństwa.
Jeśli chodzi o kreski, łopatologicznie, jedziesz drogą na tabliczce oznaczoną grubą kreska, po prawej masz 'kreskę cienką' jedziesz pierwszy, przed każdym. jedziesz drogą na tabliczce oznaczoną grubą kreska, po prawej masz 'kreskę grubą' ustępujesz tylko tym po prawej.
Pozdrawiam.

Edit: jeśli chodzi o pierwszeństwo znak STOP i znak USTĄP PIERWSZEŃSTWA PRZEJAZDU traktujemy tak samo.
9imar9

Postprzez Marcin1993 » poniedziałek 10 grudnia 2012, 21:54

ok , już rozumiem dzięki za pomoc .
Marcin1993

Powrót do Szkolenie kierowców