Kategoria A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria A

Postprzez Bobson » środa 12 grudnia 2012, 22:08

Mam 18 lat. Zapisałem się na egzaminy z kategorii A i B. Egzamin praktyczny z kategorii A już zdałem. Pozostała mi jeszcze kategoria B, gdzie zaliczoną mam teorię, ale jeszcze nie uzgodniłem terminu na praktyczny. Przez to nie mogę odebrać prawa jazdy na A, bo moje dane zostaną wysłane dopiero wtedy gdy zdam B. Czy jeśli będę miał egzamin praktyczny z B i odbiorę prawo jazdy z obiema kategoriami po 19 stycznia to czy moje prawo jazdy na motor będzie ważne jako A czy jako A2? Bo słyszałem, że zależy to od tego kiedy odbiorę prawo jazdy w starostwie.
Bobson

Re: Kategoria A

Postprzez mk61 » czwartek 13 grudnia 2012, 10:46

To zależy od nadania Ci uprawnień, to znaczy, kiedy wydział komunikacji zatwierdzi Twoje dokumenty z kursu i egzaminu i przekaże dalej do produkcji dokumentu.
Jeśli uprawnienia miałyby zostać Ci nadane po 19.01, to po prostu nie otrzymasz kategorii A. Ustawa jasno mówi, że A to 24 lata, lub 20, jeśli jest A2 od 2 lat.
Nigdzie też nie jest napisane, że jakimś cudem kursy, czy egzaminy z kategorii A przeistaczają się w A2.
W WORD złóż po prostu wniosek o wysłanie dokumentów z kategorii A do Twojego wydziału komunikacji i odbierz prawo jazdy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez aknx777 » czwartek 13 grudnia 2012, 11:51

Kategorie A zdales wiec otrzymasz kat A i niewazne jest w tym przypadku co bedzie zatwierdzal jakis urzad.

:wink:
aknx777

Postprzez mk61 » czwartek 13 grudnia 2012, 14:21

Podstawa prawna?
Skoro prawo jazdy będzie można otrzymać w wieku 24 lat, to w jaki sposób kolega niby otrzyma uprawnienia, skoro nie spełnia ustawowego warunku?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez aknx777 » czwartek 13 grudnia 2012, 17:41

mk61 napisał(a):Podstawa prawna?
Skoro prawo jazdy będzie można otrzymać w wieku 24 lat, to w jaki sposób kolega niby otrzyma uprawnienia, skoro nie spełnia ustawowego warunku?

Wydawalo mi sie, ze napisal, ze egzamin praktyczny zdal. No chyba, ze w/g Ciebie o kategori przyznania PJ decyduje drukarnia panstwowa.

aknx777

Postprzez mk61 » czwartek 13 grudnia 2012, 17:51

A od kiedy to egzamin decyduje o nadaniu uprawnień?
Uprawnienia zostają nadawane, jeśli delikwent spełnia wszystkie wymogi stawiane w dniu, w którym jego sprawa jest weryfikowana. Więc kurs ukończył, egzamin zdał, ale po 19 stycznia nie będzie spełniał wymagania dotyczącego wieku dla danej kategorii.

Z tą drukarnią to blisko, ale jednak nie. Data nadania uprawnień "powstaje" w wydziale komunikacji, kiedy urzędnik wypełnia na komputerze formularz do PWPW i skanuje zdjęcie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez skov » czwartek 13 grudnia 2012, 20:08

Ustawa o Kierujących

Art. 11. 1. Prawo jazdy jest wydawane osobie, która:
1) osiągnęła minimalny wiek wymagany do kierowania pojazdami odpowiedniej kategorii;
...
skov

Postprzez aknx777 » piątek 14 grudnia 2012, 01:40

skov napisał(a):Ustawa o Kierujących

Art. 11. 1. Prawo jazdy jest wydawane osobie, która:
1) osiągnęła minimalny wiek wymagany do kierowania pojazdami odpowiedniej kategorii;
...

Z dniem zdania egzaminu. a nie po okresie w ktorym jakis urzednik uzna ze moze tak, a moze nie.

aknx777

Postprzez mk61 » piątek 14 grudnia 2012, 08:59

Niby z czego to wynika?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez LexiconAvenue » piątek 14 grudnia 2012, 12:39

aknx777 napisał(a):Z dniem zdania egzaminu. a nie po okresie w ktorym jakis urzednik uzna ze moze tak, a moze nie.

Nie, z dniem rozpoczęcia procedury wyrabiania dokumentu, czyli z reguły kilka dni później. Nie lepiej odżałować te 84.50 i najpierw wyrobić, dla pewności, PJ na A, a potem "dołożyć" kategorię B?
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez aknx777 » piątek 14 grudnia 2012, 12:54

LexiconAvenue napisał(a):Nie, z dniem rozpoczęcia procedury wyrabiania dokumentu, czyli z reguły kilka dni później.

Zdawales jakis egzamin ? Z jaka data masz wydana date swiadectwa ?

Wiesz mozna by o tym dlugo dyskutowac. Nie wydaje mi sie aby ktos juz w Pl zalozyl sprawe o taki przypadek, ale jeszcze jest szansa ( przynajmniej teoretycznie ). Z punktu widzenia prawa o logice nie wspomne z dniem zdanaia eguzaminu masz uprawnienia, a ze w PL jest taka a nie inna procedura to juz inna bajka. Nie mienia tez postaci rzeczy, ze jest to nie prawne.

Dlaczego w innych krajach po zdanym egzaminie egzaminowany dostaje od razu do reki plaszik i moze wsiasc do auta ?

Nie zmienia postaci, ze jezeli sa to nawet 4 tygodnie to do 19.01.2013 z palcem w tylku musza sie wyroboic, a wystarczy tylko troche na palcach liczyc.

Jaka wiec kategorie otrzyma ? ? ?

Nieprawda mk61 ?

aknx777

Postprzez mk61 » piątek 14 grudnia 2012, 13:14

aknx777 napisał(a):Zdawales jakis egzamin ? Z jaka data masz wydana date swiadectwa ?

Jakiego świadectwa?
aknx777 napisał(a):Dlaczego w innych krajach po zdanym egzaminie egzaminowany dostaje od razu do reki plaszik i moze wsiasc do auta ?

To nie forum filozoficzne, tylko o prawie jazdy. A póki prawo mamy takie, a nie inne i procedury takie, a nie inne, to stosujemy się do tego, co mamy.
Egzamin nie oznacza nadania nam uprawnień. Po zdanym egzaminie dokumenty są przesyłane do urzędu i tam dalej weryfikowane. Żeby nie było na przykład takiej sytuacji, że ktoś sobie zrobi kurs i egzamin i otrzyma uprawnienia mając orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów. OSK i WORD nie ma mocy prawnej do zweryfikowania tego stanu rzeczy i ta weryfikacja odbywa się w urzędzie miasta. Jeśli interesant nie ma orzeczonego zakazu, wtedy urzędnik wypełnia odpowiednie formularze do produkcji dokumentu i finalnie nadaje uprawnienia.
aknx777 napisał(a):Nie zmienia postaci, ze jezeli sa to nawet 4 tygodnie to do 19.01.2013 z palcem w tylku musza sie wyroboic, a wystarczy tylko troche na palcach liczyc.
aknx777 napisał(a):Nieprawda mk61 ?

Teraz tak, dlatego napisałem, żeby kolega wyrobił sobie dokument teraz, a nie dopiero po zdaniu B. Wyrabiając dokument teraz, zostaną mu nadane uprawnienia i nikt nie zakwestionuje w przyszłości nadania uprawnień wbrew przyszłym przepisom (co i tak nie doszłoby do skutku - urzędnik nie nada uprawnień ze wsteczną datą, a z obowiązującą również miałby problem, bo interesant w dniu obowiązywania ustawy nie spełniałby jednego warunku, który dopuszcza do nadania uprawnień).
aknx777 napisał(a):Jaka wiec kategorie otrzyma ? ? ?

Jeśli "dzisiaj" wyrobi samą kategorię A, to dostanie A. Po wejściu ustawy, gdy zda kategorię B, otrzyma B i A, ale uprawnienia A będą i tak nadane wcześniej, więc będzie zgodność dat nadania uprawnień z ustawami obowiązującymi w dniach nadawania tychże uprawnień.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez LexiconAvenue » piątek 14 grudnia 2012, 13:38

aknx777 napisał(a):Zdawales jakis egzamin ? Z jaka data masz wydana date swiadectwa ?

Tak, pj kat. B - egzamin zdany 22.10.2012, data nabycia uprawnień- 29.10.2012 (czyli moment, w którym sprawa pojawiła się w systemie).
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez aknx777 » piątek 14 grudnia 2012, 17:25

LexiconAvenue napisał(a):

Tak, pj kat. B - egzamin zdany 22.10.2012, data nabycia uprawnień- 29.10.2012 (czyli moment, w którym sprawa pojawiła się w systemie).

Anyway

jaka wiec kat. dostanie autor tematu ?

aknx777

Postprzez skov » piątek 14 grudnia 2012, 20:04

jeżeli jego dokumenty trafią do starostwa po 19 stycznia to odbierze B i A2
skov

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy