Prawko C a autobus

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawko C a autobus

Postprzez Radhezz » sobota 15 grudnia 2012, 11:31

Od jakiegoś czasu zastanawia mnie czym właściwie jest kategoria D prawa jazdy - bo niby czym różni się prowadzenie autobusu od ciężarówki? Pomijając oczywiście "ładunek" jedyne co mi przychodzi na myśl to fakt iż kierowca siedzi przed przednią osią, co wymusza większe wypuszczanie przodu przy skręcaniu. A czasem nawet tyle się nie różni, już o technice nie wspominając, jak w przypadku Jelcza 080, który był zmodyfikowanym nadwoziem od Jelcza PR110 osadzonym na kompletnym podwoziu Stara 200...

A tak poza tym - spotkał się ktoś z tym żeby zmieniono rodzaj pojazdu z autobusu na ciężarowy po redukcji liczby miejsc do 9 lub mniej?
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Re: Prawko C a autobus

Postprzez winston » sobota 15 grudnia 2012, 12:11

max C to 12m, max D to 18.75m. Przeciętna ciężarówka jest krótsza od przeciętnego autobusu o kilka metrów. Jak słusznie zauważyłeś, siedzi się przed przednią osią co zmienia trochę technikę jazdy. Nie chodzi tylko o to, żeby autobus wypuścić, bo się możesz zdziwić :D Ciężarówka wybacza więcej błędów przy skręcaniu niż autobus.

Ale tak, przy podobnych wymiarach (jak te małe Jelcze) to technika kierowania niewiele się różni (jeżeli w ogóle).

Oczywiście mówimy tutaj tylko o technice kierowania (bo oczywiście jazda autobusem to nie tylko zakręty i parkowanie).
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez Radhezz » sobota 15 grudnia 2012, 13:51

winston napisał(a):max C to 12m, max D to 18.75m. Przeciętna ciężarówka jest krótsza od przeciętnego autobusu o kilka metrów.
No może niekoniecznie by się z tym tak do końca zgodził, bo solówki też trafiają się długie ;) Natomiast faktycznie zapomniałem że kategoria D uprawnia do kierowania autobusem przegubowym, którego wymiary maksymalne odpowiedają tandemowi na C+E.

winston napisał(a):Jak słusznie zauważyłeś, siedzi się przed przednią osią co zmienia trochę technikę jazdy. Nie chodzi tylko o to, żeby autobus wypuścić, bo się możesz zdziwić :D
Z tego co wiem to autobusy też mocniej zachodzą przy skręcaniu :P

No cóż, jestem trochę zdziwiony że aż tak się to różni... A że ciekawość mam wielką, to jak możliwości finansowe pozwolą, to się sam przekonam jak się tym jeździ ;) No chyba że wcześniej trafi się jakiś autosan przerobiony na bar do "objechania", albo SDł zbudowany na bazie autobusu :D
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Borys68 » sobota 15 grudnia 2012, 14:28

Ahemmm - chciałbym zwrócić uwage że przewożony "ładunek" TEŻ się różni.

Oooo - mam wizję!
Ktoś wyskakuje z wnioskiem racjonalizatorskim - kat. C i kurs przewozu żywca dają D!
:D

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez winston » sobota 15 grudnia 2012, 14:41

Radhezz napisał(a):
winston napisał(a):max C to 12m, max D to 18.75m. Przeciętna ciężarówka jest krótsza od przeciętnego autobusu o kilka metrów.
No może niekoniecznie by się z tym tak do końca zgodził, bo solówki też trafiają się długie ;) N

Zwykły miejski Solaris ma 12 metrów. A dla ciężarówki 12 metrów to jest absolutne maksimum wynikające z przepisów. Przeciętnie ciężarówki mają 6-9 metrów.

Borys68 napisał(a):Ahemmm - chciałbym zwrócić uwage że przewożony "ładunek" TEŻ się różni.

Ale na to zwróciłem uwagę zarówno ja, jak i założyciel tematu :wink:
Radhezz napisał(a):Pomijając oczywiście "ładunek"

winston napisał(a):Oczywiście mówimy tutaj tylko o technice kierowania (bo oczywiście jazda autobusem to nie tylko zakręty i parkowanie).

pozdrawiam
instruktor kat. B

winston

Postprzez dylek » sobota 15 grudnia 2012, 14:57

Co do techniki kierowania...
C - ma silnik i skrzynię biegów z przodu - zmiany biegów bezposrednio w skrzyni lub na cięgle.
D- drążek z przodu, ale skrzynia biegów przy silniku z tyłu, połaczenie na linkach, gdzie trzeba czekac, aż się naprężą...
Dla mnie było sporym zaskoczniem na początku, że aby zmienić np z 1 na 2 trzeba chwilkę poczekac zanim to 2 wskoczy...szczególnie np. przy wyjeżdżaniu z podporzadkowanej, czy przy wjeździe na rondo :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez winston » sobota 15 grudnia 2012, 15:55

No trzeba, trzeba :D Dlatego najlepiej z dwójeczki :wink: A czym jeździłeś?
instruktor kat. B

winston

Postprzez Borys68 » sobota 15 grudnia 2012, 19:20

Zaiste, wspomnieliście o ładunku :)
Przeoczyłem.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez MEL » sobota 15 grudnia 2012, 19:48

Dla mnie osobiście jazda autobusem jest o wiele bardziej przyjemniejsza i estetyczna niż ciężarówką. Oczywiście ustawodawca miał na myśli tworząc tu kat. D liczbę przewożonych pacjentów a w związku z tym gabaryty takiego pojazdu. Jak przecież wiecie, mając kat. C już mamy pewien przywilej podczas odbywania kursu nauki jazdy w postaci zmniejszonej do 40 liczbie godzin praktycznych.

Ja jeździłem Setrą 210h na egzaminie i trochę Autosanem H9-21
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez dylek » sobota 15 grudnia 2012, 20:52

MEL - potwierdzam, autobusik zdecydowanie bardziej komforcik i przyjemność prowadzenia niż ciężarówka.
W moim przypadku były to MAN TGL 12.240 i SOLBUS ST 11 ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez winston » sobota 15 grudnia 2012, 21:12

Przyjemniejsza to jest tak jedziesz pusty :> Z ludziami to już mało przyjemne (ładunek w przeciwieństwie do ludzi nie kupuje biletów i sie nie odzywa) :wink:

Ja jeździłem
C- kurs: Star 1142, Renault Midlum
egzamin: MAN LE 10.150

D- kurs: Autosan H9, Setra S 211 HD.
egzamin: Jelcz L090M

obecnie: AUTOSAN TRAMP :eek2:
instruktor kat. B

winston

Postprzez mk61 » sobota 15 grudnia 2012, 21:46

Popieram, podbijam, przybijam, zatwierdzam...

...że jazda autobusem jest przyjemniejsza, niż ciężarówką. :)
Takie moje subiektywne odczucie. Poza tym, do autobusu ładunek wchodzi sam, a kto musiał skakać po naczepie i się plątać pasami, doceni tą "opcję". :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rocko19 » niedziela 16 grudnia 2012, 11:49

Dodam że są tez autobusy trzyosiowe 15 metrowce które zachodzą bardzo i tym sprzętem trzeba uważac przy zakrętach. Głownie solarisy. Tzn kwestia wprawy ale na początku jak sie tym nie jeździło to radze ostrożniej. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez karol199 » niedziela 16 grudnia 2012, 19:24

Niezbyt widzę różnicę w szkoleniach kat. C/D która ma na uwadze przewożony ładunek.
Prowadząc choćby wywrotkę kierowca jest świadom, że to nie osobówka - nie można hamulcem w podłogę czy lecieć 100 na zakręcie....

Ktoś wspomniał o technice jazdy - dla kierowcy z kat.C 20h jazd autobusem powinno w zupełności wystarczyć, ale jak ktoś ma ciężką nogę to i na egzaminie zrobi autobusem żabkę.
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez szofer80 » sobota 20 kwietnia 2013, 19:47

To może z innej strony, skoro doszliśmy do wniosku że kat D to "wyższa szkoła jazdy" od kat C więc czemu kat D nie daje uprawnień C albo przynajmniej C1 ? Tu już się chyba wszystko zazębia a wszystkie wymogi przypieczętowuje wymóg przejścia kursu na przewóz rzeczy.

P.S. Manewrowanie autobusem jest w gruncie rzeczy łatwiejsze, szczególnie widać to wjeżdżając/wyjeżdżając z "koperty" wiele razy w sytuacji beznadziejnej da się wyjechać, długi pojazd, krótki jak na takie gabaryty rozstaw osi powoduje większą zwrotność.

Mimo to moim zdaniem jednak powinna być to kategoria najwyższa nie dlatego że się ciężej manewruje bo tak nie jest ale dlatego że przewozi się ludzi (często w pozycji stojącej) i wymagana jest bardzo duża płynność jazdy.
Ostatnio zmieniony sobota 20 kwietnia 2013, 19:57 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Następna strona

Powrót do Luźna gadka