Sprzedaż auta z upoważnienia właściciela.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Sprzedaż auta z upoważnienia właściciela.

Postprzez jasiek23 » niedziela 20 maja 2012, 16:56

Sytuacja wygląda tak że mój tata (właściciel auta) wyjeżdża za granicę więc nie może pilotować sprawy osobiście więc czy można sprzedać z upoważnienia wypisanego przez tatę? Takie upoważnienie musiałoby by mieć potwierdzenie notariusza? (jeśli tak jak mniej więcej cenowo to wygląda)
jasiek23

Re: Sprzedaż auta z upoważnienia właściciela.

Postprzez jerzyrambo » poniedziałek 21 maja 2012, 10:10

Sam byłem w takiej sytuacji (nie mniej jednak ja byłem współwłaścicielem auta), wydrukowałem 2 umowy, tata wypełnił swoje dane, podpisał gdzie trzeba było, cenę pozostawiłem pustą w razie negocjacji ceny przez nowego kupca, później tylko wpisaliśmy dane nabywcy, podpisał się i już. Przecież jak będzie normalnym człowiekiem to zrozumie, że Twój tata wyjechał i nie ma możliwości żeby był obecny przy transakcji, w czym to przeszkadza?
jerzyrambo

Postprzez Borys_q » poniedziałek 21 maja 2012, 11:04

Może ci ojciec też wypisać darowiznę, o ile się nie boi, że go zrobisz w balona będzie ciągłość umów i jako sprzedający będziesz ty. Zależy ile jest auto warte bo powyżej pewniej (nie pamnietam jakiej) kwoty już wchodzi podatek od darowizny czyli taki sposób załatwienia sprawy traci sens .
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Settem » wtorek 22 stycznia 2013, 14:07

Wiesz co, poszukaj na necie. Jest mnóstwo serwisów, które robią te formalności za ciebie. Ja na przyklad gdy szukalem takiej strony, znalazłem coś takiego jak sprzedamgo.pl i tam wszystko za mnie zrobili. Spisanie parametrów i wrzucenie ogłoszeń na inne strony, ale przede wszystkim pomogli w kwestiach prawnych więc nie musiałem sie martwic tymi sprawami :).
Settem

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 22 stycznia 2013, 23:02

Wystarczy jak tata sporządzi umowę kupna sprzedaży z Tobą, aby prawnie wynikało że samochód jest twój, później sprzedajesz go już Ty , żadnego notariusza nie trzeba :)
RossoneriDevil

Powrót do Luźna gadka