Psychotesty a prawo jazdy prosze o pomoc

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Psychotesty a prawo jazdy prosze o pomoc

Postprzez nicooo » piątek 25 stycznia 2013, 21:55

ale jak ide do innego? skoro jak np u niego dostane negatywa to musze rok czekac co nie?

patyczków dalej nie kojarze bo:chodzi oto,żeby zrobić by były tych samych rozmiarów wszystkie?te kwadraty tak mam je pomiejszyc czy co?
nicooo

Postprzez rusel » piątek 25 stycznia 2013, 22:00

ale jak ide do innego? skoro jak np u niego dostane negatywa to musze rok czekac co nie?

jezeli chcesz zrobic test w tym samym miejscu to za rok, nie ma problemu zeby wybrac sie gdzieindziej i nawet w tym samym dniu zrobic kolejny test

patyczków dalej nie kojarze bo:chodzi oto,żeby zrobić by były tych samych rozmiarów wszystkie?

one są tych samych rozmiarow, to tak jakbys patrzyl na 3 zapalki, idealnie na wprost widząc tylko przednią plaszczyznę i zdecydowal ktora jest blizej a ktora glębiej...jak jedną zaczniesz np przyblizac to mamy cos w rodzaju jej wyostrzenia...bo nie widzimy jej przestrzennie

zadanie sprawdza ocenę odleglosci
rusel

Postprzez nicooo » piątek 25 stycznia 2013, 22:15

kolego czyli bd widział 3 zapałki tak jak by i je mam na boki czy do siebie i tylu oddalać? po czym poznam ze odstep ejst dobry a np na filmiku widzę,że je można rozszerzac i zwężać i skąd mam wiedzieć o ile ma byc zwezone czy jak?

kolego czyli jak bd przybliżał i jej nie widział to jak bd heh widział co robie?
nicooo

Postprzez rusel » piątek 25 stycznia 2013, 22:33

http://tb.silesianet.pl/Psychologia/STERATB10_2.htm

bedziesz widzial dokladnie to, odrazu widac ze igla od lewej jest najdalej oddalona, wazne zeby zbyt dlugo sie na to nie patrzec, odrzucasz wzrok i patrzysz ponownie i przyblizasz lub oddalasz
rusel

Postprzez nicooo » piątek 25 stycznia 2013, 23:08

kolego tak patrze co tu jest oddalone i ja widzę tak:

Środkowa igła najwiekszy odstęp dobrze mówie? w takim razie prawa i lewa to działa tak:

że je przesuwam w prawo i w lewo tak jak bym spłaszczał? czy tylko TYŁ i Przód Oddalanie?

i teraz np bd miał taki rysunek i co mam zrobić? te kwadraty środkowe do rozmiarów takich jak te boczne?
nicooo

Postprzez rusel » piątek 25 stycznia 2013, 23:16

tyl, przod
rusel

Postprzez nicooo » piątek 25 stycznia 2013, 23:22

aha a kolego takie pytanie na filmikach była ta aparatura ale z no jak by to powiedzieć joystikiem z 4 gałkami to po co aż tyle.A znów drugim ręczna

Proszę Cię powiedz kolego jak to bedzie? pokażą pierw prawidłowy a potem jak mam ustawiać? po czy poznam ze jest okey?
nicooo

Postprzez rusel » piątek 25 stycznia 2013, 23:29

beda dwa przyciski, prawy przod tyl, lewy przod tyl, siadasz patrzysz i robisz bez filozofii,

Im dluzej bedziesz przesuwal te patyczki tym mniejsze szanse ustawienia, potem odleglosci praktycznie w zakresie kilkunastu mm trudno odroznic.
rusel

Postprzez nicooo » piątek 25 stycznia 2013, 23:35

kolego a jest jakiś patent w sensie np jak miałeś to wiesz są ustawione powiedzmy standardowo to co pierwsze ruszałeś prawą czy lewą?

aha i to zdjecie co dałeś tak patrze to środkowa zapalka ma nawiekszy odstęp a co z tą lewą? mówiłem ze jest oddalona jakoś tak nie widać na zdjeciu tego
nicooo

Postprzez rusel » piątek 25 stycznia 2013, 23:42

zdjecie nie oddaje tego co widzimy i jak na to patrzymy, ustawienie mozesz miec typu lewa najdalej, srodkowa blizej, prawa najblizej i teraz jedną przesuwasz do siebie, drugą oddalasz, pytanie w ktorym momencie to zatrzymac zeby nie przeciagnąc, jak zaczniesz robic poprawki raz do przoduz raz do tylu to g...zobaczysz :wink: powodzenia
rusel

Postprzez Radhezz » sobota 26 stycznia 2013, 00:56

Dokładnie. Gapienie się jak sroka w gnat też nie pomaga - czasem lepiej na chwilę odwrócić wzrok od tej maszynki.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez nicooo » sobota 26 stycznia 2013, 14:26

Witam dzisjaj kolega miał badanie we Wrocławiu i tak wszystko robi okey miał te właśnie zapałki.Pierw mówi był idealnie ale potem Koleś włączył od nowa i trza było ustawić.Wzrok ma bardzo dobry ma wyniki itp i mówi siedzi patrzy na to a Koleś która strona jest oddalona,przybliżona a on patrzy i wszstkie takie same.Mówi,że patrzy i patrzy i wreszcie z głupa zaczął ruszać mimo ze nie kapował bo według niego było wszystko okey.Badania wzroku itp wszystko idealne a i tak mówi jak patrzył to nie wie jakim cudem rozpoznac,że jedno jest bardziej do tyłu jak wygląda tak samo
nicooo

Postprzez Radhezz » sobota 26 stycznia 2013, 16:49

No niezupełnie tak samo, bo jest coś takiego jak perspektywa... Zmienia się "grubość" zapałki, a co za tym idzie również "przerwa" między zapałką środkową, a ścianą boczną. Jak zapałka jest grubsza od środkowej, to znaczy że jest za blisko, jak jest za cienka to znaczy że za daleko. Oczywiście to nie jest takie ewidentne, a im bliżej "ideału" tym trudniej ustalić ile brakuje i w którą stronę.

Stereoskop jest generalnie przyrządem siejącym postrach, gdyż mało kto nie ma z nim problemów - dotyczy to w większości osób w okularach. Problem polega na tym, że również inna wada wzroku może zaważyć na wyniku badania - brak korekcji, niewłaściwa korekcja, albo... korekcja bez czasu adaptacji. Bardziej obrazowo: nosisz okulary lub nie, idziesz przed psychotestami do okulisty, ten stwierdza wadę i przepisuje okulary nowe. W zakresie małych wad to może nie jest duży problem, ale korekcja na poziomie 1D i 1,5D spowodowała że przez następne pół roku nie mogłem przejść stereometru (!), dlatego że wzrok musi mieć czas się zaadaptować do "nowej ostrości" widzenia. Czas ten jest zależy od wielkości skorygowanej wady, ale również tego czy wada była mniej więcej równa na obie gałki. Są takie przypadki, że różnica jest zbyt duża, i prawidłowe widzenie przestrzenne nie może być zachowane. Albo wręcz takie, gdzie wieloletnia wada o różnej sile pozbawia widzenia przestrzennego niemal na stałe...

Ja ostatecznie badanie przeszedłem mając korekcję za słabą (sic!) po 1D na oko, więc myślę że nie taki diabeł straszny - jakbym miał okulary dające mi prawidłową ostrość to powinna być "bułka z masłem". Ale mimo wszystko nie wspominam tego badania jako zbyt przyjemnego, nieźle się przy nim napociłem.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez nicooo » niedziela 27 stycznia 2013, 00:15

aha czyli np zapalka srodkowa jest dobra a,żeby poznać co nie tak to patrzę na prawą i lewą te luki(odstępy) i patrze na środkową i patrze która z tych bocznych jest cieńsza lub grubsza od tej środkowej?
nicooo

Postprzez dylek » niedziela 27 stycznia 2013, 09:03

TUTAJ masz mniej wiecej pokazane jak to wygląda z tym stereometrem ...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy