Pytanka kat C prosze o pomoc

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanka kat C prosze o pomoc

Postprzez nicooo » poniedziałek 04 lutego 2013, 14:36

1.Czy jest jakiś patent na to by pokonać łuk?
2.Jakie jest wrażenie jeśli pierwszy raz się wsiądzie do ciężarówki i próbuje łuk pokonać?
3.Czy w Ciężarówce można łuk pokonać jak osobowym w sensie na pól sprzegle bez gazu?
4.Czy w Ciężarowym jest też tak np dojazd do ronda redukcja do 2 biegu? czy wyższy musi być?
5.Z jakim biegiem przeważnie na egzaminie się jedzie? bo na B to akurat 3 no nie raz 4 a na C?
6.Czy jeśli pierwszy raz się wsiądzie do Ciężarowego i jedzie to są problemy z wyczuciem skrętów np na skrzyżowaniach itp?
7.Czy jeśli umiem jeżdzić osobówką to i w Cieżarowym Powinien wyczuć sprzegło w sensie ruszyć bez problemu?
nicooo

Re: Pytanka kat C prosze o pomoc

Postprzez barthez » poniedziałek 04 lutego 2013, 15:23

1. Ja jak sie uczyłem to nie miałem patentu poprostu jedziesz na wyczucie łuk jest dość spory także bez problemu sie jeździ.
2. To zależy juz od człowieka , ja pokonałem łuk za pierwszym razem a następne to juz były formalnością :)
3. Tak można pokonać na pół sprzęgle.
4. To zależy od samochodu i od sytuacji ja zawsze ruszałem z jedynki i na egzaminie też ruszałem z jedynki.
5. Ja miałem Mana TGL skrzynia górna i dolna na górnej były 4 biegi i na dolnej 4 biegi czyli razem 8. Ja jeździłem max na 6 biegu .
6. Wiadomo że to nie jest samochód osobowy i trzeba go troche wypuścić przy skręcie ale to jest do opanowania.
7. Tak normalnie sie rusza, bez problemu poradzi sobie osoba jeżdząca samochodem osobowym.
Kat.B (2009)
Kat.C (2012)
Kat.D (2013)
barthez

Postprzez winston » poniedziałek 04 lutego 2013, 15:41

Nie ma patentu. Jedziesz na lusterkach. W ciężarówce cofa się tylko na lusterkach, więc tak czy owak tę umiejętność będziesz musiał posiąść (jeżeli do tej pory jeszcze jej nie posiadłeś).
Nie przejmuj się, to jest proste.
Jedyny problem na łuku może sprawić zatrzymanie się w odległości max. 1m od tylnej tyczki. Człowiek nieprzyzwyczajony do gabarytów nie ma wyczucia. Ale instruktor wszystko ci wytłumaczy i pokaże na co zwrócić uwagę, żeby wyczuć odległość.

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez nicooo » poniedziałek 04 lutego 2013, 15:45

Dziękuje bardzo kolego ale jeszcze spytam tak xD

1.Z jednynki ruszać okey
2.Ale jak pojazd dojeżdża do ronda i się toczy czyli dwoja jak w osobówce co nie?

i ostatnie czy dobrze rozumije

3.Jeśli zdam na C to mogę jeżdzić ciężarowym do 12ton ale bez przyczepy no łączonej tylko takiej co jest na stałe tak?

4.A tir różni się tylko tym,że jest dołączona przyczepa tak i niczym innym? tak?

5.W takim razie jeśli zdam C to mogę jechać np tym:

http://i48.tinypic.com/2hxqez6.jpg

WIEM,ŻE NIE TAKIM Z PRZYCZEPĄ TYLKO SAMYM TYM CIĄGNIKIEM BEZ PRZYCZEPY TO MOGĘ TAKIM NA C JECHAC TAK?
nicooo

Postprzez OOL-PSK » poniedziałek 04 lutego 2013, 16:05

W przypadku 8 biegowego TGLa na mieście do manewrowania 2 lub 3 bieg, ale to też przecież wszystko zależy do sytuacji no i na kursie jeździsz pustym, na egzaminie masz połowę ładunku.
Kwestia wyczucia, po to chodzisz na kurs.

Co do łuku, miejsce zatrzymania czasem można poznać po jakimś punkcie orientacyjnym na placu. Jak ci instruktor nie poda jakiegoś to pogadaj z ludźmi z grupy, na pewno ktoś będzie miał patent dotyczący placu w danym WORD. :wink:

Możesz jeździć samym ciężarowym (tzw. "solówką") bez ograniczeń w tonażu. Akurat na egzaminach są zwykle auta 12t. ale to nic nie znaczy.
Samym ciągnikiem siodłowym bez naczepy też możesz.

Do kierowania zestawem ciężarówki z przyczepą lub pojazdem członowym (ciągnik+naczepa) trzeba kategorię C+E.

TIR to nie pojazd. ;)
27.05.2011- B za drugim
16.04.2012- BE za drugim
04.07.2012- A za pierwszym
02.08.2012- C za drugim
21.09.2012- CE za drugim
19.10.2012- prawko ABCE w kieszeni
28.02.2015 - instruktor kat. B za pierwszym
OOL-PSK

Postprzez medyk93 » poniedziałek 04 lutego 2013, 16:09

1. Na egzaminie prawdopodobnie będzie obciążony to z 1
2. W jaki sposób ktoś ma odpowiedzieć na to pytanie? Skąd ja mam wiedzieć jak się będziesz toczył i jaka będzie krzyżówka? To zależy od sytuacji, przecież nie uczymy się biegów na pamięć i nie ma czegoś takiego, że na rondo wjeżdżam na 2 bo tak się nauczyłem, rondo może być małe albo duże lub w ogóle jakieś inne.
3." kategoria C:

pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM"

Tak trudno w wikipedie wejść? Możesz sobie 16 tonowym jechać.
4. Co rozumiesz przez pojęcie "Tir"?
5. Ciągnik ma zapiętą naczepę, żadną przyczepę, myślę, że jak chcesz podchodzić do kategorii C to takie podstawowe pojęcia z urzędu powinieneś znać.
medyk93

Postprzez nicooo » poniedziałek 04 lutego 2013, 16:39

Chodzi oto jak zdam powiedzmy na C a wiadomo jak to wygląda mała ciężarówka i zastanawia mnie to czy samym ciągnikiem bez naczepy mogę jechać dowlonym jak mam C i drugie pytanie czy np jak zdam C to mogę jechać powyżej 3,5 tony ale z naczepą złączoną tak? albo np Ciagnikiem(Tirem) ale bez naczepy tak? chodzi mi o te duże Ciągniki bo na egzaminie jest np MAN to są małe a chodzi o te co są sporo wyższe od mana np SCANIA itp czy takim bez naczepy moge jechać na C? bo wiem że np SCANIA PLUS NACZEPA TO C+E ale sama SCANIA bez naczepy?
nicooo

Postprzez medyk93 » poniedziałek 04 lutego 2013, 16:42

Czy ciągnik siodłowy jest zespołem pojazdów? Nie, dlatego mając samą kategorię C możesz nim jechać. Kategoria C nie uprawnia do ciągania jakiejkolwiek naczepy czy przyczepy z wyjątkiem przyczepy lekkiej, do której uprawnia już kat. B.
medyk93

Postprzez nicooo » poniedziałek 04 lutego 2013, 16:54

aha czyli kolego powiedz jeszcze tak:

mamy to auto:

http://i50.tinypic.com/348ozfm.jpg

czyli tym mogę jechać bo jest naczepa nie rozłączna tak? jest na stałe z pojazdem i takim do 12t mogę jechać tak w sensie no tyle ile bd dało się załadować tak?

a tu druga sytułacja:

http://i46.tinypic.com/168vp8x.jpg

takim bez naczepy mogę też jechać,ale pojadę tylko bez naczepy takim dużym bo np Scania itp nie jest jak ten renault midium na stałe naczepa z autem tylko do Scanii się doczepia tak? dla tego taką Scanią na C mogę jechać(Gołą) a takim reno midium,star itp z naczepą zlączoną tak?
nicooo

Postprzez medyk93 » poniedziałek 04 lutego 2013, 17:04

To z pierwszego zdjęcia to jest normalna solówka, nie ma tam żadnej naczepy, to jest samochód z zabudową (skrzynia + plandeka). Na C możesz jeździć wszystkim co nie ciągnie naczepy lub przyczepy i nie jest autobusem, tyle.
medyk93

Postprzez nicooo » poniedziałek 04 lutego 2013, 17:12

no no właśnie bo te reno mildium stary to są z zabudową a Scania itp nie ma zabudowy tylko naczepa jest i dla tego pytałem.

W takim razie tym z zdjęcia nr 1 mogę jechać takim nawet do 12 ton tak?

aha kolego a taką Scanią z naczepą do ilu Ton mogę jechać?
nicooo

Postprzez medyk93 » poniedziałek 04 lutego 2013, 17:24

Nie do 12 tylko ile auto ma w dowodzie. Możesz równie dobrze jechać taką scanią z hdsem i ona będzie mieć 15t ładowności. Więcej w temacie nie pisze, bo informacje są wszechstronnie dostępne. Poczytaj sobie jakiej kategorii co przysługuje, a jak masz problem z odróżnianiem przyczepy od samochodu to wejdź sobie na allegro i zobacz jakie są typy aut, bo tak się nie dogadamy.
medyk93

Postprzez nicooo » poniedziałek 04 lutego 2013, 17:38

okey to ostatnie pytanie kat C mogę jechać powyżej 3,5 tony ale ile maks? np na C moge mieć nawet 15?
nicooo

Postprzez medyk93 » poniedziałek 04 lutego 2013, 17:42

Powyżej 3,5 tony i nie ma limitu, może to być wywrotka 24t DMC.
medyk93

Postprzez nicooo » poniedziałek 04 lutego 2013, 19:06

koledzy bo ja sie martwie,autem umiem jeżdzić bardz dobrze,wiadomo przepisów nikt w 100% nie zna ale technika kierowania to dobrze.Boje się,że jak bd jeżdził z instruktorem ciężarówką po miescie to bd sie stresował i wyjdzie ze se pomysli to jak ty Osobowym jeżdzisz
nicooo

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy