Okulary dla kierowców .

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Okulary dla kierowców .

Postprzez paladiss » środa 23 lutego 2011, 02:21

Witam,
Czy ktoś używa lub ma jakąś wiedzę na temat okularów do kierowania ?
ostatnio jak jechałem ok. 22 to mnie oślepiały światła tych za mną i z naprzeciwka.
Pomyślałem o jakiś okularach polaryzacyjnych, na allegro są jakieś tanie ... okulary do jazdy nocą, rozjaśniają itp za np. 30zl i nie wiem czy są warte tej ceny i czy w ogóle coś działają ?
Prawo jazdy kat. A,B,C,E,T ;D
paladiss

Re: Okulary dla kierowców .

Postprzez sankila » środa 23 lutego 2011, 04:15

Jesli mówisz o takich z żółtymi szkłami, to nie służą do jazdy nocnej, tylko o zmierzchu. NIe tyle rozjaśniają, co raczej ożywiają kolory i wyostrzają kontury. Niestety, nie kosztują 30 zł, tylko od 100 - 150 zł wzwyż. Takie z allegro, to możesz założyć w pochmurny dzień, żeby sobie humor poprawić :wink:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Cyberix » środa 23 lutego 2011, 10:30

W celu zmniejszenie efektu oślepiania należy zaopatrzyć się w okulary z polaryzacją, przy czym dobre okulary będą kosztować ponad 100 zł. Zabawki za 20 czy 30 zł są guzik warte.
Cyberix

Postprzez lith » środa 23 lutego 2011, 12:42

Czemu guzik warte? Polaryzujące to polaryzujące.
lith

Postprzez BOReK » środa 23 lutego 2011, 12:54

Przede wszystkim zastanawia mnie, jak szkła spolaryzowane mają zapobiegac oślepianiu i cokolwiek rozjaśniać w nocy. Przecież to tylko wycina fale zorientowane w danej płaszczyźnie, więc z reflektora wytnie może 1%, a na pewno niczego ciemnego nie rozjaśni.

Takie szkła nadają się do eliminacji światła odbitego, bo ono jest zawsze spolaryzowane prostopadle do tej powierzchni. Eliminujemy więc w gorące dni miraże na odległym asfalcie, a w deszczowe odbicia w kałużach. Dobre też do łapania ryb w bardziej pierwotny sposób. :P

EDIT: błąd, polaryzator przepuszcza jedynie promienie w danej płaszczyźnie, więc takie okulary przygaszą wszystko, nie tylko reflektory. ;)
BOReK

Postprzez Cyberix » środa 23 lutego 2011, 14:38

Nie pisałem o rozjaśnianiu ale o eliminowaniu "odbić" i oślepiania nie doczytałem tylko, że chodzi o noc.

http://www.luxoptica.pl/index.php/soczewki-okularowe/dla-kierowcow-do-samochodu

Radzę poczytać trochę o okularach, krzywiźnie oczu i dokształcić się czym się różnią okulary zrobione z plastiku od okularów wykonanych ze szkła lub dobrego tworzywa.

Są ludzie, którzy lubią bułkę z masłem w polewie czekoladowej, ale są i ludzie co zadowolą się samą bułką.
Cyberix

Postprzez paladiss » środa 23 lutego 2011, 14:42

więc takie okulary przygaszą wszystko

Więc co to za różnica czy są polaryzacyjne czy takie z bazaru za 10zl przyciemnione ?
Czyli za stówkę takie okulary sobie kupić bo te tanie to..(made in china) i czy te z żółtymi szkłami coś dają ?
Prawo jazdy kat. A,B,C,E,T ;D
paladiss

Postprzez lith » środa 23 lutego 2011, 19:32

To czy są polaryzacyjne to duża różnica, bo nie chodzi tu o przyciemnienie, a właśnie o odbicia światła i takie tam. Okulary z bazaru tez mogą mieć szkła polaryzacyjne i imo to jest podstawa jeżeli chodzi o okulary do samochodu. Oczywiście jak chcemy jakieś bardziej skomplikowane powłoki to trzeba szukać droższych, bo przecież na tych na bazarku mogą wszystko napisać. Z polaryzacją jest ten bajer, że można to łatwo zweryfikować i różnice na pierwszy rzut oka widać. Ja swoje kupiłem za 18 zł. Brat dorwał za 9.90 w markecie. Tyle, ze nie nadają się one do jazdy w nocy, bo niestety moje są dość ciemne. Patrząc po narciarskich to te całe rozjaśnianie to jakaś ściema, ot żółte po prostu wszystko xD
lith

Postprzez bobpl » czwartek 24 lutego 2011, 00:48

ja tam kupilem nakladki na zwykle za 25 zł z allegro i sprawdzaja sie jak narazie ok. Sprawdzimy w wakacje jak bedzie ostre slonce. ;]
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez BOReK » czwartek 24 lutego 2011, 17:00

Ta luxoptica mnie powala. Mam bardzo dobre szkła z antyrefleksem i pokazanego efektu właściwie nie ma, bo i likwidowanie flar nie jest takie proste - zwłaszcza, że światło białe z klasycznej żarówki ma szerokie widmo, a do takiego nie da się dobrać warstwy, musiałaby miec jednocześnie kilkanaście różnych grubości. Myślicie, że czemu ksenony aż tak się nie "rozmazują w krzyżyk"? Bo mają wąskie widmo i efekt flary jest o wiele słabszy, do tego prostszy do eliminacji przez powłokę antyrefleksyjną.

Z własnego doświadczenia mogę polecić fotochromy (na końcu stronki), bo antyrefleks i tak jest w standardzie już wszędzie (poza bazarkiem :P), oraz szkła polaryzacyjne. Odbicia wbrew pozorom wkurzają zwłaszcza w nocy, bo w jasny dzień źrenica i tak jest wąska, więc trudno o oślepienie. W ogóle jak czytam o oślepieniu długimi w dzień, to się zastanawiam, czy ktoś trafił na obładowany włączonymi halogenami ciągnik siodłowy - innej opcji nie widzę.
BOReK

Postprzez bobpl » czwartek 24 lutego 2011, 21:29

@up - czasem jest tak, ze jakis pacan jedzie beemka na halogenach. No i sie zdarzyc moze oslepienie za dnia, chociaz tu jest duzo zmiennych czynników
bobpl

Postprzez BOReK » piątek 25 lutego 2011, 15:22

Jak się zastanowię ponownie, to faktycznie ostatnio jako pieszy zwracam nieraz uwagę, że ktoś za dnia (autobus chociażby) ma włączone długie i to jednak nieco drażni. Tym niemniej o prawdziwe olśnienie nadal trudno, mi sie zdarza tylko nocą. ;)
BOReK

Postprzez bobpl » piątek 25 lutego 2011, 15:49

@up - dokładnie.
Tak jak pisalem, wiele zalezy od czynników, moze kąt padania swiatla czy cos.
Mnie tylko raz jakis balwan oslepil pod wieczór - było w miare jasno - bo po miescie na dlugich jezdzil. Ale gosc z typu tych 'mam beemke sprzed 20 lat i łykam wszystko na swiatlach', takze mnie to nie dziwi
bobpl

Postprzez Maxxima » poniedziałek 28 lutego 2011, 09:51

Ja nie uzywam zadnych specjalnych, ale nie jezdze samochodem bez okularow slonecznych jak jest silne slonce - uwazam, ze powinno sie wiecej na to zwracac uwage. Tak nie wiele to kosztuje, a moze uratowac zycie..
Maxxima

Postprzez Anfa » wtorek 05 lutego 2013, 17:48

Piotr okulary z atyrefleksem dają dokładnie to samo:)
Osobiście do auta używam okularów lub szkieł wysokiej jakości dają dokładnie lub nawet wiecej niż te okulary, pamiętajcie też że źle dobrane powodują niszczenie soczewki oka:)

Polecam okulary z solano jeżeli chodzi o przeciwsłoneczne.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Następna strona

Powrót do Luźna gadka