Pierwszy samochód

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pierwszy samochód

Postprzez Marian0o » piątek 08 lutego 2013, 13:14

Macie może swoich typowych kandydatów na pierwszy samochód? Niedawno otrzymałem prawko i zastanawiam się nad moim pierwszym autkiem :D Zwróciłem uwagę na Opla Astrę I (po 95 roku), Renault Clio II sprzed FL i w sumie tyle. Co do moich wymagań, to chciałbym jakiś nieduży silnik (a w każdym razie w miarę ekonomiczny), benzyna + lpg, wspomaganie kierownicy. Nie liczę na całą elektronikę typu el. szyby czy lusterka. Cena to ok. 5000zł. Macie jakieś sprawdzone propozycje? :roll:

P.S. Wolałbym hatchback'a :P
14.01.2013 Teoria (+), plac (+), miasto (+)
(2013-01-16 12:16:23) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(2013-01-23 15:06:11) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
24.01.2013r. 12:30 Prawo jazdy w kieszeni! :D
Marian0o

Re: Pierwszy samochód

Postprzez Aiden » piątek 08 lutego 2013, 22:01

Clio II po 2002 roku bardzo fajny samochód, mały, ekonomiczny, łatwo dostępne części. Nie słuchaj opinii, że francuskie się psują, japońskie są nie do zajechania, jakieś inne są słabe i takie tam... to tylko stereotypy.
Rozpoczęcie kursu na prawo jazdy kategorii B: 09.09.2010.
I egzamin: 20.01.2011. (Teoria + / Plac + / Miasto -)
II egzamin: 25.03.2011. (Plac + / Miasto +)
Odbiór prawa jazdy: 18.04.2011.
Aiden

Postprzez lith » piątek 08 lutego 2013, 22:13

Jak chcesz z gazem to patrz na wszystkie, bo i tak jest bardzo mało tego.
lith

Postprzez Salvatore » sobota 09 lutego 2013, 18:51

Za taką kasę to Opel Corsa B też może być, taki miejski samochód na zdobywanie doświadczenia świeżo po zdobyciu "plastiku". Mało pali, LPG też dodatkowo znajdziesz, części mnóstwo-nie ma problemu z nimi, nie są drogie.
Salvatore

Postprzez globuss2 » sobota 09 lutego 2013, 19:39

Fiat 126 mały ekonomiczny, napęd na tył łatwo dostępne części , mocą może nie zabije ale dojedzie wszędzie

Obrazek
globuss2

Postprzez winston » sobota 09 lutego 2013, 19:45

Aiden napisał(a):Clio II po 2002 roku bardzo fajny samochód, mały, ekonomiczny, łatwo dostępne części. Nie słuchaj opinii, że francuskie się psują, japońskie są nie do zajechania, jakieś inne są słabe i takie tam... to tylko stereotypy.

Pełna zgoda, ale zawsze zdarzy się czarna owca. Taką owcą jest clio II. W odróżnieniu od clio III, które w rankingu bezawaryjności jest przed VW polo (bodaj na 3 miejscu w swojej klasie).
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez among » niedziela 10 lutego 2013, 01:45

Ja jako pierwszy samochód miałem KIA Pride 99r. 1,3. i jestem zdania, że na początek powinieneś sobie kupić samochód, którego nie będzie Ci żal jak gdzieś nim przyhaczysz czy coś w tym stylu. Pojeździsz trochę, dozbierasz sobie trochę grosza i kupisz powiedzmy po roku coś lepszego. JA swoją "KIAnkę", ostatnio sprzedałem i przerzuciłem się na Opla Astrę 1,6. Trochę pojeżdżę tym i za jakiś czas zmienię.
Decydując się na gaz przeczytaj to: http://www.vitay.pl/AutoSwiat/Artykul,Kiedy-oplaca-sie-jazda-na-LPG,5051,1.html
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez lith » niedziela 10 lutego 2013, 02:10

Artykuł zdecydowanie przerysowany... co widać choćby w straszeniu znacznym wzrostem ceny gazu kiedy gaz ostatnio przeciwnie właśnie tanieje, bo jest go za dużo i w najbliższych latach w dłuższej perspektywie cena gazu ma iść w dół.
Kupując auto już z instalacją w ogóle jesteśmy w dobrej sytuacji, bo ta nie musi się zwracać. Zostają więc praktycznie tylko koszty przeglądów. Jednak nawet zamontowanie instalacji w dośc nowym autku jak zamierzamy kilka lat pojeździć (dalej niż do najbliższego spożywczaka po bułki co tydzień) jest imo dobrym pomysłem. W tej chwili w domu mamy już 2 auta na gaz (w jednym była, w drugim założyliśmy) mimo, że przed kupnem pierwszego wszyscy patrzyli na to bardzo sceptycznie. Po prostu oszczędności są niesamowite.

Jedyny minus takiej instalacji to zagraniczne wycieczki w bardziej egzotyczne rejony... tu znowu diesel jest nie do przecenienia, bo już się spotykałem z sytuacją, że nawet 95 na stacji nie uświadczysz ('lpg? co to jest?' :D ).
lith

Postprzez SpearHead » niedziela 10 lutego 2013, 14:23

Kup VB 2.0 16V ewentualnie V6 :spoko:
SpearHead

Postprzez among » niedziela 10 lutego 2013, 21:32

lith napisał(a):Artykuł zdecydowanie przerysowany... co widać choćby w straszeniu znacznym wzrostem ceny gazu kiedy gaz ostatnio przeciwnie właśnie tanieje, bo jest go za dużo i w najbliższych latach w dłuższej perspektywie cena gazu ma iść w dół.
Kupując auto już z instalacją w ogóle jesteśmy w dobrej sytuacji, bo ta nie musi się zwracać. Zostają więc praktycznie tylko koszty przeglądów. Jednak nawet zamontowanie instalacji w dośc nowym autku jak zamierzamy kilka lat pojeździć (dalej niż do najbliższego spożywczaka po bułki co tydzień) jest imo dobrym pomysłem. W tej chwili w domu mamy już 2 auta na gaz (w jednym była, w drugim założyliśmy) mimo, że przed kupnem pierwszego wszyscy patrzyli na to bardzo sceptycznie. Po prostu oszczędności są niesamowite.

Jedyny minus takiej instalacji to zagraniczne wycieczki w bardziej egzotyczne rejony... tu znowu diesel jest nie do przecenienia, bo już się spotykałem z sytuacją, że nawet 95 na stacji nie uświadczysz ('lpg? co to jest?' :D ).

Ładnie wypisałaś wszystkie plusy gazu. To może teraz minusy:
http://www.wojdas.24x7.pl/gaz-lpg.html
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Anfa » niedziela 10 lutego 2013, 22:04

Ja na swój pierwszy samochód mam bmw e36 20 letnia silnik 1,6:) jak ja kupiliśmy w Niemczech od babci miała całe 80 tys na liczniku :lol: psie pieniadze kosztowała, wymieniliśmy w niej już dużo a kwota jakoś nie porażała:)

Osobiście się nią nie boje jezdzić, choć mąż mówi że zdradliwa jest, ale pali jakieś 8l/100 km
a w wigilie jak nam baba przywaliła w tył to jej sie samochód poskładał i na lawecie odjechał, u nas sie zderzak zarysował, może balast do wymiany, ale jakoś jeszcze do mechanika nie dojechaliśmy.

Części tanie, a jak nie to na szrocie znajdziesz pełno, aha no ale trzeba mieć dobrego mechanika ;) jedyne co to OC :) troszkę kosztuje

Jak już się naucze jeżdzić odpowiednio to najprawdopodbniej kupie sobie jakieś małe zgrabne ale juz z salonu:)
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez lith » niedziela 10 lutego 2013, 22:29

Minusy pewnie są jakieś. Jednak się tego nie odczuwa. Moje autko na gaz jest najmniej awaryjnym samochodem jakie było do tej pory w rodzinie. To, że potencjalnie silnik się zużyje 10 czy 20% szybciej jakoś do mnie nie przemawia, bo nie przewiduję nawet zbliżyć się do tej granicy. Jakieś falujące jałowe obroty, nie działanie na zakrętach? Równie dobrze można się rozpisywać o zdezelowanej benzynie, czy dieslu, który gaśnie na jałowych.

Mój wkład w samochód od kupna przez 3,5 roku związany z LPG:
1. Zespawanie wydechu 20 zł (tak pewnie zepsułby się pół roku później :P)
2. Czujnik ciśnienia w butli, czy coś takiego - 200zł
3. 63 zł droższy przegląd x3
Daje to: 136zł rocznie dodatkowych wydatków
Jeżdżąc na LPG niecałe 15kkm lekką ręką oszczędzam 3 tys zł rocznie na paliwie.
W 3,5 roku to nie instalacja, a koszt całego samochodu się prawie zwrócił :P

Jak dobrze pójdzie to planuję jeszcze przekulać się nim co najmniej 3 lata, potem może za grosze siostrze oddać jak będzie chciała, a nie zacznie się za mocno sypać.
lith

Postprzez SpearHead » czwartek 14 lutego 2013, 20:37

among napisał(a):
lith napisał(a):Artykuł zdecydowanie przerysowany... co widać choćby w straszeniu znacznym wzrostem ceny gazu kiedy gaz ostatnio przeciwnie właśnie tanieje, bo jest go za dużo i w najbliższych latach w dłuższej perspektywie cena gazu ma iść w dół.

Ładnie wypisałaś wszystkie plusy gazu. To może teraz minusy:
http://www.wojdas.24x7.pl/gaz-lpg.html

Te minusy to wypisał jakiś typowy krytyk :wink:
Ja powiem tak z własnego doświadczenia instalacja BRC czwartej generacji zamontowana w VA 2.0 16V eksploatowana 6 lat koszty jakie poniosłem to wymiana filtrów co 15 tys km i padł czujnik ciśnienia wymiana 350zł, przejechane ponad 150tysiecy km za zaoszczędzone pieniądze na paliwie kupiłem VB i tez zamontowałem BRC , VA poszła do żyda i jeździ dalej .
SpearHead

Postprzez asolska » środa 13 marca 2013, 14:24

Polecam VW Polo z 2003 r. z mocnym silnikiem 1.9 TDI - błyskawica, a przy tym przy jego gabarytach wszedzie zaparkujesz.
asolska

Postprzez lith » środa 13 marca 2013, 18:24

Za 5 tys? To chyba prosto spod tira wygrzebany ;p
lith

Następna strona

Powrót do Luźna gadka