Samochód

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Samochód

Postprzez Pavlo856 » wtorek 29 stycznia 2013, 18:08

Witajcie... jakiś czas temu zakładałem taki temat ale o pojazd w Dieslu...
Sprawa wygląda następująco... sprawy się trochę skomplikowały i poszukuje auta w Benzynie tak do 12 tysięcy.. maksymalnie 12500 pln

Jakie auto możecie mi polecić??
I co możecie mi powiedzieć o Fordzie Focusie czy Skodzie Fabii I
Pavlo856

Re: Samochód

Postprzez Radhezz » wtorek 29 stycznia 2013, 19:21

Każdy ma swoje preferencje, tyle Ci powiem.

Ja np. zawsze patrzę na auto żeby było jak najmniej awaryjne mechanicznie w kwestiach silnikowych, bo z całą resztą można sobie nawet na podwórku / w szopie poradzić. Dlatego moje auta mają zawsze rozrząd na łańcuchu. Poza tym moje obecne auto nie posiada typowych elementów układu zapłonowego, tzn. cewki, aparatu zapłonowego z rozdzielaczem, przewodów wysokiego napięcia (które to są przysmakiem wszelakich gryzoni, a ich stan jest bardzo ważny dla pracy auta na LPG).

Poza tym lubię duże i wygodne auta, które mają dość mocy żeby jechać, a nie turlać się. Kolejna preferencja to napęd na tył...

Czyli jak dla mnie to ideałem są Mercedesy i BMW.

Ktoś kto woli żeby mu auto nie rdzewiało weźmie Audi.

Ford... cóż, nie miałem okazji jeździć żadnym nowszym benzynowym Fordem.

Skoda = VAG. Można powiedzieć że właściwie to samo co Golf IV i Audi A3. Stare Skody gniły na potęgę, teraz jest znacznie lepiej.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez rocko19 » poniedziałek 18 marca 2013, 13:02

Chyba będę za jakieś czas zmieniał samochód.
Co możecie polecić do 12 tysięcy.
Niemam sprecyzowanego modelu ale głównie po mieście się poruszam, nie potrzebuje kombi.
Ważne żeby w miarę sie nie psuło, nie spalało więcej jak 6-7 litrów na 100 km, i takie do 6-7 lat. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez daghda » poniedziałek 18 marca 2013, 13:30

rocko19 napisał(a):Chyba będę za jakieś czas zmieniał samochód.
Co możecie polecić do 12 tysięcy.
Niemam sprecyzowanego modelu ale głównie po mieście się poruszam, nie potrzebuje kombi.
Ważne żeby w miarę sie nie psuło, nie spalało więcej jak 6-7 litrów na 100 km, i takie do 6-7 lat. Pozdrawiam.

Do 12 tysi i 6-7 lat? Hm... Yaris I, Punto II (tanie części), Lancia Ypsilon (z końca produkcji pierwszej serii; to samo, co Punto I ale lepiej zrobione - i nie, nie sypie się), jakieś zadbane Lupo... bo ja wiem? Można tak wyliczać.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez rocko19 » poniedziałek 18 marca 2013, 16:13

Co myślicie o Oplu corsa c?
rocko19

Postprzez Radhezz » poniedziałek 18 marca 2013, 16:59

rocko19 napisał(a):Co myślicie o Oplu corsa c?

Jakoś jeździ ;) Wiesz, z punktu widzenia kierowcy jest dużo aut które można by tak po prostu ocenić - ani dobrze, ani źle, tylko "jakoś tak". A nawet w razie czego to większość opinii jest subiektywna. Jak chcesz konkretów zobacz opracowania raportów niezawodności, opinie użytkowników na odpowiednich portalach, porównaj ceny części eksploatacyjnych.

Ja od siebie mogę dodać że poprzednia generacja jak swoje wymiary była bardzo ciężka, a promień skrętu przyprawiał o skręt kiszek - sporo dłuższym Mercedesem robiłem ciaśniejsze manewry niż tym padłem...

A wracając do tej generacji - o ile dobrze pamiętam trafiały się wersje z "automatem", który tak naprawdę był manualem z elektronicznym sterowaniem... Jak to jeździło to nie mam pojęcia, bo widziałem tylko zepsute :mrgreen:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez rocko19 » środa 20 marca 2013, 10:29

Skłaniam się ku Skodzie Fabi co myślicie? Jak na 9 lat to mały przebieg. A z jakim silnikiem 1.4 ?

http://otomoto.pl/skoda-fabia-comfort-1 ... 51493.html

Nie chce zakładać nowego tematu.
Dotychczas jeździłem nowym autem z salonu(dodam nie mojej własności) teraz juz czas na cos swojego, dlatego myśle nad tą skodą. Pewnie ktoś z was juz kupował używany samochód, doradzcie jakich dokładnie formalności trzeba dopełnić? Czy opłata skarbowa też jest obowiązkowa? Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez Radhezz » środa 20 marca 2013, 19:20

Problem polega na tym, że o ile nie masz pełnej historii serwisowej z ASO z przeglądami to w naszym kraju nie ma co wierzyć w przebieg... w rocznik zresztą też nie. Ja te dwie dane po prostu ignoruję, bo najważniejszy jest stan danego egzemplarza.

Tylko powiedz jak przez internet można sprawdzić auto? Albo dobrze opisać takie czynności?

Na pierwszy ogień idą rzeczy które widać, i po których widać najbardziej zużycie - gałka zmiany biegów, fotel kierowcy, kierownica - ich zużycie może świadczyć o zaniżonym przebiegu.

Potem dokładne oględziny blachy, o takich rzeczach jak purchle czy rysy nie ma co mówić, ale też jest kwestia czy szpary są wszędzie równe, czy lakier jest jednolity. Dla bardziej wnikliwych są czujniki grubości lakieru.

Pod maską raczej nic niepokojącego nie zauważymy - umycie silnika to w dzisiejszych czasach żaden problem, w dodatku nowoczesne auta ukrywają mechanikę i miejsca gdzie mogłaby np. "pocić się" uszczelka pokrywy zaworów pod plastikowymi obudowami. Dla wnikliwych znowuż można sprawdzić olej, i jak świeca(e) jest/są wypalona(e). Ale żeby coś konkretniej wiedzieć trzeba się na tym znać - kierowca-mechanik (że tak powiem) z kilkuletnim stażem po odgłosie pracującego silnika jest w stanie wykryć pewne niedomagania. Kondycję silnika można również sprawdzić miernikiem ciśnienia sprężania. Dyskwalifikacja to siwo-niebieski dym z wydechu, zwłaszcza po odpaleniu "na zimno".

Można też wziąć auto na przegląd na SKP - tam sprawdzą wycieki, stan zawieszenia i podwozia, ale w kwestii silnika trzeba liczyć na siebie/znajomego.

To co napisałem to taki okólnik do aut z silnikami benzynowymi, z dieslami jest jeszcze inaczej... Jak auto jest na LPG to jeszcze ciut inaczej...

Opłata skarbowa jest obowiązkowa, inaczej nie zarejestrujesz auta - chociaż zdarza się że sprzedający ma tą opłatę niejako wliczoną w koszty, i wtedy się jest "zwolnionym z opłaty skarbowej". Inne koszty to dowód rejestracyjny, tablice, nalepka legalizacyjna na szybę, czasem ubezpieczenie jeśli nie mamy auta kupionego z aktualnym. Czasem też w niedługim czasie trzeba zrobić przegląd techniczny, a także wskazana jest wymiana rozrządu (komplet z pompą wody), tzn. o ile jest na pasku - przy łańcuchu jest to z reguły zbędne.

Tak więc zakup auta o wartości powiedzmy poniżej 1500zł może nas więcej kosztować w samych "kosztach administracyjnych" więcej niż cena za sam pojazd.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez lith » środa 20 marca 2013, 21:23

Zanim się wybierzesz oglądać auto to poproś o numer VIN i idź do salonu skody, niech zobaczą co o danym egzemplarzu mają. Można sobie często podróży zaoszczędzić.
lith

Postprzez rocko19 » czwartek 21 marca 2013, 11:14

Zastanawiam się jeszcze nad Fordem Focusem 1 z 2003-2004 roku około 10 tyś zł, z silnikiem 1.6 16V (100km).
Lub Fiat Punto 2 z 2003 lub 2004 roku z silnikiem 1.2 16V (80km) możecie powiedzieć coś na ich temat?
rocko19

Postprzez daghda » czwartek 21 marca 2013, 11:26

Radhezz napisał(a):Opłata skarbowa jest obowiązkowa, inaczej nie zarejestrujesz auta

Ta opłata to podatek PCC (jeżeli zakup nie był na FV). I przy rejestracji nie jest on wymagany bo przepisy tego też nie wymagają. Rejestrowałem na siebie dwa auta i ani razu WK UM Zabrze nie chciał ode mnie opłaty skarbowej.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Obrazek
daghda

Postprzez among » czwartek 21 marca 2013, 12:16

daghda napisał(a):Ta opłata to podatek PCC (jeżeli zakup nie był na FV). I przy rejestracji nie jest on wymagany bo przepisy tego też nie wymagają. Rejestrowałem na siebie dwa auta i ani razu WK UM Zabrze nie chciał ode mnie opłaty skarbowej.

Potwierdzam. WK Żary też tego nie wymaga. Musiałem dostarczyć tylko umowę kupna-sprzedaży, dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, tablice i dowód wpłaty za wydanie nowego dowodu rejestracyjnego (blachy zostały te same gdyż ten sam WK). Żadnych potwierdzeń wpłaty podatku.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez daghda » czwartek 21 marca 2013, 12:18

Radhezz napisał(a):Tak więc zakup auta o wartości powiedzmy poniżej 1500zł może nas więcej kosztować w samych "kosztach administracyjnych" więcej niż cena za sam pojazd.

Poniżej 1000 Zł jak już ;)

Obrazek
daghda

Postprzez Radhezz » czwartek 21 marca 2013, 14:40

daghda napisał(a):
Radhezz napisał(a):Tak więc zakup auta o wartości powiedzmy poniżej 1500zł może nas więcej kosztować w samych "kosztach administracyjnych" więcej niż cena za sam pojazd.

Poniżej 1000 Zł jak już ;)

No ok ;)

U mnie w WK wymagali kwitu potwierdzającego opłacone PCC, inaczej nie było mowy o rozpoczęciu czegokolwiek związanego z rejestracja pojazdu.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez rocko19 » sobota 23 marca 2013, 13:37

Witam. Czy opłaca się zakupić VG 4 generacji z 2003r? Mój budżet na samochód to do 15 tyś złotych polskich. Czy jest możliwośc w ogóle nabyć auto w dobrym stanie technicznym, niewyeksploatowane. Interesują mnie silniki benzynowe lub benzyna i LPG. Czytałem że silnik 1.6 101 KM jest bardziej dopracowany i pozbawiony słabych punktów niż 1.4 75KM. Niechciałbym kupić auta a pozniej jezdzić po mechanikach i płacić, bogaty nie jestem wiec kazdy grosz jest ważny. A pytam o ten model bo to kawał solidnego auta tylko niestety najlepsze lata mają już za sobą, dlatego mysle ze ciezko bedzie znaleźć egzemplarz w dobrym stanie ale może dzięki forum mi się to uda i pomożecie. Druga istotna rzecz chciałbym wziąść ubezpieczenie na siebie mam jeszcze 24l w czerwcu 25, ile by mnie wyniosło samo OC na rok? Może dla niektórych pytania się wydają smieszne ale pierwszy raz będę brał auto na siebie i niewiem jak to wygląda. Prawo Jazdy mam od 2007 r kat (B) ale są tez C,D niewiem czy to ma wplyw na ewentualną zniżkę. Chciałbym pochodzić po komisach, można tam według was jeszcze "wyrwać" cos godnego uwagi? Spalanie w mieście mieści się w granicach 8 litów na 100 km ? Doradzcie uczciwie czy warto jeszcze brac ten model auta, dodam ze mam znikome pojęcie o mechanice. Pozdrawiam.

Ps. Mam okazje miec sprowadzonego z niemiec, warto?
rocko19

Następna strona

Powrót do Luźna gadka