przez 19siwaa48 » środa 27 marca 2013, 23:11
przez rusel » czwartek 28 marca 2013, 08:25
Tylko nie piszcie, że w KD, bo tam nie ma takich rzeczy
przez 19siwaa48 » czwartek 28 marca 2013, 11:40
rusel napisał(a):Tylko nie piszcie, że w KD, bo tam nie ma takich rzeczy
przed zmiana przepisow tez byly podobne pytania nieodnoszace sie do kodeksu drogowego i jakos nikt nie mial o to pretensji, trudno zeby cala wiedza dotyczyla pierwszenstwa na drodze, nadal abs jest podstawowym wyposazeniem wiec warto wiedziec co i do czego sluzy, wystarczy siegnac wyszukiwarki
przez Screamer » czwartek 28 marca 2013, 11:50
przez MotoTomasz » czwartek 28 marca 2013, 16:02
przez 19siwaa48 » czwartek 28 marca 2013, 17:35
MotoTomasz napisał(a):Dobrą opcją byłoby również udanie się do OSK, które przygotowywało Cię do egzaminu. No chyba, że to szkoła pt. "masz tu książki, testy i ucz się samemu bo my mamy salę wykładową w samochodzie..."
Jeżeli kurs robiłaś wg nowych zasad to powinnaś mieć omówione układy wspomagające kierowcę.
przez MotoTomasz » czwartek 28 marca 2013, 17:41
przez 19siwaa48 » czwartek 28 marca 2013, 17:55
MotoTomasz napisał(a):Ale udać się do OSK i tak możesz... Porządna szkoła powinna umożliwić Ci nawet odsłuchanie wykładów wg nowych zasad.
Jesli chodzi o klawiaturę to jest ona już chyba standardem w OSK bo to nie żaden ogromny wydatek...
http://www.grupaimage.com.pl/sklep,19 400 zł
przez rusel » czwartek 28 marca 2013, 18:18
Ja mam wiedzieć po co to jest i kiedy mi pomoże
przez jasper1 » czwartek 28 marca 2013, 18:22
19siwaa48 napisał(a): pytanie typu "jesteś kierowcą, podczas jazdy wyczuwasz silne skurcze brzucha, co robisz?" i 3 odpowiedzi ciężko jest "dobrze" odpowiedzieć, bo każdy kierowca inaczej zareaguje, to nie jest regulowane przepisami i coś co dla mnie będzie w takiej sytuacji dobrą odpowiedzią jest na egzaminie uznane jako błąd. I niestety na tym poległam.. Kodeks opanowany, pierwsza pomoc również ale ABS i pytania "co by było gdyby" dotyczące zdrowia kierowcy są absurdalne i zawaliły mój egzamin...
przez 19siwaa48 » czwartek 28 marca 2013, 18:59
jasper1 napisał(a):19siwaa48 napisał(a): pytanie typu "jesteś kierowcą, podczas jazdy wyczuwasz silne skurcze brzucha, co robisz?" i 3 odpowiedzi ciężko jest "dobrze" odpowiedzieć, bo każdy kierowca inaczej zareaguje, to nie jest regulowane przepisami i coś co dla mnie będzie w takiej sytuacji dobrą odpowiedzią jest na egzaminie uznane jako błąd. I niestety na tym poległam.. Kodeks opanowany, pierwsza pomoc również ale ABS i pytania "co by było gdyby" dotyczące zdrowia kierowcy są absurdalne i zawaliły mój egzamin...
Myślę,że te pytania są problematyczne i żaden kurs w pełni Cię do nich nie przygotuje, zwłaszcza, że baza pytań nie jest znana. Na pytania o zachowanie przy złym samopoczuciu odpowiadamy zwykle przez pryzmat osobistego subiektywnego doświadczenia: mójnajgorszy ból brzucha, co bym zrobiła, czy dałabym radę jechać? nie myślimy jaki może byc najgorszy ból brzucha (czasem wręcz trudno to sobie wyobrazić) i czy da sie wtedy jechać; podobnie z dusznością, uciskiem w klatce piersiowej itp.
Co do pytań z mechaniki też nie jestem pewna czy szkoląc da się wszystko przewidzieć. Osobiście mam zastrzeżenia do pytań o przyczynę ( tak jak w krążącym tu pytaniu o przyczynę luzu na kierownicy) zamiast o skutek - co sie będzie działo z samochodem przy takim uszkodzeniu lub waściwe zachowanie: czy mogę z tym pojechać do mechanika czy też może laweta albo hol?. Od ustalania przyczyn jest mechanik, wystarczy jeden telefon, ale rozumieć jakie zagrożenia mogą się wiązać z usterką należy.
Sama mam już swieżutkie PJ (bez nowej teorii), ale gdybym miała się uczyć, to oprócz przepisów ruchu czytałabym pytania z egzaminu państwowego, choćby tu na forum i analizowała odpowiedzi do nich, szukała ich potwierdzenia lub zaprzeczenia w necie. No i pewnie odrobina szczęścia, jak zawsze, też się przyda.
przez rusel » czwartek 28 marca 2013, 19:03
będę "doradcą do spraw mechaniki samochodu"
przez 19siwaa48 » czwartek 28 marca 2013, 19:11
rusel napisał(a):będę "doradcą do spraw mechaniki samochodu"
ale w czym jest problem...to wciaz ogolna wiedza budowy pojazdu, wciaz nie wiemy jakie pytanie odnosnie abs wylosowalas....ogolnie dyskusja o niczym...
przez rusel » czwartek 28 marca 2013, 19:16
przez 19siwaa48 » czwartek 28 marca 2013, 20:06
rusel napisał(a):nadal powtarzam ze pytania nie odnosza sie do mechaniki samochodowej....wikipedia abs i wszystko jasne, zadnych pytan z budowy silnika na egzaminie nie ma, to ze ktos nie odpowiedzial na pytanie odnosnie systemu starego jak swiat nie daje podstaw do twierdzenia ze musi byc mechanikiem ani lekarzem jezeli ma pytanie z pierwszej pomocy