Termin ważności do maja 2013 - okulary

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Termin ważności do maja 2013 - okulary

Postprzez kostykiewicz » niedziela 17 marca 2013, 00:37

Witam,
Mam do was pytania dotyczące terminiu ważności prawa jazdy posiadając okulary.

1.Czy jest możliwość aby lekarz wystawil mi swistek ze prawo jazdy ktore mam terminowe bylo na nieterminowe? z powodu np. poprawy wzroku? da sie cofnac z terminowego na bez terminowe?

2.Czy od 19 stycznia 2013 jest taka potrzeba aby szedl do lekarza okulisty po zaswidczenia? bo niby i tak jest na 15 lat terminowe/

3.Jak to teraz jest? bede zmuszony wymienic prawo jazdy z powodu terminu jaki mi sie konczy prosze mi powiedziec jak to wyglada? musze isc do lekarza okulisty zaplacic za wydanie swiastka i znow isc do urzedu aby wydali mi nowe prawo jazdy i placic za wydanie rowniez musze?
kostykiewicz

Re: Termin ważności do maja 2013 - okulary

Postprzez MotoTomasz » niedziela 17 marca 2013, 00:58

1. Tak, lekarz może wystawić badanie bezterminowe.
2. Jeżeli lekarz wystawi badanie ważne np. 5 lat to niezależnie od terminu ważności blankietu(15 lat) będziesz musiał po 5 latach przejść badanie i wyrobić nowy blankiet PJ. Jeżeli wystawi bezterminowo to co 15 lat wyrabiasz jedynie nowy blankiet PJ, bez badań.
3. Jeżeli kończy Ci się termin ważności PJ ze względu na ograniczenie lekarskie to musisz wykonać badania i z nimi udać się do Starosty. Wypełniasz wniosek, dołączasz nowe badania, zdjęcie i opłatę za wydanie nowego blankietu.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez kostykiewicz » niedziela 17 marca 2013, 11:05

Dziękuje ci bardzo za odpowiedz :)
jeszcze mam pytania takie, bardzo prosze odpowiedziec.

1.Czy już mogę starac sie o nowe prawo jazdy jesli konczy mi sie w maju???
2.czy jest mozliwosc jesli ktos mial np. 3 dioptrii wady i nagle juz nie ma tej wady wzroku? czy jest to realne i przejdzie to?
3.Pytanie juz nie dotyczace mnie. Czy jesli moj brat ma bezterminowe to musi w tym roku wymienic prawo jazdy na nowe??? jesli tak to do ktorego?
kostykiewicz

Postprzez superosk » niedziela 17 marca 2013, 12:02

1. Tak
2. Tak, to jest możliwe, ale decyzja należy do lekarza wydającego orzeczenie. Najlepiej popytać wśród znajomych, gdzie robili badania i nie mieli z tym problemów.
3. Prawo jazdy wydane według starego wzoru musi być wymienione w latach 2027-2033.

I jeszcze jedno: orzeczenie lekarskie wystawia lekarz uprawniony do badań kierowców, niekoniecznie okulista.
superosk

Postprzez bileterka » niedziela 17 marca 2013, 17:30

kostykiewicz napisał(a):2.czy jest mozliwosc jesli ktos mial np. 3 dioptrii wady i nagle juz nie ma tej wady wzroku? czy jest to realne i przejdzie to?

To nie jest tak, ze ci wada wzroku 'zniknie'. Ona nadal bedzie istniala. Bedziesz mial wbity w pj kod okularow czy/i soczewek (polecam jedno i drugie), tyle, ze majac wydane zaswiadczenie lekarskie na czas nieokreslony przy zmianie pj za 15lat nie bedziesz musial isc znowu do lekarza by ponownie sprawdzil wzrok.
bileterka

Postprzez MotoTomasz » niedziela 17 marca 2013, 18:52

bileterka - bzdety opowiadasz.
Jeżeli lekarz nie umieści w orzeczeniu kodu ograniczenia (np. 01.06 - okulary lub soczewki)to nie może być tego w PJ.
MotoTomasz

Postprzez bileterka » niedziela 17 marca 2013, 19:33

MotoTomasz napisał(a):bileterka - bzdety opowiadasz.
Jeżeli lekarz nie umieści w orzeczeniu kodu ograniczenia (np. 01.06 - okulary lub soczewki)to nie może być tego w PJ.

A gdzie tak napisalam? Zalozylam, ze nie zalozy soczewek i nie bedzie oszukiwal lekarza.
Fakt faktem, zapomnialam o laserowej korekcie wzroku.
bileterka

Postprzez kostykiewicz » niedziela 17 marca 2013, 19:58

Dobra to sytuacja ma sie tego typu.
Chce dostac na 15 lat, nie mam zamiaru chodzic co 5 lat do lekarza i wydawac kase na zaswiadczenia oraz wydanie prawa jazdy ok 150 zl ze wszystkim.

Mialem ponad 2 dioptrii
Jesli lekarz wyda mi zaswiadczenie takie jakie ma byc (lekarz ktory ma uprawnienia do badania kierowcow) to otrzymam na 15 lat teraz, i to mi pasuje.

I moje pytanie brzmi;
1. jaki jest minimalny prog abym otrzymal na 15 lat prawo jazdy ( minimalne dioptrii)
2.Jesli policja mnie zatrzyma i bede mial okulary czy cos moga mi zrobic? tak pytam glupio
3.Czy jesli przyniose kwitek od lekarza ze mam dpuszczlna wade do starostwa to mgoa cos sie plumkac?
kostykiewicz

Postprzez jares2 » niedziela 31 marca 2013, 22:26

Witam pozwolę sobie dołączyć do tematu ;)
A więc miałem robione badania lekarskie na początku kursu,mam niewielką wadę wzroku i lekarz powiedział mi że muszę jeździć w okularach lub soczewkach,gdy po skończeniu kursu odbierałem papiery z osk odwiozłem je prosto do mordu ( nie przeglądałem ich ) zapisałem się na egzamin itd
gdy przyszedł dzień egzaminu założyłem soczewki -(byłem pewny że mogę w nich jeździć ) egzaminator podchodzi sprawdza dane itd i pyta "gdzie pan ma okulary?" :shock: ja odpowiadam że mam założone soczewki a on do mnie że mam wpisany kod 01.01 i muszę jeździć w okularach
egzamin przerwany :x tak oto kończy się moja historia ;P więc warto zabierać okulary ze sobą ;)
ale mam pytanie odnośnie tego bo ja chcę jeździć w soczewkach bo w okularach niewygonie i nie wiem co zrobić, czy mam zrobić nowe badania lekarskie i donieść do mordu jeszcze przed wyrobieniem prawa jazdy ? może ktoś z was mał taki przypadek ?
Z góry dzięki za wszystkie odp
jares2

Postprzez MotoTomasz » niedziela 31 marca 2013, 22:38

Jeżeli na orzeczeniu lekarskim był kod 01.06 to mogłeś mieć okulary lub soczewki.
Sprawdź czy przy zakładaniu PKK urzędnik dobrze przepisał dane z orzeczenia.
Jeżeli się pomylił to masz prawo dochodzenia odszkodowania od Starosty za egzamin.
Jeżeli natomiast sam wypełniałeś oświadczenie w WORD bo ich system nie komunikuje się ze Starostwem to wtedy sam powinieneś wpisać kod posiadanych ograniczeń.
MotoTomasz

Postprzez jares2 » niedziela 31 marca 2013, 23:24

Dzięki za odp. Właśnie nie wiem czy byl kod 01.06 ( bo nie przyglądałem się tym dokumentom)
lekarz mi mówił że mogę jeździć w okularach lub soczewkach,ale tylko mówił nie wiem co tam wpisywał (być może to pomyłka lekarza)
Ja raczej jestem żółtodziób w tych sprawach :wink: czy mógłbyś mi powiedzieć jak wygląda ten dokument (zaświadczenie lekarskie) czy jest to osobny załącznik (i czy wystarczyło by go wymienić samego ?czy trzeba by wszystkie dokumenty wyrabiać od początu ?)
i czy wgl będą chcieli mi go wymienić w mordzie ?
jares2

Postprzez MotoTomasz » niedziela 31 marca 2013, 23:41

Obrazek
To jest akurat już nieaktualny wzór ale chodzi o coś takiego.
Orzeczenie możesz zobaczyć w swoim wydziale komunikacji(starostwo).
Jeżeli lekarz wystawi Ci nowe to bez problemu je zamienisz.
Kody ograniczeń w PJ
MotoTomasz

Postprzez gremlinek » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 01:41

1) Czy majac kod 01 (bez podkategorii)moge na zmiane uzywac okularow/soczewek?
2) PJ wydane w 1998 roku, a od 2004 bezterminowe. Czy obecnie wymieniajac sam blankiet nadal bede miec bezterminowe?
gremlinek

Postprzez niebieski90 » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 23:58

bileterka napisał(a):To nie jest tak, ze ci wada wzroku 'zniknie'.

To jest możliwe, mówię z własnego doświadczenia. Kiedy miałem 15 lat przesiadywałem sporo przed kompem i miałem monitor bardzo blisko oczu gdyż się nie mieścił na biurku. Mój wzrok zauważalnie się pogorszył. Później przestałem przesiadywać tyle przed komputerem, a na dodatek kupiłem monitor LCD i postawiłem go ponad 60cm od oczu, w pół roku wada cofnęła się naprawdę sporo. Ciągle ją mam, nie widzę na odległość już tak dobrze jak w dzieciństwie, ale do bezterminowego prawka starczyło :)
niebieski90

Postprzez MotoTomasz » wtorek 02 kwietnia 2013, 00:25

Gremlinek - taki jesteś mądry jeśli chodzi o szkolenie, egzaminowanie a nie potrafisz odczytać prostej tabeli kodów ograniczeń?
Tak na chłopski rozum:
Ktoś nie ma lewej nogi. Czy można mu przyznać ograniczenie o kodzie 03?
No przecież to, czy założy protezę ręki czy nogi to już jego sprawa... No nie?
Kod ograniczenia w prawie jazdy ma postać 5 znaków w formacie:
grupa ogólna.zapis szczegółowy
Ważności dokumentu od ważności uprawnień też nie odróżniasz?
MotoTomasz

Następna strona

Powrót do Luźna gadka