Termin ważności do maja 2013 - okulary

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Termin ważności do maja 2013 - okulary

Postprzez Radhezz » wtorek 02 kwietnia 2013, 16:59

Ludzie, załamujecie mnie czasem...

Po pierwsze, wada wzroku nie musi oznaczać wymiany prawka co 5 lat. Kiedyś to może faktycznie miało znaczenie, kiedy z okularami nie można było dostać prawka bezterminowego, ale teraz myślę że zwłaszcza osoba po 21 roku życia nie powinna mieć problemów z otrzymaniem zaświadczenia na następne 15 lat.

Wada wzroku z reguły nie znika - zwłaszcza ta "ujemna", co nie oznacza że nie istnieją sposoby na jej korektę czasową lub usunięcie. Znane są zarówno nieinwazyjne soczewki kształtujące, jak i laserowe operacje korekcyjne. Czyli jak najbardziej się da.

A teraz coś ode mnie, dla wszystkich "trzęsidup": po swoim egzaminie polazłem skontrolować wzrok i wymienić okulary, bo coś czułem się niepewnie przed badaniami psychotechnicznymi z widzeniem. I tu niespodzianka, bo okazało się że przy korekcji szkłami -3, miałem w rzeczywistości wadę -5 i -6, a wcześniejsze badania nic takiego strasznego nie wykazały, i egzamin też przeszedłem bez problemów.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez mickeyek » czwartek 09 maja 2013, 20:36

W temacie konieczności wymiany prawa jazdy (okulary - termin ważności do czerwca). Czy muszę udać się do Wydziału Komunikacji w miejscu zameldowania, czy mogę wszystko załatwić w miejscu zamieszkania?
mickeyek

Postprzez MotoTomasz » czwartek 09 maja 2013, 20:47

W miejscu wydania Prawa Jazdy.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Poprzednia strona