W czwartek zdałem egzamin teoretyczny, w najbliższy czwartek mam egzamin praktyczny.
Przed kursem do starostwa składałem papiery, a wśród nich badania lekarskie.
Niestety popełniłem mały błąd, na który nie zwróciłem uwagi.
Mimo małej wady (-0,5d) poszedłem "na wszelki wypadek" na badania w okularach, mimo iż normalnie w nich nie chodzę (używam do oglądania telewizji), przez co lekarz wpisał mi kod 0101.
Nie byłem świadomy konsekwencji z tego wynikających.
Mianowicie dowiedziałem się, że za jazdę bez okularów mogą mi nawet zatrzymać samochód i nie pozwolić na dalszą jazdę.
Może to nie byłby problem jeżdżąc jednym samochodem (okulary w schowku), ale z racji, że czeka na mnie praca w której będę zasiadał za kierownicą wielu pojazdów, bardzo możliwe jest, że o okularach zapomnę.
Zatem pojawia się małe pytanie. Czy jest możliwość aby ten kod wycofać? Czy wystarczy zrobić jeszcze raz badania (bez kodu) i zanieść do starostwa żeby po prostu te badania wymienili (przed zdaniem egzaminu praktycznego)? Czy konieczne byłoby jakieś zaświadczenie od okulisty o "rzekomej" poprawie wzroku?
Bardzo proszę o radę, i instrukcje jak się tego kodu pozbyć jak najszybciej, żebym nie musiał płacić raz jeszcze za wymianę prawa jazdy.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam