Jak zmienić koło w samochodzie.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Jak zmienić koło w samochodzie.

Postprzez MotoTomasz » piątek 19 kwietnia 2013, 14:07

Z racji tego, że duża część instruktorów podczas szkolenia nie porusza zupełnie tematów związanych z obsługą codzienną pojazdu, poza elementami wymaganymi na egzaminie, pozwolę sobie pokazać Wam jak zmienić koło w samochodzie a zarazem zrobić to mądrze i bezpiecznie.
Ale z racji mojej życiowej przekory postanowiłem nie robić tego w typowo męski sposób...
Zresztą zobaczcie sami :)
fb.com/PrawkoOnline - zmiana koła w samochodzie
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Re: Jak zmienić koło w samochodzie.

Postprzez Borys_q » piątek 19 kwietnia 2013, 17:24

Do końca nie oglądałem, ale co za idiota umieścił lewarek pod fotelem kierowcy ?? Jakaś unijna norma czy ki diabeł?? Taka mała uwaga, najpierw wpasowujmy lewarek, a potem luzujmy śruby. Jeśli się okaże że musimy np auto o metr przesunąć lub lewarek nie wchodzi, nie ruszymy autem jeśli nie dokręcimy koła, możemy sobie dołożyć niepotrzebnej roboty.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szerszon » piątek 19 kwietnia 2013, 18:01

a ja zakończyłem oglądanie jak mi powiedział o trójkącie na OZ...
Zrozumienie art 50.1.2)b) przekroczyło zdolności pojmowania tego pana.
szerszon

Postprzez gremlinek » piątek 19 kwietnia 2013, 18:52

Dla mnie wymiana kola jest latwa - o ile sruby chca wspolpracowac. Najwiekszy nacisk powinno klasc sie na nauke kobiet pod katem wymiany kola, itp
@Borys-q: jak jechalem polrocznym Boxerem to komplet byl pod siedzeniem pasazerow.
gremlinek

Postprzez lith » piątek 19 kwietnia 2013, 18:59

A ja obejrzałem cały i fajnie nakręcone. To gdzie położyć trójkąt w całym filmiku jest najmniej ważne...
lith

Postprzez MotoTomasz » piątek 19 kwietnia 2013, 19:25

Szerszon - dzięki za uwagę. Akurat oznakowanie trójkątem to jedynie zarys tego, że powinno się zrobić cokolwiek.
Wspomniany art. znam i obiecuję dodać jego treść do opisu filmu. Film był kręcony bez większego przygotowania i pod wpływem prowadzonej rozmowy z kolegą mojej damy :)
Jak widać bez żadnego montażu został wrzucony. Bardziej skupiliśmy się na technice niż na cytowaniu PoRD.
Co do lewarka to w poprzednim Yarisie II również mieliśmy pod siedzeniem kierowcy. Niejeden stary kierowca dłuuuugo szukał go w tym samochodzie :) Szukanie lewarka było impulsem do zapoznania się z Instrukcją Obsługi tego cuda techniki.
Chętnie przyjmę kolejne uwagi i postaram się dostosować do wymagań widzów :)
[EDIT]
Już wiem skąd wzięła się nieścisłość. Przejrzałem "mejking ofy" i znalazł się fragment o światłach awaryjnych przede wszystkim. Niestety z racji słyszalnej wady wymowy kilka razy musieliśmy powtarzać wstęp nagrania i z nerwów zapomniałem o tym fragmencie.
Ale najważniejsze, że w opisie filmu już jest stosowna informacja.
Może ktoś ma jakieś pomysły na kolejne filmiki? A może kandydaci uważają je za zbyteczne?
Zapraszam do udzielania się w komentarzach na YT oraz FB.
MotoTomasz

Postprzez silvox » sobota 20 kwietnia 2013, 14:01

Na kursach zaniedbuje się takie podstawowe czynności, jak tankowanie i kontrola ciśnienia w ogumieniu pojazdu i ewentualne uzupełnienie..
Za chwilę będziemy sami tankować LPG - masz pole do popisu..
silvox

Postprzez MotoTomasz » sobota 20 kwietnia 2013, 16:23

Z tankowaniem to najpierw trzeba zdobyć pozwolenie kierownika stacji. Nagrywaliśmy wczoraj na stacji na Ursynowie i w połowie nagrania wyszedł pracownik stacji i kazał wyłączyć kamerę. Późniejsze prośby o pozwolenie już nie odniosły skutku...
Może jak będę w poniedziałek tankował swoje auto w Łodzi to się uda coś nagrać.
Z kontrolą opon dobry pomysł... Może uda się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu :) Łódź pod tym względem chyba będzie bardziej tolerancyjna ;)
MotoTomasz

Postprzez gremlinek » niedziela 21 kwietnia 2013, 00:35

@MotoTomek: bez urazy. Jednak wymiana kola, tankowanie, sprawdzanie plynow jest DZIECINNIE proste.
Instruktorzy i OSK powinny skupic sie na praktycznej jezdzie (np. aby nie wpieprzac sie przed ciezarowke ktora zostawila wiecej miejsca do wyhamowania) i teorii.
gremlinek

Postprzez silvox » niedziela 21 kwietnia 2013, 09:26

gremlinek napisał(a):wymiana kola, tankowanie, sprawdzanie plynow jest DZIECINNIE proste.

Dla Ciebie..
Dla "świeżaków" to czarna magia.. Warto w miarę możliwości pozwolić kursantowi samodzielnie zatankować auto i dopompować koła na stacji..
silvox

Postprzez MotoTomasz » niedziela 21 kwietnia 2013, 10:16

Podczas pracy oczywiście skupiamy się na elementach o których wspomniałeś, ale nie każdy uczy/ł się jeździć u ludzi, którzy pokazują tak podstawowe elementy obsługi pojazdu. Z własnego doświadczenia wiem, że gdyby nie własna wiedza zdobyta w Internecie lub User's manual(niekiedy nie myląc z instrukcją obsługi), do tej pory nie wiedziałbym po co jest adblue, jak zmienić koło w ciężarówce i jak podnieść oś wleczoną w ciągniku siodłowym.
Pamiętaj, że dla jednych to jest oczywiste a dla innych - czarną magią.
Jeżdżąc kursy uzupełniające kat. A bardzo często spotykam się z sytuacją, że kursant po kursie podstawowym nie ma pojęcia jak postawić motocykl na stopce centralnej lub usiłuje zrobić to totalnie na siłę. YBR nie miała centralki więc "grzejdupy" nie mieli jak pokazać tego elementu obsługi codziennej.
MotoTomasz

Postprzez silvox » niedziela 21 kwietnia 2013, 10:39

MotoTomasz napisał(a): nie każdy uczy/ł się jeździć u ludzi, którzy pokazują tak podstawowe elementy obsługi pojazdu.

Przypomina mi się, że w jednym z odcinków"Nauki jazdy" instruktor Stasiak pytał na placu kandydatki o pierwszy "odruch" przy podejściu do samochodu.. I co ?? Jedna kopnęła w oponę !! Tak, to przeciez najprostszy sposób na sprawdzenie czy auto nadaje się do jazdy... :lol: :lol:
silvox

Postprzez gremlinek » środa 24 kwietnia 2013, 22:26

silvox napisał(a):
gremlinek napisał(a):wymiana kola, tankowanie, sprawdzanie plynow jest DZIECINNIE proste.

Dla Ciebie..
Dla "świeżaków" to czarna magia.. Warto w miarę możliwości pozwolić kursantowi samodzielnie zatankować auto i dopompować koła na stacji..

I co z tego, ze babka dopompuje? Jak dostanie PJ to bedzie szukac kretyna-czarnucha, ktory ta lub inna podstawowa czynnosc za nia zrobi. Wiec i tak i tak porazka.
gremlinek

Postprzez winston » środa 24 kwietnia 2013, 22:56

Nieumiejętność tankowania czy zmiany koła nie ma wpływu na bezpieczeństwo jazdy, więc w mojej opinii nie ma potrzeby zaprzątać sobie tym głowy. Mnie nikt nie uczył a jakoś sobie daję rade. Zgodzę się natomiast, że sprawdzanie ciśnienia jest przydatną umiejętnością.

Jak będziemy wymieniać, co naszym zdaniem instruktor powinien nauczyć, to zabrniemy w absurd. Już widzę postulaty korzystania z zestawu naprawczego, myjni (automatycznej i bezdotykowej), montowania bagażnika, haka, fotelika, sprzęgania przyczepy, holowania etc., etc. Bądźmy poważni :wink:

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez silvox » czwartek 25 kwietnia 2013, 06:57

winston napisał(a):nie ma wpływu na bezpieczeństwo jazdy, więc w mojej opinii nie ma potrzeby zaprzątać sobie tym głowy

Tu nie chodzi o zaprzątanie głowy - wystarczy pokazać jak się niektóre rzeczy robi, bez angażowania wszystkich wolnych komórek mózgu.. Żeby potem przyjazd na cepeen i widok dystrybutora nie był zaskoczeniem.. Nie mówiąc o rodzajach paliwa !!
winston napisał(a):widzę postulaty korzystania z ...

Większośc tych "prac" jest wyposażona w dokładną instrukcję montażu lub obsługi, więc nie o to chodzi..
Sprzęganie itp. jest w zakresie nauki przecież .. Wymyślasz.. A chcesz od innych powagi..

Poza tym to są propozycje dla Tomasza, nie musisz tych elementów uczyć.. Wolny wybór..
silvox

Następna strona

Powrót do Porady techniczne