Belaapse napisał(a):Witam
Nie wiem jak zachowac sie przed jakims zakretem, tzn czytalem troche na forum i zauwazylem, ze np moge przed zakretem(moze bede musial sie zatrzymac) przyhamowac, sprzeglo i zredukowac z 3 na 1, czy lepiej na 2? Bo jak redukuje czasem na dwojke i zwalniam to samochod mi szarpie
Redukujesz z np. z 3 lub 4 na 2. Jak szarpiesz, to znaczy, że źle operujesz sprzęgłem, albo za bardzo dohamowujesz i masz za niską prędkość dla 2 biegu. Na 1 się nie redukuje, bo takiej potrzeby nie ma. Jak się masz zatrzymać, to się zatrzymujesz normalnie i wrzucasz na 1, by ruszyć.
Poczytaj sobie o hamowaniu silnikiem.
Wszystko też zależy od zakrętu, do jakiego biegu redukujesz. Przed zakrętem (skręcasz z ulicy w ulicę pod kątem 90 stopni) no to musisz przyhamować, a przed wejściem w zakręt zredukować na 2 i odpuścić sprzęgło - wychodząc z zakrętu dodajesz trochę gazu, ale bez przesady. Czasem skręcam na 3, ale nie polecam tego

Odpowiednio: wjeżdżając na rondo (oczywiście ustępując pierwszeństwa), albo ruszasz z 1 bo stałeś, albo redukujesz na 2 (albo na 3 - no, ale tego również nie zalecam) , jeśli wjeżdżasz 'z rozpędu'
Spokojnie, jeśli się dopiero uczysz i są to Twoje początki, to wszystko kwestia wyćwiczenia.