Kurs zaliczony w 2000 roku- ponowne podejście

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs zaliczony w 2000 roku- ponowne podejście

Postprzez Kuba1981 » niedziela 26 maja 2013, 10:53

Hej,

Mam pytanie, w zasadzie proszę o poradę. Mam odbyty kurs z roku 2000, który rzecz jasna wciąż zachowuje swoją ważność. Zdawałem kilka razy , ale niestety się zraziłem i teraz po latach chciałbym spróbować szczęścia raz jeszcze. Jak myślicie, która opcja jest lepsza, zapisać się na kurs od nowa czy dokupić tylko jazdy ?? co wydaje się bardziej sensowne??

Dzięki za pomoc!!
Kuba1981

Re: Kurs zaliczony w 2000 roku- ponowne podejście

Postprzez silvox » niedziela 26 maja 2013, 11:56

Z tego co dotąd napisano na forum - na kurs już nie możesz iść ..
Dodatkowe jazdy, teoria na blachę i na egzamin..
Powodzenia..
silvox

Postprzez czepiacz » poniedziałek 27 maja 2013, 12:30

silvox napisał(a):Z tego co dotąd napisano na forum - na kurs już nie możesz iść ..
Dodatkowe jazdy, teoria na blachę i na egzamin..
Powodzenia..

Bzdura! Na kurs może iść, co wyjdzie taniej i chyba z większym pożytkiem.
czepiacz

Postprzez silvox » poniedziałek 27 maja 2013, 16:34

silvox napisał(a): na kurs już nie możesz iść ..

czepiacz napisał(a):Bzdura!

Przestań się "czepiać" !!! :lol: :lol:
Powiedz to tym co prowadzą szkoły - oni twierdzą, że nie może.. Kurs ma zaliczony - po co ma chodzić jeszcze raz ?? może wystarczy 8-10 godzin pojeździć ??
silvox

Postprzez czepiacz » poniedziałek 27 maja 2013, 20:30

Kurs wyjdzie taniej, zaś wykłady się przydadzą - ino u dobrego wykładowcy.
czepiacz

Postprzez toyotka » poniedziałek 03 czerwca 2013, 15:17

13 lat temu kurs wyglądał całkowicie inaczej, dużo czasu poświęcało się na plac, więc od nowa trzeba przygotowac się do egzaminu, choc tamten kurs jest ważny. Nie iwem czy nie będzie problemu z badaniami lekarskimi, czy miałeś terminowe i czy druki się nie zmieniły, więc najlepiej dowiedzieć sie w WK co z Twoimi dokumentami
toyotka

Postprzez enado » sobota 08 czerwca 2013, 03:10

Żeby wszystko poszło gładko i bez problemów należy w pierwszej kolejności udać się do starostwa właściwego ze względu na miejsce zamieszania i złożyć podanie o przekazanie dokumentów do Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego (to jest konieczne, gdyż nawet jeżeli chcesz kurs robić jeszcze raz, to Twoje dokumenty sprzed lat są potrzebne do wglądu na historię przebiegu egzaminu). Między czasie możesz już zdecydować się czy chcesz robić jeszcze raz kurs, czy jedynie kupić same godziny jazdy. Decyzja należy tylko do Ciebie. Żaden przepis nie wyklucza robienia podstawowego kursu ponownie. Jestem instruktorem i prowadzę szkołę jazdy i wielokrotnie przyjmowałem kursantów na kolejny kurs podstawowy (tj 30 godz teorii i 30 praktyki), którzy nawet po kilkunastu latach od zakończenia swojego pierwszego kursu podstawowego zdecydowali się podobnie jak Ty ponownie spróbować szczęścia. Obecnie kursant potrzebuje PKK, więc przy składaniu podania o przekazanie dokumentów do WORD zakładasz PKK - Profil Kandydata na Kierowcę (do jego wydania potrzebne jest nowe badanie lekarskie, zdjęcie i wypełniony wniosek o wydanie prawa jazdy, który tam w starostwie dostajesz).

Cały kurs to bardzo dobry pomysł. 13 lat to dużo. A 30 godzin to optimum. Same jazdy dla przypomnienia to chaos, w którym nie wiadomo, od czego zacząć i na czym skończyć, ponieważ nie wiadomo co jeszcze umiesz, a co zapomniałeś. 30 godzin kursu podstawowego to porządek i nauka krok po kroku.
enado

Powrót do Szkolenie kierowców