Chodzę na kurs prawa jazdy B+E i chcę się dowiedzieć czy ta kategoria po zmianie przepisów nadal uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepami?
Słyszałem że tak, tylko można ciągnąć ciągnikiem tylko jedną przyczepę.
Znowuż w ustawie o kierujących pojazdami na tej stronie wyczytałem że kategoria B nie uprawnia do kat. T?
Oto fragmenty ustawy:
Art. 6. 1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
Punkt 6:
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4 250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
d)pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
7) kategorii Cl:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
Punkt 12-nasty Artykułu 6. 1.
12) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w prawie jazdy
kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą (przyczepami), przy czym w za kategorii B+E dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy nie może przekraczać 3,5 t;