Interpretacja skrzyżowania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Interpretacja skrzyżowania

Postprzez dyziok » piątek 07 czerwca 2013, 21:41

Cześć, jestem nowy na forum, mam do Was zapytanie dotyczące jednego skrzyżowania, którego mam (nie) przyjemność pokonywać codziennie w drodze do pracy. Moim zdaniem kierowcy nie mają żadnego pojęcia jak się zachowywać na skrzyżowaniach tego typu. Proszę napiszcie, kto wg was powinien jechać pierwszy w tej konfiguracji?

w załączniku opisane skrzyżowanie:
rysunek - aktualne oznakowanie
zdjęcie - na zdjęciu widać, że drugi znak na wprost to "droga wewnętrzna" jednak niedawno został zmieniony na "strefa ruchu" - tak jak na rysunku poglądowym.

Obrazek

Obrazek
dyziok

Re: Interpretacja skrzyżowania

Postprzez LeszkoII » piątek 07 czerwca 2013, 21:52

1. ma pierwszeństwo nad 2. oraz 3.
Pomiędzy 2. i 3. istnieje "sytuacja równorzędna", gdyż obaj włączają się do ruchu i powinni ustąpić pierwszeństwa innym(wszystkim). Więc jak powinni się zachować względem siebie? Dojść do porozumienia(dobrze jakby zastosowali nieformalną tutaj zasadę prawej strony).

Ciekawe miejsce, przyznaję. Ładna grafika :spoko:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dyziok » piątek 07 czerwca 2013, 22:23

dziękuję :)

Ja rozumię tę sytuację tak samo. Szkoda, że inni nie. Tak wiele razy miałem wymuszonie pierwszeństwa na tym skrzyżowaniu głównie w sytuacji kiedy jestem pojazdem 1, a wymuszającym pojazd 2, że aż zgłupiałem i wolę się zapytac :)
dyziok

Postprzez LeszkoII » piątek 07 czerwca 2013, 22:31

Nie nadużyjesz przepisów, gdy skręcając w lewo użyjesz klaksonu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 07 czerwca 2013, 22:31

Przecież nawet toto nie jest skrzyżowaniem.
szerszon

Postprzez dyziok » piątek 07 czerwca 2013, 22:34

LeszkoII napisał(a):Nie nadużyjesz przepisów, gdy skręcając w lewo użyjesz klaksonu.

Dobra informacja, chyba zacznę edukować co poniektórych.
dyziok

Postprzez Cyberix » poniedziałek 10 czerwca 2013, 15:50

szerszon napisał(a):Przecież nawet toto nie jest skrzyżowaniem.

Dlaczego?
Cyberix

Postprzez szydlaczek » poniedziałek 10 czerwca 2013, 16:08

Cyberix napisał(a):
szerszon napisał(a):Przecież nawet toto nie jest skrzyżowaniem.

Dlaczego?

Przeczytaj definicję skrzyżowania
szydlaczek

Postprzez Drezyna » poniedziałek 10 czerwca 2013, 20:00

LeszkoII napisał(a):(dobrze jakby zastosowali nieformalną tutaj zasadę prawej strony).

Moim zdaniem zupełnie formalnie art. 25.3
Drezyna

Postprzez Cyberix » poniedziałek 10 czerwca 2013, 22:12

szydlaczek napisał(a):Cyberix pisze:
szerszon pisze:
Przecież nawet toto nie jest skrzyżowaniem.

Dlaczego?

Przeczytaj definicję skrzyżowania

10. "skrzyżowanie" - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

No więc wklejam definicję skrzyżowania i proszę wytłumaczcie mi dlaczego to nie jest skrzyżowanie...
Cyberix

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 czerwca 2013, 22:16

Cyberix napisał(a):10. "skrzyżowanie" - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;
Zapomniałeś dokleić
...,z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;
LeszkoII

Postprzez disaster » poniedziałek 10 czerwca 2013, 22:17

Cyberix napisał(a):
10. "skrzyżowanie" - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

No więc wklejam definicję skrzyżowania i proszę wytłumaczcie mi dlaczego to nie jest skrzyżowanie...
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Cyberix » poniedziałek 10 czerwca 2013, 22:26

Nie zapomniałem, wkleiłem 1:1 ze stronki jaką mam w ulubionych. Jak widać mają jakąś nieaktualną wersję... Swoją drogą 99% kierowców nie będzie o tym wiedzieć.
Cyberix

Postprzez Henq » wtorek 11 czerwca 2013, 18:21

disaster napisał(a):
Cyberix napisał(a):
10. "skrzyżowanie" - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

Ciekawe, ciekawe mam dwa kodeksy drogowe i w jednym jest "lub z drogą wewnętrzną" a w drugim nie ma :) aha żeby nie było oba aktualne :)
zresztą daleko nie trzeba szukać:
http://kodeksdrogowy.com/index.php?tyt=24
vs.
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... isami.html
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez jasper1 » wtorek 11 czerwca 2013, 18:47

Henq napisał(a):Ciekawe, ciekawe mam dwa kodeksy drogowe i w jednym jest "lub z drogą wewnętrzną" a w drugim nie ma :) aha żeby nie było oba aktualne :)
zresztą daleko nie trzeba szukać:
http://kodeksdrogowy.com/index.php?tyt=24
vs.
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... isami.html

Patrząc na to pierwsze trudno to uznać za dokument ustalający aktualny stan prawny.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze