Folia przyciemniająca do lamp.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Folia przyciemniająca do lamp.

Postprzez among » środa 15 maja 2013, 09:32

Witam.

Czy ktoś może mi napisać jak naklejenie takiej folii ma się do polskich przepisów??
http://allegro.pl/folia-przyciemniajaca-do-lamp-2-odcienie-i3194660051.html
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Re: Folia przyciemniająca do lamp.

Postprzez MotoTomasz » środa 15 maja 2013, 13:43

Ludzie takie coś naklejają? Ja pierdziele...
Jeśli chodzi o przepisy...
Sprzedawać wolno bo pewnie jakiś atest (na folię -tak; na lampę + folię - już nie) ma.
Kupować również.
Naklejać na lampę też.
Ale jeżeli widzialność poszczególnych świateł spadnie poniżej normy określonej w przepisach to już na drogę publiczną wyjechać nie wolno.
Jeżeli wyjedziesz i zaliczysz kolizję - szykuj się na niespodziankę od policji/ubezpieczyciela, niezależnie od rzeczywistego sprawcy.
Czy ma to sens? Światła są po to, abyś był widoczny dla innych oraz żebyś sam widział cokolwiek.
Pomijam już aspekt estetyczny bo są gusta i guściki :)
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez Uciekaj1 » środa 15 maja 2013, 21:16

Czego to ludzie nie wymyślą....
Nie wiem czemu, ale odruchowo skojarzyłem te folie z golfem, najlepiej III :) po wiejskim tuningu :mrgreen:
Daj sobie z tym spokój. Kolega MotoTomasz dobrze pisze. Jeśli coś będzie nie tak, to masz problem. Co innego, gdy lampy są fabrycznie przyciemnione - ja mam reflektory przednie właśnie tak lekko przydymione, ale tył już nie - i według mnie bardzo słusznie. Jeśli ktoś hamuje, czy jedzie, to niech to będzie wyraźnie widać. Pomijając już kwestie wyglądu.
Uciekaj1

Postprzez among » czwartek 16 maja 2013, 11:09

Uciekaj1 napisał(a):Czego to ludzie nie wymyślą....
Nie wiem czemu, ale odruchowo skojarzyłem te folie z golfem, najlepiej III :) po wiejskim tuningu :mrgreen:
Daj sobie z tym spokój. Kolega MotoTomasz dobrze pisze. Jeśli coś będzie nie tak, to masz problem. Co innego, gdy lampy są fabrycznie przyciemnione - ja mam reflektory przednie właśnie tak lekko przydymione, ale tył już nie - i według mnie bardzo słusznie. Jeśli ktoś hamuje, czy jedzie, to niech to będzie wyraźnie widać. Pomijając już kwestie wyglądu.

Chodzi o to, że mam lekko pęknięty i chciałem nakleić na to folie bo może się przyczepić na przeglądzie. Folia byłaby naklejona tylko na czas kontroli.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Baranek » sobota 25 maja 2013, 14:24

Jak masz lekko pęknięty - to się nikt nie powinien przyczepić na przeglądzie.
Baranek

Postprzez Aiden » wtorek 25 czerwca 2013, 12:23

among napisał(a):
Uciekaj1 napisał(a):Czego to ludzie nie wymyślą....

Chodzi o to, że mam lekko pęknięty i chciałem nakleić na to folie bo może się przyczepić na przeglądzie. Folia byłaby naklejona tylko na czas kontroli.

Oby, bo strasznie wieśniacko to wygląda na drodze, chociaż to może kwestia gustu, ale 3/4 ludzi tak powie ;)
Rozpoczęcie kursu na prawo jazdy kategorii B: 09.09.2010.
I egzamin: 20.01.2011. (Teoria + / Plac + / Miasto -)
II egzamin: 25.03.2011. (Plac + / Miasto +)
Odbiór prawa jazdy: 18.04.2011.
Aiden

Postprzez ks-rider » wtorek 25 czerwca 2013, 12:48

Zadne dobrze zrobione lampy nie wygladaja wiesniacko, wrecz przeciwnie, pytanie tylko jak dobrze / z gustem zostal dobrny kolor do calosci. Tyle, ze o gustach sie nie dyskutuje.

To, ze folia jest z niemiec czy niemiecka nie swiadczy o niczym, moze jekis leszcz sie na Taki text zalapie.

Aby byla mozliwa expluatacja w Niemczech folia ( czy inny produkt ) musi miec dopuszczenie do ruchu / homologacje z podynym numerem KBE a tu jakos sprzedajacy tego nie podaje wiec jest 100 % lipa.

W razie wypadku bulisz nawet do konca zycia.

Podarzj sobie.

:wink:
ks-rider

Powrót do Porady techniczne