Benzyna wyskoczyła z boku podczas tankowania

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Benzyna wyskoczyła z boku podczas tankowania

Postprzez Magik » czwartek 08 sierpnia 2013, 11:55

W poniedziałek miałem taką sytuację: podjeżdżam na stację, wyłączam silnik, wychodzę z samochodu średnio zadowolony, bo będę zaraz tankował, a co gorsza - potem za to płacił. Trudno - otwieram klapkę od baku, przekręcam kluczyć w zamku i słyszę świst, zaczyna on narastać, zdjąłem osłonę i w tym momencie wyskoczyły ze 2 litry paliwa na moje ręce i buty.
Wnioskuję oczywiste, że w baku było duże ciśnienie i otworzywszy go dałem mu dostęp do ciśnienia atmosferycznego, więc płyn będący w baku (benzyna i powietrze) postanowiły się szybko wydostać.

Co to może być? Spotkał się ktoś z czymś takim?

Dodam jeszcze, że od tygodnia jakoś samochód dziwny dźwięk wydaje przy jeździe. Nie jakoś bardzo dziwny, nie jest to jakieś stukanie w silniku, tylko tak jakby od pewnych obrotów włączała się jakaś turbina pod maską. I nie jest to absolutnie wiatrak do chłodzenia silnika, jakby co. Im większe obroty to tak jakby tym szybciej się jakaś turbina pod maską kręciła. A wątpię, żeby wyrosła mi nagle turbosprężarka :)

Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Magik

Re: Benzyna wyskoczyła z boku podczas tankowania

Postprzez szerszon » czwartek 08 sierpnia 2013, 14:06

Nie tankujesz czasem pod korek ?
szerszon

Postprzez Magik » czwartek 08 sierpnia 2013, 19:15

Czasem. Ale nie zawsze. Niby powinno się pod korek lać, ale ostatni raz udało mi się tak zaszaleć ze dwa miesiące temu.
Magik

Postprzez JanRyba » czwartek 08 sierpnia 2013, 23:16

Witam. A może coś z odpowietrzeniem (przytkanie), ale najpewniej obstawiam upały ....
JanRyba

"- Na litość boską, królowo - ..... - czyż ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."
JanRyba

Postprzez Borys_q » piątek 09 sierpnia 2013, 15:25

Zatkany odpowietrznik, co z upałami może takie historie powodować, może też pojawić sie tak zwane zassanie zbiornika, i uszkodzenie pompu paliwa (w Astrze F się zdażało).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez maryann » piątek 23 sierpnia 2013, 10:05

A czy przypadkiem wskazówką(dla nas) nie byłoby podanie modelu samochodu?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Porady techniczne