Metoda Callana czy jest dobra?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Metoda Callana czy jest dobra?

Postprzez ramdaisy » niedziela 26 maja 2013, 15:20

Witam, jestem w trakcie robienie kursu C potem C+E i okazuje się że jest możliwość dostania pracy w firmie na trasy międzynarodowe ale mam problem z językiem bo jakies podstawy mam ale to na pewno będzi eza mało i słyszałem że ta metoda Callana ze jest bardzo dobra i chciałbym się zapisac żeby szybko się nauczyć tego języka napiszcie czy tą metodą dam rade nauczyć się na tyle by móc wyjechać zagranicę do ukończenia kursu na C+E?
ramdaisy

Re: Metoda Callana czy jest dobra?

Postprzez mk61 » niedziela 26 maja 2013, 18:40

Powinna być dobra. Najlepsza metoda to praktyka. Od jakiegoś czasu wożę Niemców i mimo tego, że słówek za bardzo nie rozumiem, to podstawowe zwroty znam i samą sytuacją i sposobem wypowiedzi/zapytania domyślam się, o co chodzi i odpowiadam.

Jeśli chodzi o zawód kierowcy ciężarówki, to najlepiej mieć zawsze branżowe zwroty na kartce. W kabinie nie pogadasz sobie za bardzo w innym języku, więc nie będziesz praktykował. Kasety z lekcjami mogą trochę pomóc.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Anfa » niedziela 26 maja 2013, 21:58

Metoda Callana polega na ciagłym powatarzaniu tych samych zwrotów. Na pewno nie nauczysz się jak pisać. W takim przypadku radziłabym lekcje indywidualne nastawione na to co chcesz się nauczyć 8)
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez Prald » poniedziałek 03 czerwca 2013, 21:21

Poszukaj w internecie artykułów na temat tej metody, ja nawet jeden znalazłem: http://metoda5s.pl/najwieksza-wada-metody-callana/. Gdy sam się zastanawiałem nad tym czy spróbować tak się uczyć to szukałem informacji na temat wad i zalet różnych metod w kilku artykułach.
Prald

Postprzez oskbelfer » piątek 05 lipca 2013, 23:21

mk61 napisał(a):Powinna być dobra. Najlepsza metoda to praktyka. Od jakiegoś czasu wożę Niemców i mimo tego, że słówek za bardzo nie rozumiem, to podstawowe zwroty znam i samą sytuacją i sposobem wypowiedzi/zapytania domyślam się, o co chodzi i odpowiadam.

Jeśli chodzi o zawód kierowcy ciężarówki, to najlepiej mieć zawsze branżowe zwroty na kartce. W kabinie nie pogadasz sobie za bardzo w innym języku, więc nie będziesz praktykował. Kasety z lekcjami mogą trochę pomóc.

w kabinie plytki cd polecam seria blondynka na jezykach, jak ruszysz z Przemysla do Szczecina to moze na okraglo szlifowac jezyk
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Dociekliwa » piątek 16 sierpnia 2013, 20:37

Nie popieram tej metody. Najlepsze są tradycyjne metody nauczania, a nie jakaś pamięciówka i wkuwanie gotowych zwrotów.
Dociekliwa

Postprzez furby » piątek 30 sierpnia 2013, 18:43

Nauczysz sie jednej wersji zwrotu. A Anglik inaczej wypowie lub napisze i juz glupiejesz.
furby

Postprzez juare » środa 04 września 2013, 21:13

Jeżeli zależy Tobie przede wszystkim na komunikacji to może zastanów się nad wymianą... Takie wymienne lekcje. Ty będziesz uczyć obcokrajowca rozmowy w języku polskim, a on Ciebie w języku, który chcesz się nauczyć... Polecam. Super doświadczenie, darmowa nauka i realny kontakt z obcokrajowcem :)
Zapraszam na studiowac.pl wszystkich uczniów i studentów do zapoznania się z ofertą uczelni wyższych. Jeśli szukasz studiów swoich marzeń koniecznie musisz tam wejść ;)
juare

Postprzez furby » środa 04 września 2013, 23:33

@juare: nadal pozostaje kwestia wymowy i pisowni.
furby

Powrót do Luźna gadka